Krever ni Guantanamo-fanger løslatt

Fangenes advokate krever at fangene løslates fordi pågripelsen skal ha vært ulovlig og grunnlovsstridig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dete er advokater som representerer ni fanger på Guantanamo-basen på Cuba som krever fangene løslatt med den begrunnelse at pågripelsen var ulovlig og grunnlovsstridig.

Advokatene gikk fredag til søksmål mot amerikanske myndigheter med krav om løslatelse, fire dager etter at USAs høyesterett bestemte at fangene på basen har rett til å bestride interneringen gjennom det amerikanske rettsvesenet.

Søksmålene er trolig de første av mange etter høyesterettskjennelsen, som var et slag i ansiktet på president George W. Bush.

De ni fangene omfatter to britiske statsborgere, tre franskmenn, en tyrker, en jordaner, en iraker og en canadier som var bare 15 år gammel da han ble arrestert i Afghanistan.

Advokatene arbeider sammen med det New York-baserte Senter for grunnlovsrettigheter, som representerer 53 av fangene på basen.

De ber retten om å erklære at interneringen på ubestemt tid er vilkårlig, ulovlig og grunnlovsstridig, og at rettssakene som planlegges i spesielle militærdomstoler, er grunnlovsstridig, i strid med amerikansk militærlovgivning og et brudd på folkeretten

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer