Krever nissefri sone

- Jula bør handle om andre ting enn feite menn med skjegg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Eckhard Bieger er så lei av adventstidens grenseløse julenisseri, at han vil erklære deler av byen Frankfurt som nissefri sone. Bieger er prest, og mener julen bør handle om andre ting enn feite menn med skjegg.

Bieger mener julen er en tid der familier og venner bør være sammen, spise og drikke godt og snakke lenge og vel sammen. Gaver hører også med, men de rødkledde tjukkasene er ikke noe annet eller mer enn agenter for handelsstanden, tordner han.

- Julenissen er noe reklamebransjen har funnet på, sier Bieger til nyhetsbyrået Reuters og nevner en meget kjent leskedrikkprodusent i USA som den verste blant mange syndere. Dette konsernet forsøker dessuten å dytte på europeerne en erkeamerikansk nissefigur, som ikke har noe på østsiden av Atlanteren å gjøre, mener han.

«Et tomt skall»

- Jeg har ikke noe imot julegaver, og jeg ønsker ikke å skuffe noen barn, forsikrer Bieger. Mitt mål er å sette den hellige Nikolaus i sentrum for oppmerksomheten igjen, i stedet for denne Santa Claus-figuren som bare er et tomt skall, forklarer den katolske presten, som ikke møter noen forståelse i leskedrikkbransjen.

En talskvinne for Coca-Colas tyske avdeling sier til nyhetsbyrået Reuters at man der i gården er svært stolte av nissen sin. -Reklamekunstneren Haddon Sundblom brukte en glad og rødmusset sjåfør på en av våre biler i USA som modell for sin Santa Claus, og vi er alle stolte av at så mange forbinder julen med Coke, sier Christina Jacob i Coca-Cola GMBH.

Én ting kan fader Bieger og fru Jacob uansett være enige om: Den moderne julenissen, enten det er i Coca-Colas utgave eller den mer tradisjonelle og folkelige versjonen, har svært lite med St. Nikolaus å gjøre.

Ros og ris

Sankt Nikolaus, som noe slurvet uttalt blir til Santa Claus på engelsk, var biskop i Myra i Lilleasia på 300-tallet etter Kristus. Han regnes som en av katolikkenes mest populære skikkelser, men i motsetning til den kanskje noe dumsnille julenissen, nøyde han seg ikke med å belønne barn som hadde oppført seg pent det siste året.

Han straffet nemlig også de slemme, og det hører nok til sjeldenhetene rundt om i de tusen hjem at nissen gir rampungene en skikkelig overhaling foran juletreet. Eckhard Bieger vil heller ikke tilbake til riset, det være seg foran eller bak speilet, men mener nissen ikke burde strø om seg med billig og unyttig skrot, som en hvilken som helst reklameombærer.

Han minner om en juletradisjon han gjerne ville vekke til live: I gamle dager gikk tyske nisser fra dør til dør 6. desember, tok seg tid til å snakke med barna og ga dem godteri og andre smågaver. I julehelgen feiret man Jesus, og verken nissen eller Mammon, sier Bieger.

NTB

<B>NISSER OVERALT: Den tyske presten er lei av skjeggete menn. Nå har han erklært området rundt kirken sin for nissefritt område.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer