Krever norsk EU-debatt etter polsk ja

I dag sa Polen ja til EU. Jens Stoltenberg mener vi trenger en ny EU-debatt i Norge. Enig?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resultatet av folkeavstemningen om EU i Polen viser at det vil være riktig å sette i gang en omfattende EU-diskusjon også i Norge foran stortingsvalget i 2005, sier Arbeidspartiets leder Jens Stoltenberg.

En valgdagsmåling etter den to dager lange folkeavstemningen om EU-medlemskap i Polen viste at 81,9 prosent av polakkene stemte ja. Vel 18 prosent stemte nei, og frammøtet lå godt over de nødvendige 50 prosent.

- At Polen velger å bli medlem, forsterker argumentene for at Norge også bør bli med i det samme fellesskapet, sier Stoltenberg til NTB.

- Dette er historisk, fordi det representerer den endelige fullbyrdelsen av Berlin-murens fall. Det går ikke lenger an å snakke om øst og vest, men et forent Europa. Det gamle Europa smelter sammen til et stort fellesskap, sier Stoltenberg.

Rungende polsk ja

En valgdagsmåling søndag kveld viste at 81,9 prosent av polakkene svarte ja til medlemskap i en to dagers folkeavstemning lørdag og søndag. Oppslutningen i folkeavstemningen var på vel 56 prosent, ifølge valgdagsmålingen.

Over halvparten av befolknkingen måtte stemme for at den skulle godkjennes.

Den største spenningen knyttet seg til hvor mange velgere som ville møte opp ved folkeavstemningen, men målingen fra det uavhengige meningsmålingsinstituttet PBS viste at frammøtet var på 56, 2 prosent.

18,1 prosent stemte nei til medlemskap, ifølge valgdagsmålingen.

Oppmøtet lørdag var lavt, særlig på landsbygda og i det østlige Polen. Bare 17,6 prosent avla stemme.

50 prosent

Søndag strømmet katolske polakker til stemmelokalene etter messen. Men skulle folkeavstemningen bli gyldig, måtte valgdeltakelsen søndag være nesten dobbelt så høy som dagen før. Minst 50 prosent av de stemmeberettigede måtte nemlig møte opp for at avstemningen skulle telle.

- Jeg tilhører dem som har vært veldig urolig og jeg er fremdeles redd. For å være ærlig så sov jeg ikke i natt, sa den polske europaministeren Danuta Hübner til Radio Zet da hun avla sin stemme søndag.

Også den legendariske fagforeningslederen og tidligere polske presidenten Lech Walesa stemte søndag.

- Dette er den siste etappen på vår vei mot friheten. Nå får vi se om den veien vi en gang valgte var den rette, sa han.

Største land

Dersom frammøtet hadde vært mindre enn 50 prosent, måtte spørsmålet om EU-medlemskap ha blitt avgjort i nasjonalforsamlingen, der det ville vært nødvendig med et kvalifisert flertall for å fatte en beslutning.

Polen er det sjette landet som avholder folkeavstemning om EU i vår. Malta, Slovenia, Ungarn, Litauen og Slovakia har allerede sagt ja til EU-medlemskap fra våren 2004.

Avstemningen i Polen regnes likevel som den viktigste på grunn av landets størrelse. Polen har like mange innbyggere som de øvrige ni kandidatlandene til sammen. Det er også det eneste landet, foruten Malta, der det fins en viss motstand innad i nasjonalforsamlingen mot EU-medlemskap.

(NTB)

<B>VIL HA NY DEBATT: Det går ikke lenger an å snakke om øst og vest, men et forent Europa, sier Jens Stoltenberg.