Krever navnedebatt

BERGEN/KRISTIANSAND (Dagbladet): Ap-topp Karita Bekkemellem Orheim frykter at navnet «Arbeiderpartiet» skremmer vekk velgere. Nå vil hun ha en diskusjon om partiet skal få nytt navn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Personlig har jeg ingenting imot navnet Arbeiderpartiet. Jeg er veldig stolt av å representere partiet, sier Orheim til Dagbladet.

Mange signaler

Likevel kaster hun nå en aldri så liten brannfakkel inn i rosenes leir. Ifølge Orheim har hun fått så mange signaler om at Arbeiderpartiet ikke er et tidsriktig navn, at diskusjonen om navneendring nå er moden.

- Hvis navnet er en del av det som gjør at folk ikke føler tilknytning til partiet, må vi se på det. Dette bør diskuteres på det neste landsmøtet, sier Bekkemellem Orheim.

I går var hun på årsmøtet til fylkespartiet i Vest-Agder, der Kristiansand Ap fremmet et forslag om navneendring til Arbeiderpartiet Sosialdemokratene. Forslaget skal stemmes over i dag, og blir det flertall for det, fremmes det også på Ap's landsmøte. Tidligere er et liknende forslag nedstemt på AUFs landsmøte.

- Vi er delt i spørsmålet om navneendring. Noen har sterke følelser for Ap-navnet, og det skal vi ta innover oss. Men mange mener det også er naturlig å endre navnet til noe mer moderne og inkluderende når partiet skal fornyes, sier nestleder Mette Gundersen i Vest-Agder Ap.

Glasur

Orheim tror ikke en eventuell navneendring alene er trylleformelen som skal få den gamle partiørnen på vingene igjen.

- Navnet kan ses på som en del av glasuren, og vi må innrømme at vi har problemer med glasuren. Det alene er ikke nok til å gjøre noe med partiets problemer, men det kan være ett element av flere, sier hun. Forslaget skal også drøftes i hennes fylkeslag i Møre og Romsdal i neste uke.

Hun innser at det kan være et problem at Arbeiderpartiet kan virke fjernt for veldig mange i et samfunn der knapt noen lenger ser på seg selv som en arbeider.

- Jeg tror vi må erkjenne at vi lever i ei ny tid, og at vi må få folk til i større grad å identifisere seg med partiet. Hvis det er et nytt navn som skal til for å løfte partiet opp til 40 prosent igjen, synes jeg det er verdt å se på en mulig navneendring.

Hun er veldig klar over at Arbeiderpartiets historie er bygd med nettopp det navnet, og at mye nostalgi vil være knyttet til de 15 bokstavene.

- Jeg synes vi skal ha lov til å ha nostalgien. Vi er et ganske stolt parti, og vi skal være ydmyke overfor det tidligere partifeller har fått til. Vi skal også være ydmyke overfor at det vil være mye følelser rundt partiets navn, sier stortingsrepresentanten.

Ikke panisk

- Men det er veldig enkelt å være konservativ, å beholde det gode, gamle. Det nye er liksom litt skummelt og det enkleste svaret blir å bevare, fortsetter hun.

- Du er ikke redd for at en navneendring nå kan virke litt krampaktig?

- Dette er et spørsmål som har vært reist flere ganger de siste åra. Så dette er ikke utslag av panikk.

Orheim vil ikke komme med konkrete forslag til eventuelt nytt partinavn.

STOLT AV NAVNET: Karita Bekkemellem Orheim (t.h.) frykter at Arbeiderpartiets navn kan støte vekk for mange velgere. Hun ønsker derfor en diskusjon om partinavnet. - Mange av oss mener det er behov for å modernisere navnet på partiet vårt, sier nestleder Mette Gundersen i Vest-Agder Ap.