Spør om skandalen kan gjelde flere og om straffen er rimelig

Krever Nav-svar fra Norge

I et brev til norske myndigheter ber ESA-president Bente Angell-Hansen om svar på 11 konkrete spørsmål om Nav-skandalen.

VIL HA SVAR: ESA-president og tidligere utenriksråd Bente Angell-Hansen har sendt brev til regjeringen om Nav-skandalen.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VIL HA SVAR: ESA-president og tidligere utenriksråd Bente Angell-Hansen har sendt brev til regjeringen om Nav-skandalen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Brevet som er ført i pennen av ESA-direktør Gunnar Thor Pètursson, ble sendt til arbeidsminister Anniken Hauglie (H) mandag ettermiddag.

Blant spørsmålene som ESA vil ha svar på, er hva Norge har gjort for å sikre at EØS-regelverket framover blir fulgt.

I tillegg vil tilsynsorganet vite hvordan norske myndigheter arbeider for å finne fram til dem som er blitt rammet av skandalen og hvordan disse menneskene skal følges opp.

Det blir også reist spørsmål ved om den norske praksisen kan ha vært feil når det gjelder andre ytelser enn sykepenger, pleiepenger og arbeidsavklaringspenger.

Spør om straffene

ESA ber Norge svare på brevet innen 4. desember. Det omfatter 11 hovedspørsmål og tre underspørsmål, men tilsynsorganet understreker at det kan bli aktuelt å stille ytterligere oppfølgingsspørsmål.

Blant de mer pikante forholdene som ESA ønsker klarlagt, er spørsmålet om rimelighet når det gjelder straffene som Nav-brukerne er blitt ilagt.

Konkret ber ESA Norge bekrefte at det såkalte «prinsippet om proporsjonalitet» er ivaretatt, altså om straffen står i forhold til forbrytelsen som er begått.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer