Krever ni millioner etter arbeidsulykke

Werner (40) fikk knusningsskader i hodet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet.no) I dag møtte den tyske mekanikeren i Nordhordland tingrett. Der møtte han fire motparter i selskapene StatoilHydro, Aker Process, BNG og Promotech. Alle nekter å betale ei krone til mannen som aldri mer vil være i stand til å ta seg lønnet arbeid.

Werner Ehrich var ansatt i det tyske vikarbyrået Promotech, som leide ham ut til det nederlandske entreprenørselskapet BNG, som på oppdrag for Aker Process skulle utføre stålkonstruksjoner for byggherre Statoil Mongstad.

Ble slynget opp

Det var 16. september 2002 at livet tok en alvorlig vending for Werner Ehrich. Han var i ferd med å heve en lift i forbindelse med montasje av en stålkonstruksjon på et svovelavløp ved Statoil Mongstad. Da han skulle løfte personkurven i et trangt rom, hektet hevearmen seg i en bolt som var montert utenfor en bjelke. Da hevearmen plutselig løsnet fra bolten, ble han slynget opp mot en stålbjelke.

Han traff med pannen og ansiktet først. 40-åringen ble fraktet til intensivavdelingen på Haukeland universitetssykehus for operasjon og ble liggende der i 14 dager, før han ble sendt videre til et sykehus i Tyskland hvor han var pasient i nesten et år. Det ble påvist flere brudd på hodeskallen, brudd i ansiktet og indre blødninger.

Da foreldre og kone kom på besøk til sykehuset i Bergen, kjente han dem ikke igjen.

Han har fått epilepsi, og har ødelagt ryggen i et epileptisk anfall.

- Husker ingenting

BLE SLYNGET OPP: Det var 16. september 2002 at livet tok en alvorlig vending for Werner Ehrich. Foto: PRIVAT
BLE SLYNGET OPP: Det var 16. september 2002 at livet tok en alvorlig vending for Werner Ehrich. Foto: PRIVAT Vis mer

- Jeg husker ingenting fra de fire første ukene etter ulykken. Nå i ettertid sliter jeg med konsentrasjonsproblemer. Jeg kan ikke løfte tunge ting og jeg har mistet lukte- og smakssansene. Det er vanskelig å forestille seg hvor mye en lukter før den sansen er borte. Det er også noe dritt å ikke være i arbeid. Livet blir kjedelig, men jeg klarer meg på en måte, sier han til Dagbladet.no.

I retten i dag ble det fremmet et samlet erstatningskrav for påløpne utgifter, ménerstatning, framtidige utgifter, framtidig inntektstap og skatteulempe på 8 642 707 kroner.
Han håper å nå fram med kravet om erstatning slik at han kan kjøpe seg tjenester for å gjøre dagliglivet bedre.

- Jeg har blant annet et håp om å få pusset opp huset hjemme i Wanna i Tyskland, og jeg trenger mye hjelp som jeg må betale for, sier han.

I dag må han leve av 1700 euro i måneden, omlag 14 700 kroner brutto, som han får fra en yrkesskade-erstatning i Tyskland og i statlig pensjon.

- Flere lovbrudd

Advokat og prosessfullmektig Sindre Reimers Rising sa i sitt innledningsforedrag i dag at flere sikkerhetsbestemmelser ble brutt av bedriftene som hadde ansvar for arbeidet på StatoilMongstad. Som eksempel mente han at liften ikke skulle være brukt til det aktuelle monteringsarbeidet.

- Den var uegnet for dette formålet. Istedet skulle det ha vært montert en arbeidsplattform med et sikkert stillas, men stillas måtte bestilles særskilt og det kostet tid og penger, sa prosessfullmektig Reimers Rising.

Arbeidstilsynet kom til stedet for å granske ulykken. Etterpå påpekte de blant annet at det var brukt feil arbeidsutstyr og at det var språkproblemer blant arbeiderne. Instruksjonsboken for liften var kun skrevet på norsk. Arbeidsoperasjonen skulle ha vært ledsaget av en person på gulvet, men den som skulle passe på, stod med ryggen til.

Krever ni millioner etter arbeidsulykke

StatoilHydro ble ilagt et forelegg på 20 000 kroner for brudd på Arbeidsmiljøloven fordi selskapet ikke hadde ivaretatt arbeidernes sikkerhet på god nok måte.

- Eget ansvar

- Forelegget ble vedtatt uten forbehold, noe som kan få betydning for erstatningskravet. StatoilHydro har heller ikke imøtegått verken premisser eller konklusjoner fra Arbeidstilsynet, sa Sindre Reimers Rising.

Prosessfullmektig for StatoilHydro, advokat Jarle Ringheim, viste i sitt innledningsforedrag til at alle som jobbet på anlegget måtte gjennomgå et to timers kurs for å lære om innholdet i en sikkerhets-handbok. Han viste til selskapets fokus på HMS (Helse, miljø og sikkerhet) og til linjeansvaret.

- StatoilHydro hadde overført ansvaret til Aker Process for oppfølging og overholdelse av HMS. De var også de som hadde ansvaret for nødvendig sikkerhetsopplæring. Werner Ehric var en kvalifisert mekaniker og ingen novise som ble kastet ut på dypt vann. Vi stiller spørsmål ved hans valg av lift til denne arbeidsoperasjonen. Han hadde selv ansvar for det arbeidet han gjorde og for bruken av liften. Derfor er ikke StatoilHydro erstatnings-ansvarlige i denne saken, sa advokat Jarle Ringheim. 

I morgen får advokater for de andre selskapene anledning til å svare på kravene fra den tyske mekanikeren.

SKADET FOR LIVET: Werner Ehric (40) ble skadet for livet på Statoil Mongstad. Nå håper han og advokat Sindre Reimers Rising på forståelse i Nordhordland tingrett når han krever nesten ni millioner kroner i erstatning.