Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever ny fraflytningsplan for Nord-Norge

Tromsø (NTB-Jan-Morten Bjørnbakk): Fylkesmann Leif Arne Heløe i Troms roper et kraftig varsko på vegne av folket i Nord-Norge. Han frykter at flyttestrømmen fra landsdelen kan bli et nasjonalt problem, og etterlyser en egen handlingsplan for Nord-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er 50 år siden den forrige handlingsplanen for Nord-Norge ble laget for å sikre gjenreisningen etter andre verdenskrig.

- Denne gang slipper vi gjenreisningen. Vi kan klare oss med vedlikehold av det vi har for å hindre at det rauser sammen, sa Heløe i sin årlige nyttårstale der han ga uttrykk for sterk bekymring over at 5.700 tromsværinger de tre første kvartalene i fjor forlot fylket. De ble bare erstattet av 3.750 tilflyttere som i hovedsak slo seg ned i byene.

Negativ effekt

- Vi er nå nødt til å se på den samlede effekten av strukturtiltak og omlegginger i offentlig og privat virksomhet. Hver for seg gjør Forsvaret, Posten og Telenor forståelige nedlegginger. Men sammenholdt med den nye eierkonsentrasjonen i fiskerisektoren, blir den samlede effekten for Nord-Norge svært negativ, utdyper Heløe overfor NTB.

Byene tilbake

Ifølge Heløe må utkant-Norge alltids finne seg i endringer i bosettingsmønsteret.

- Men nå har det gått bare en vei alt for lenge. Det nye som gjør situasjonen enda mer vanskelig, er at også nordnorske byer som Tromsø, Bodø,og Harstad nå opplever tilbakegang. Dette har jeg i mine 40 år som politisk engasjert nordlending aldri sett tidligere, påpeker Heløe.

Den tidligere Høyre-statsråden tar til orde for at staten må komme inn og sikre et minimum av infrastruktur der postkontor og fergeforbindelse legges ned, eller nødvendig vegutbygging uteblir.

- Det er ikke snakk om at det enkelte tettsted er lønnsomt eller ikke. Staten må spe på der der blir manko, og sørge for at det offentlige tilbudet blir slik at det går an å eksistere i utkantene. Essensen av det norske nei til EU-medlemskap var at det norske folk ville at det fortsatt skal «bo folk i husan», sier fylkesmann Leif Arne Heløe.

Najonalt tap

Et fraflyttet Nord-Norge med «restaurantsentra» rundt Bodø og Tromsø vil også være et nasjonalt tap som i neste omgang kan få utenriks- og ressurspolitiske følger, sier fylkesmannen.

- Det er århundrers drift og bosetting som gir legitimiteten for at Norge rår over rike landområder og ressurser i havet. Vi har alltid vært der.

I dag er det ingen som trekker i tvil Norges råderett over ressursene. Men i en framtid der knappheten er større og kampen om ressursene blir hardere, vil mye av den legitimiteten som skal til for å beholde råderetten svekkes, sier fylkesmann Leif Arne Heløe.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!