Krever mobilfrie dager

Sosialantropolog og forfatter Thomas Hylland Eriksen vil at arbeidstakerene i den nye økonomien skal ha mobilfrie dager og måneder uten e-post.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se videointervju med Thomas Hylland Eriksen

- Folk må få mellomrommene i tiden tilbake, sa han til dot.com-lederne som samlet seg på ITexpo 2001 i dag.

- Stress, utbrenthet og følelse av utilstrekkelighet blir resultatet når arbeidstakerne ikke er sikret retten til å skru av, sier sosialantropologen.

- Dessuten blir vi faktisk mindre produktive når vi alltid skal være tilgjengelige, mener han.

Det er nærmest en naturlov at oppgaver som kan gjøres fort unna fortrenger de mer krevende jobbene.

- Mange bruker halve arbeidsdagen på å sjekke e-post og besvare tekstmeldinger før de de kommer i gang med det de egenlig skulle ha gjort, sier sosialantropologen, som brukte et halvår av sin egen forskningspermisjon før han kom i gang med å skrive boken «Øyeblikkets tyrani».

- Jeg hadde alltid fem minutter til å besvare en mail, et par timer til å skrive en kronikk, eller en dag til å forberede et foredrag, men aldri et halvt år til å skrive en bok.

Han tror mange av dem som jobber innen it-bransjen lever med den samme frustrasjonen. Og han synes det er et tankekors at NHO ser ut til å være mer opptatt av bivirkningene av den nye teknologien enn arbeidstakernes organisasjoner er.

- Kravet om at vi alltid skal være tilgjengelige er kanskje vår tids største arbeidsmiljø-problem, sier Hylland Eriksen.

Han mener det må innføres kjøreregler som sikrer arbeidstakerne retten til å skru av mobilen og la e-posten ligge ubesvart.

- Ellers vil antall sykmeldinger øke eksplosivt i årene som kommer, advarer han.

<B>SLÅR ALARM:</B> - Kravet om at vi alltid skal være tilgjengelige er kanskje vår tids største arbeidsmiljø-problem, sier Thomas Hylland Eriksen.