Krever ny gransking av Hagen

Rasende nederlandske Ahold-aksjonærer krever nå at granskingen av Stein Erik Hagens selskap Canica blir tatt opp igjen i forbindelse med Nederlands største finansskandale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag starter en rettshøring i Amsterdam der Ahold-investorer krever en uavhengig gransking av mulig vanstyre i verdens tredje største matkjempe i åra 1998- 2003.

-  Mye i Ahold må etterforskes eksternt. Blant annet vil vi at etterforskerne ser nærmere på Canicas virksomheter, sier administrerende direktør Peter Paul de Vries i den nederlandske aksjesparerforeningen VEB til Dagbladet.

Ahold satte i 2002 i gang en intern etterforskning av Hagens selskap Canica etter å ha fått mistanke om uregelmessigheter. I januar 2003 stoppet Ahold-ledelsen granskingen på tross av protester fra internrevisor.

-  Vi ønsker å få svar på hvorfor granskingen ble stoppet, og om det var tilfeldig at det skjedde samtidig med at Hagen undertegnet nok en tilleggsavtale med Ahold, sier Peter Paul de Vries.

To dager er satt av til høringen i Amsterdam. Samtidig fortsetter politietterforskningen av Ahold og enkeltpersoner i selskapet.

Gruppesøksmål

Nederlenderne har en viss samkjøring med amerikanske investorer som har satt i gang såkalt «class action» - gruppesøksmål - mot selskapet og enkeltpersoner knyttet til Ahold. Bak søksmålet står advokatfirmaet Entwistle & Cappucci med navn som Enron, World Com og Parmalat på sin merittliste. Ahold ser derimot ingen grunn til å gjenoppta Canica-granskingen, fordi Stein Erik Hagen nå selger sine ICA-aksjer:

-  En ny undersøkelse er ikke på trappene, ettersom Hagen har tilbudt sin aksjepost til sin svenske partner, opplyste en talsmann for Ahold på selskapets generalforsamling tidligere denne måneden.

-  Vi krevde på generalforsamlingen at en ny gransking av Canica ble satt på agendaen, bekrefter de Vries. Stein Erik Hagen har ikke vært villig til å kommentere bråket rundt Ahold, hans egen rolle og granskingen. «Denne saken er lagt bak oss,» er standardsvaret Dagbladet har fått fra Hagen.

Ahold og Canica er medaksjonærer i ICA Ahold. Stein Erik Hagen har selv uttalt at han oppfattet granskingen i 2002- 2003 som et ledd i Ahold-ledelsens forsøk på å presse ham ut av ICA Ahold.

Gjentatte ganger prøvde han å stoppe Canica-etterforskningen.

Etter det Dagbladet forstår, var Aholds internrevisorer interessert i forhold rundt noen eiendomstransaksjoner i de baltiske stater. Aholds utsendte etterforsker i Litauen klarte ikke å komme til bunns i saken, og PricewaterhouseCoopers ble derfor hyret inn våren 2002. På nyåret i fjor ble interngranskingen stoppet.

Dette skjedde samtidig med at aksjonærene Ahold, Canica og ICA Förbundet ble enige om en ny avtale som ga Ahold den kontrollen selskapet ønsket i ICA Ahold.

BLÅSER FRISKT: Nederlandske Ahold-aksjonærer krever at Hagens selskap Canica granskes ytterligere i forbindelse med Nederlands største finansskandale.