Krever millioner etter falske sexanklager

Jens Cilleborg Jensen ble urettmessig arrestert og siktet for voldtekt av en 18 år gammel jente. Nå er han ufør, og krever 3,5 millioner av staten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- 3,5 millioner er ikke noen stor sum for et ødelagt liv, sier danskfødte Jens Cilleborg Jensen (53) fra Sogn og Fjordane til Bergens Tidende.

20. september 1994 ble Jensen arrestert av Vågsøy lensmannskontor. Han var siktet for å ha voldtatt en 18 år gammel jente minst åtte ganger, og for å ha slått henne helseløs rundt femten ganger.

- Politiet kunne ha unngått dette dersom de hadde etterforsket saken skikkelig og hatt et snev av kritisk sans, sier Jensen.

Bergens Tidende skriver i dag at hverken jentas mor eller lege trodde på anklagene. Jensen kunne og bevise at han hadde alibi for en av voldtektene med brukte fergebilletter fra danskebåten, biletter som ble beslaglagt av politiet hjemme hos Jensen, men som ikke skal ha blitt sjekket. Jenta skal og ha forandret sin forklaring til politiet flere ganger.

- Dette burde fått varselslampene til å blinke, sier han.

Jensen fikk et psykisk sjokk mens han satt i varetekt, og er nå 100 prosent ufør, og har hatt flere institusjonsopphold.

Året etter arrestasjonen ble siktelsen henlagt, og i 1996 fikk han 250 000 kroner i erstatning av staten. Nå fremmer Jensen et krav som baserer seg på et fremtidig tap av tapt arbeidsinntekt på 1,7 millioner, i tillegg til ménerstatning og dekning av framtidige utgifter. Rettssaken kommer opp for Nordfjord herredsrett i mai.