Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever ni millioner euro i kryptovaluta

Det ble stilt krav om løsepenger etter at kvinnen forsvant fra hjemmet sitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag morgen skriver Aftenposten at Anne-Elisabeth Falkevik Hagen (68) har vært savnet fra sitt hjem utenfor Oslo i ti uker. Politiet har jobbet med saken i all hemmelighet, men velger nå å gå ut med savnetmelding.

Millionkrav

Hagen er gift med investor Tom Hagen (68), som er blant Norges rikeste personer. Han står på 172. plass på Kapitals liste over Norges rikeste personer med en anslått formue på 1,7 milliarder kroner - i hovedsak tjent på eiendom og salg av strøm.

Ifølge VG er det stilt krav om løsepenger - hele ni millioner euro i kryptovaluta, altså rundt 85 millioner norske kroner.

Det ble funnet et brev i boligen, hvor gisseltagerne skal ha fremsatt et krav om løsepenger i form av kryptovaluta, i tillegg til en alvorlig trussel mot den savnede kvinnen, skriver Dagens Næringsliv.

Dette kravet gjør at politiet mener de står overfor en kidnappingssak.

Det skal også ha vært kontakt med kidnapperne, via en digital plattform.

Politiet holder en pressekonferanse om den antatte bortføringen klokka 11 onsdag formiddag, og ledelsen for etterforskningen vil ikke svare på spørsmål før dette.

BORTFØRT: Anne-Elisabeth Hagen (68) skal ha blitt bortført fra hjemmet sitt i Lørenskog i Akershus. Video: Malene Storrusten / Audun Hageskal Vis mer

Kryptovalutaen Monero

Kravet om løsepenger skal være stilt i kryptovalutaen Monero, ifølge VGs opplysninger.

Det finnes mange forskjellige typer kryptovaluta. De er ulike avhengig av de forskjellige egenskapene. Noen har satset på fleksibilitet, andre på sikkerhet, forklarer kryptovaluta-ekspert Torbjørn Bull Jenssen.

- Monero har satset på anonymitet, i motsetning til Bitcoin, som har vært veldig lite anonymt, sier han til Dagbladet.

Man får kjøpt og solgt Monero på vanlige børser for kryptovaluta, og det brukes en programvare på datamaskin eller mobil for å disponere valutaen.

Jenssen kjenner ikke til omfanget av kriminelt bruk av Monero, men at kriminelle utnytter teknologi er dessverre ikke noe nytt, sier han.

- Man har sett krav om løsepenger i kryptovaluta knyttet til datahacking, og sett kidnapping og voldstrusler mot folk som har mye kryptovaluta, sier han på generelt grunnlag.

Dagbladet følger saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!