KREVER «SECOND OPINION»: Advokat Brynjar Meling mener terrorsaken er så massiv at det trengs mer enn én rapport for å erklære Anders Behring Breivik strafferettslig utilregnelig. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
KREVER «SECOND OPINION»: Advokat Brynjar Meling mener terrorsaken er så massiv at det trengs mer enn én rapport for å erklære Anders Behring Breivik strafferettslig utilregnelig. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer

Krever ny Breivik-vurdering

Brynjar Meling har på vegne av klient bedt påtalemyndigheten oppnevne to nye sakkyndige til å vurdere Anders Behring Breivik på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi mener det er et alt for tynt grunnlag å konkludere med utilregnelighet basert på én rapport. Vi ønsker en «second opinion» på dette i en så alvorlig sak, sier advokat Brynjar Meling til Dagbladet.

Hans advokatkontor representerer flere overlevende og pårørende fra 22. juli.

Meling har i dag sendt et brev til påtalemyndigheten der han ber de om å begjære oppnevning av to nye sakkyndige som skal vurdere Anders Behring Breivik.

Tidligere i dag ble det kjent at de rettspsykiatriske sakkyndiges rapport konkluderer med at Breivik er strafferettslig utilregnelig. Breivik får vite konklusjonen på politihuset nå i kveld.

Han var psykotisk 22. juli, og i tillegg psykotisk under intervjuene med psykiaterne.

Rettpsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim konkluderer i sin rapport med at Breivik gjennom en lengre periode har utviklet sykdommen paranoid schizofreni.

Ifølge de sakkyndige befinner Breivik seg i sitt eget vrangforestillingsunivers, alle hans tanker og handlinger styres av disse vrangforestillingene.

De sakkyndige beskriver flere typer såkalte bisarre vrangforestillinger, og går særlig inn på det de kaller Breiviks grandiose vrangforestillinger.

- Han føler seg utvalgt til å bestemme hvem som skal leve og hvem som skal dø, og han hevder seg utpekt til å frelse sitt folk, sa statsadvokatene Sven Holden og Inga Bejer Engh i dag da de la fram den rettspsykiatriske vurderingen.

Det var etter at en av klientene reagerte sterkt på konklusjonen at Meling sendte brevet i dag.

- Hans reaksjon var veldig sterk og det var i tråd med klientens ønsker at jeg sendt et formløst brev til påtalemyndigheten, sier Meling.