Krever ni Guantanamo-fanger løslatt

Fangenes advokate krever at fangene løslates fordi pågripelsen skal ha vært ulovlig og grunnlovsstridig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dete er advokater som representerer ni fanger på Guantanamo-basen på Cuba som krever fangene løslatt med den begrunnelse at pågripelsen var ulovlig og grunnlovsstridig.

Advokatene gikk fredag til søksmål mot amerikanske myndigheter med krav om løslatelse, fire dager etter at USAs høyesterett bestemte at fangene på basen har rett til å bestride interneringen gjennom det amerikanske rettsvesenet.

Søksmålene er trolig de første av mange etter høyesterettskjennelsen, som var et slag i ansiktet på president George W. Bush.

De ni fangene omfatter to britiske statsborgere, tre franskmenn, en tyrker, en jordaner, en iraker og en canadier som var bare 15 år gammel da han ble arrestert i Afghanistan.

Advokatene arbeider sammen med det New York-baserte Senter for grunnlovsrettigheter, som representerer 53 av fangene på basen.

De ber retten om å erklære at interneringen på ubestemt tid er vilkårlig, ulovlig og grunnlovsstridig, og at rettssakene som planlegges i spesielle militærdomstoler, er grunnlovsstridig, i strid med amerikansk militærlovgivning og et brudd på folkeretten

Rundt 595 ikke-amerikanske statsborgere sitter internert på Guantanamo-basen, lengst øst på Cuba. De fleste av dem ble arrestert i Afghanistan i det som USAs president George W. Bush kaller krigen mot terrorisme.

De fleste av fangene er ikke siktet og har ikke fått tilgang til advokat, og menneskerettighetsorganisasjoner anklager amerikanske militære for å bruke tortur mot dem under avhør.

(NTB)