Krever milliarder

Før året er omme kommer rekordkravene for vårens lønnsoppgjør: Lærere og sykepleiere krever 50 000 kroner i økning. På rekke og rad krever store lønnstakergrupper ekstraløft for sine medlemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det første oppgjøret i år 2000 kan bli eksplosivt, ikke minst for Bondevik-regjeringen. Denne gangen er det ikke sikkert LO-leder Yngve Hågensen makter å styre troppene på arbeidstakersiden.

Farvel til moderasjon

Hågensens siste hovedoppgjør kan bli et dundrende farvel til moderasjonspolitikken han har ført i ti år.

Store lønnstakergrupper blåser av så vel statsbudsjettets ramme på 3,25 prosent som det såkalte Arntzen-utvalget. Og de lar seg ikke avspise med mer ferie og fritid.

De vil ha mer penger.

Tusenårsskiftet kan dermed bli et lønnspolitisk skifte.

- Ja, Hågensens æra er over, i dobbel forstand. Det er nok ikke så sikkert at hans politikk seirer til våren. Stemningen ute blant lærerne er elektrisk. Statsminister Kjell Magne Bondevik må ikke bare bla opp penger. Han må vise alt han har av lederskap og statsmannskunst for å finne løsninger, sier lederen i Lærerforbundet, Anders Folkestad, til Dagbladet.

- Det er nok først og fremst Bondevik som kan hindre storstreik, sier Folkestad.

Er blitt taperne

Han mener lærerne må ha 50000 kroner utover det ordinære lønnsoppgjøret i løpet av toårsperioden. Det er et krav verd minst en milliard.

- Vi må starte en klatreetappe i år 2000, slår han fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkestad mener det er et paradoks at LO, som har kjempet for velferdsstaten i årevis, har stått for en lønnspolitikk som har gjort velferdsstatens kjernetropper til tapere.

- Rekrutteringen til læreryrket er i ferd med å stoppe opp. Det er krise i systemet og oppdemmet aggresjon blant lærerne. I valgkampen sa også Bondevik at det er behov for å gjøre noe med lønnsnivået i skolen. Men når Bondevik har lagt inn en ramme i budsjettet på 3,25 prosent, har han skaffet seg en ekstrajobb. Det er ikke mulig å finne løsninger innenfor slike rammer, sier Folkestad.

Truer med streik

På grunn av tilnærmingen mellom Lærerforbundet og Norsk Lærerlag har lærerne sterkere kampkraft enn noen gang før.

- Får vi ikke gjennomslag for et lønnsoppgjør med ekstraordinære tiltak for lærere og førskolelærere, ligger det an til konflikt, sier lærerlagsleder Helga Hjetland.

Lederen i Norsk Sykepleierforbund, Bente Slaatten, er like kompromissløs.

- Sykepleierlønna må heves 50000- 100000 kroner hvis politikerne skal nå sine helsepolitiske mål. Landet mangler sykepleiere. Men i dag er det mer attraktivt lønnsmessig å kjøre budbil enn å jobbe som sykepleier, sier Slaatten til Dagbladet.

Lønnskravet er verd om lag fire milliarder, og sykepleierne vil ikke vente mer enn fire år på at det innfris.

I likhet med lærerne er sykepleierne væpnet til tennene med argumenter og kampkraft.

- Det ble sagt mye pent om sykepleieres lønnsnivå i valgkampen. Nå venter vi at løftene skal veksles inn i penger, sier Slaatten.

Raseri

Leder i Fellesorganisasjonen for barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere (FO), Oddrun Remvik, avviser tanken på et moderat oppgjør.

- Det er et raseri ute i vår organisasjon som jeg ikke har opplevd maken til.

Folk ansatt i offentlig sektor, og særlig i kommunal sektor, har sakket akterut. Likelønn mellom kvinner og menn må prioriteres ved tariffoppgjøret til våren. Det betyr at Stortinget må bevilge mer penger til likelønn, sier hun.

Forhandlingssjef Øyvind Sæbø i Den norske Lægeforening sier til Dagbladet at høyere lønn vil være hovedkravet ved lønnsforhandlingene til våren.

- Jeg kan ikke se det som en reell problemstilling at akademikerne bestemmer seg for å trå et skritt til side for å gi rom for betydelige lønnsøkninger blant lærere eller sykepleiere. Dette er ikke utslag av egoisme, men et uttrykk for at flere av våre grupper har sakket akterut de siste årene, sier han.

<B>LEI LUSELØNN: - I dag er det mer attraktivt lønnsmessig å kjøre budbil enn å jobbe som sykepleier, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Bente Slaatten.