Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever NATO-hjelp

KUMANOVO (Dagbladet): De serbiske generalene var tydelig imot hele avtalen i går. Et av kravene deres var at NATO måtte skaffe drivstoff for å få styrkene ut av Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men det nesten litt komiske kravet kunne ikke dekke over det faktum at samtalene om hvordan den serbiske krigsmaskinen skal trekke seg ut av Kosovo var meget dramatisk. Dramatikken toppet seg da det ble klart at NATO ville opprettholde sin tidsfrist, og at hvis de ikke fikk en avtale i løpet av kvelden eller natta så ville det ikke bli noen avtale i det hele tatt.

Stor avstand

Den serbiske militære delegasjonen ble ledet av stabssjef Svetotsar Marianovic. NATOs delegasjon ble ledet av den amerikanske generalen Michael Jackson. Mens en brennheit junisol stekte på et pressekorps som talte flere hundre, satt generalene i et telt og dro fram og tilbake i formuleringer som hadde både symbolsk og praktisk betydning.

Etter det Dagbladet erfarer hadde den serbiske delegasjonen mange alvorlige innvendinger til måten tilbaketrekkingen av de serbiske styrkene skal foregå på. De sier at tidsfristen - sju dager - er altfor kort tid.

Serbiske militære kilder i Beograd sier at de trenger 14 dager for å trekke ut styrkene. NATO kan være villige til å strekke seg til tre ekstra dager.

Den serbiske delegasjonen protesterte også mot at det skal være en buffersone på 25 kilometer langs grensa til Kosovo, der det ikke skal være serbiske styrker. Den serbiske delegasjonen aksepterer heller ikke at NATO-styrker skal ha grensekontrollen i den meget vanskelige tida når serberne fysisk trekker seg ut.

Bensin til besvær

Til slutt sier serberne at de må ha hjelp av NATO for å kunne flytte styrkene ut av Kosovo. De sier de ikke har drivstoff. Hvis dette er riktig så betyr det at NATOs bombing har vært mer vellykket enn de varmeste tilhengerne av bombekampanjen har trodd.

NATO holdt seg til løftet om at det ikke var forhandlinger man drev med, men å finne praktiske løsninger for en serbisk tilbaketrekning.

Bombingen fortsatte også i går og natt til i går. Ifølge Pentagon ble det sluppet 440 bomber over Jugoslavia i går.

Sterk uenighet

Den russiske spesialutsendingen til Jugoslavia, tidligere statsminister Viktor Tsjernomyrdin, gjorde det i går meget klart at det ikke er hans mening at russiske fredsstyrker i Kosovo skal være under NATO-kommando.

- Russiske styrker vil aldri være under NATO-kommando, sa han i et meget engasjert utfall.

Sammensetningen og kommandostrukturen av fredsstyrken er det vanskeligste uavklarte punktet i avtalen det så ut til at Slobodan Milosevic ville akseptere.

En russisk «sone» under russiske soldaters kommando kan føre til at albanere fra denne sonen ikke flytter hjem, fordi de ikke føler seg trygge.

Den amerikanske forsvarsministeren William Cohen svarte på Tsjernomyrdins utfall på denne måten:

- Fredsstyrken vil ha en struktur som betyr at det er en kommando.