Krever mer Nobel-åpenhet

Christian Tybring-Gjedde (Frp) mener Dagbladets avsløring viser at man bør ha mer åpenhet i Nobelpris-nominasjonene. Sammen med Ap kommer han med ramsalt kritikk av Kjell Magne Bondevik og Aamir J. Sheikh.

VIL HA ÅPENHET: Christian Tybring-Gjedde (FrP) mener det bør bli mer åpenhet om Nobel-nominasjonene. Foto: Terje Pedersen / NTB
VIL HA ÅPENHET: Christian Tybring-Gjedde (FrP) mener det bør bli mer åpenhet om Nobel-nominasjonene. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Både stortingsrepresentant Åsmund Aukrust (Ap), første nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, og komitékollega Christian Tybring-Gjedde (Frp) tar han harde ord i bruk etter Dagbladets avsløring i helga. Frp-eren mener saken viser at det trengs mer åpenhet i nominasjonen til Nobels fredspris.

- Dette er nok en oppsiktsvekkende sak, som viser sammenblanding mellom penger og prestisje, sier Aukrust.

Nominerte

Dagbladet avslørte i helga at Høyre-politiker Aamir J. Sheikh ba sin partifelle Kristin Ørmen Johnsen om å nominere den nigerianske pastoren Father Edeh til Nobels fredspris.

Et halvt år tidligere hadde pastoren betalt 600 000 kroner til Oslosenteret, hvor Sheikhs mangeårige samarbeidspartner Kjell Magne Bondevik er styreleder.

At tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik ifølge Ørmen Johnsen gikk god for Father Edeh, var viktig for at hun sa ja. Kristin Ørmen Johnsen sier at hun ikke ville nominert pastoren, om hun hadde kjent til pengeoverføringen.

Verken Bondevik eller Sheikh har svart på Dagbladets henvendelse om en kommentar til kritikken i denne saken.

Men både Bondevik og Sheikh har tidligere avvist at Nobelpris-nominasjonen hadde noe med pengegaven å gjøre. Bondevik har skrevet til Dagbladet at Oslosenteret fikk støtten for sitt demokrati-arbeid.

- Madonna-stiftelsens bidrag til Oslosenteret var basert på senterets demokratistøtte-arbeid og hadde ingenting å gjøre med fredsprisnominasjoner, skrev Bondevik i en e-post.

- Verdig en nobelpris

Sheikh har skrevet at han mente pastoren var verdig en Nobelpris-nominasjon for sitt arbeid.

Saken fikk Nobelinstituttets direktør Olav Njølstad til å reagere. Han møtte selv den nigerianske pastor Edeh - på initiativ fra Aamir Sheikh - og mente at saken var problematisk. På generelt grunnlag slo han fast at forhold som det som framkom i Dagbladets artikkel, ikke var bra for fredsprisens anseelse.

Reaksjoner kommer det også fra Stortinget. Både Aukrust og Tybring-Gjedde har reagert på Dagbladets avsløring av Bondevik og Sheikhs kontakt med regimet i Bahrain.

Vil ha åpenhet

Frp's erfarne utenrikspolitiker ba da om at Utenriksdepartementet grep inn i Oslosenterets virksomhet. Han følger nå opp sin kritikk fra den gang:

- Jeg har tidligere hevdet at Oslosenteret bedriver en privatpraktiserende utenrikspolitikk. Det står jeg fast ved. Hva motivasjonen for dette er vil jeg ikke spekulere i. En av utfordringene for Nobels fredspris er at tolkningen av «fred» er blitt så vid at få kjenner seg igjen. Det gjør at prisen lett blir en politisk markering, sier Tybring-Gjedde til Dagbladet nå.

Han mener Nobelprisen har svekket sin posisjon.

- Nobels fredspris har mistet sin kraft fordi folk flest sjelden har noe forhold til de som blir nominert eller den eller de som får prisen. Da blir prisen et utstillingsvindu for akademia og eliten for øvrig. Alle som nominerer bør være tydelige på hvordan man mener den nominerte tilfredsstiller Nobels tre kriterier for å motta prisen slik disse er tydelig spesifisert i Nobels testamente, sier Tybring-Gjedde.

- Bør det være åpenhet om bindinger i nominasjonsprosessen?

- Selvsagt bør det være åpenhet om alle økonomiske bindinger, men bindinger er langt mer enn pengegaver. Bindinger er også kontakter som skapes og kjennskap som etableres. Slike kontakter kan være nyttig å ha i etterkant av en politisk karriere. Da er ringen sluttet.

HARDE ORD: Åsmund Aukrust - her med Hadia Tajik på Stortinget - er hard i sin kritikk av Kjell Magne Bondevik og Aamir J. Sheikh. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HARDE ORD: Åsmund Aukrust - her med Hadia Tajik på Stortinget - er hard i sin kritikk av Kjell Magne Bondevik og Aamir J. Sheikh. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Svekker Oslosenterets omdømme

Åsmund Aukrust er også nå sterkt kritisk.

- Dette er nok en oppsiktsvekkende sak, som viser sammenblanding mellom penger og prestisje. Det er klart dette svekker Oslosenterets omdømme. Det har nå vært veldig mange saker med samrøre fra Bondevik, Sheikh, penger og priser. For hver sak som kommer, blir situasjonen mer alvorlig og de svarer dårligere og dårligere for seg, sier Aukrust til Dagbladet.

Oslosenterets daglige leder Karolina Olofsson er forelagt alle uttalelser i denne saken. Hun sier:

- Kjell Magne Bondevik har ikke vært daglig leder for Oslosenteret de siste åra og senteret driver ikke med utenrikspolitikk. Vårt arbeid, som fokuserer på demokrati-assistanse, er teknisk innrettet og internasjonalt anerkjent.

Hun fortsetter i en mail til Dagbladet:

- Jeg er enig i at nominasjonsprosessen bør granskes av de som nominerer. Stiftelsen og dens ansatte har ikke deltatt eller lobbyert for fredsprisen, ettersom det ikke er vår rolle.

Hun sier det framover vil bli et «enda tydeligere skille mellom Bondeviks rolle som styreleder – og hennes rolle som ansvarlig for den daglige driften».

- Burde ikke nominasjonsprosessen granskes av noen andre enn de som nominerer?

- Det spørsmålet bør rettes til Nobelinstituttets eller -komiteen ettersom - som sagt - dette er ikke vårt arbeidsområde, svarer Olofsson.

Åsmund Aukrust mener flere av forholdene som kommer fram er kritikkverdige.

FIKK PENGER: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og senteret han etablerte skal ha fått millioner fra det eksperter sier er en regimetilknyttet, muslimsk organisasjon i Saudi-Arabia. Pengene ble formidlet via den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh. Her forklarer vi saken. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg skjønner godt om Kristin Ørmen Johnsen her føler seg lurt av sin partifelle Sheikh, det er selvfølgelig helt åpenbart at de økonomiske forbindelsene skulle vært informert om. Nobelprisen står så sterkt at jeg tror ikke denne saken svekker den, men bare inntrykket av at man kjøpe seg til nominasjon gjennom Oslosenteret er selvsagt alvorlig for Oslosenteret, sier Aukrust.

Han fortsetter:

- Det å bli nominert til Nobels fredspris er i seg selv ingen prestasjon, det kan i teorien hvem som helst bli, og jeg har full tillit til at Nobelkomiteen hvert år finner den rette vinneren, og ikke lar seg utsette for økonomisk lobbyvirksomhet. Bondevik har rett i at Nobelkomiteens integritet er det ingen grunn til å betvile, men denne saken viser vel at det heller er Bondeviks integritet det bør stilles spørsmål ved.

Kritiske til dekningen

Dagbladet har framlagt kritikken for Sheikh og Bondevik, men de har altså ikke svart på henvendelsene om denne artikkelen.

I saken om Nobel-nominasjonen av pastor Edeh fra Nigeria, svarte Bondevik at Dagbladet mistenkeliggjorde ham uten grunn - og at han besøkte Madonna-stiftelsens senter og arbeid i Nigeria i juni 2015 og der ble imponert over hva de gjør for mange fattige med barnehager, skoler, jobbskaping og beskyttelse av jenter som hadde vært kidnappet av Boko Haram.

- Når Aamir Sheikh i et møte med stortingsrepresentant Ørmen Johnsen skal ha sagt «at Bondevik går god for» Fader Edeh, kan det ha vært på denne bakgrunn. Jeg var da ikke kjent med de anklagene som nå er kommet fram. Fader Edeh så positivt på Oslosenterets arbeid, og ville støtte dette. Madonna-stiftelsens bidrag til Oslosenteret var basert på senterets demokratistøtte-arbeid og hadde ingenting å gjøre med fredsprisnominasjoner, skrev Bondevik, og fortsatte:

- Det er et prinsipp at det ikke er noen politisk binding til noe av den økonomiske støtten Oslosenteret mottar. Nobelkomiteen er helt uavhengig, og det vil være å trekke dens integritet i tvil hvis noen tror at de kan «kjøpe» seg til prisen.

Aamir J. Sheikh skrev i en e-post at Dagbladet har hatt «en bestemt agenda for å skade mitt dialog-arbeid og omdømme».

- Derfor vil jeg ikke svare på alle spørsmålene. Men jeg vil bare si følgende: Under mitt besøk på Madonna-stiftelsens senter i Nigeria så jeg med egne øyne at de drev et svært positivt arbeid for mange barn og unge i fattigdom og nød, skriver Sheikh.

- Det er riktig at jeg på denne bakgrunn tok kontakt med stortingsrepresentant Kristin Ørmen Johnsen og anbefalte at hun nominerte Fader Edeh til Nobelprisen. Jeg kjenner til at Ørmen Johnsen gjorde andre undersøkelser og konsultasjoner. Alle stortingsrepresentanter står fritt til å foreta sin selvstendige vurdering. Fader Edeh var for øvrig nominert til Nobels fredspris før stortingsrepresentant Ørmen Johnsen, som jeg var i kontakt med, gjorde det.

Som Bondevik presiserer også Sheikh:

- Ingen kan «kjøpe seg» til en nominasjon eller en pris. Dette hadde ingenting å gjøre med Madonna-stiftelsens støtte til Oslosenteret.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer