FÆRRE SLITER:  Selv om studiestøtten går ned, sliter færre studenter med økonomien nå enn før. Foto: Ørn E. Borgen / SCANPIX
FÆRRE SLITER: Selv om studiestøtten går ned, sliter færre studenter med økonomien nå enn før. Foto: Ørn E. Borgen / SCANPIXVis mer

Krever mer penger til studentene

Boligutgiftene går opp mens studiestøtten går ned. Norsk studentorganisasjon mener studentene får for lite.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Denne undersøkelsen bekrefter det vi har sagt lenge, nemlig at studiestøtten er alt for lav og at det er alt for få studentboliger, sier leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Øyvind Berdal til Dagbladet.

Statistisk sentralbyrå kom fredag med en fersk rapport om norske studenters levekår basert på tall fra 2010. 

Høyere boutgifter Studentenes boligutgifter har økt med 16 prosent siden 2005, og gjennomsnittlig boligutgift for en norsk student var 5400 kroner i måneden i 2010.

- Bolig er den største utgiften studenter har, og da sier det seg selv at det blir vanskelig for studentene når så mye av studiestøtten går til boligutgifter, sier Berdal.

Mindre studiestøtte Samtidig som boligutgiftene har økt, har studiestøtten gått ned med 1 prosent. Økningen i studentstøtten følger ikke prisutviklingen i samfunnet ellers.

Kunnskapsdepartementet skriver i en pressemelding at funnene argumenterer for at studiestøtten bør heves ytterligere.

- Studentenes kjøpekraft har sakket akterut i forhold til resten av befolkningen. Vi har prisjustert studiestøtten årlig, men funnene gir viktige argumenter for at studiestøtten bør heves ytterligere. Det er noe vi vil ta med videre, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

94 prosent jobber Men selv om studentene får mindre og må betale mer, har de likevel mer penger nå enn i 2005. Ifølge rapporten sliter færre studenter med økonomien nå enn tidligere, selv om studiestøtten har gått ned. Grunnen er at de fleste jobber.

94 prosent av studentene hadde inntekter fra jobb i 2010, og arbeidsinntekter utgjorde mer enn halvparten av pengene studenter hadde til disposisjon i 2010.

NSO mener den lave studiestøtten tvinger studentene til å ta deltidsjobber.

- Vi krever at studiestøtten økes. Når lønnen utgjør en større andel av disponibel inntekt enn studiestøtten, viser det at støtten har blitt et lån for å kjøpe seg tid til å gå på lesesalen, sier Berdal.

Får hjelp av foreldrene Over halvparten av alle studenter sier de har mottatt økonomisk støtte fra familien til å dekke utgiftene sine. Flere oppgi foreldrene som den nest viktigste inntektskilden, etter studielånet.

Ifølge Statistisk sentralbyrå har én av fire mottatt minst 10 000 kroner.

 KRITISK:  Leder i Norsk studentorganisasjon Øyvind Berdal mener studiestøtten er alt for lav.  Foto: NSO
KRITISK: Leder i Norsk studentorganisasjon Øyvind Berdal mener studiestøtten er alt for lav. Foto: NSO Vis mer