Krever ny habilitetslov

Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt vil ha en ny forvaltningslov etter Tschudi-saken - og får støtte fra flere kolleger.

GRILLET STØRE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) møtte i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité mandag 7. mai etter at Dagbladet hadde avslørt at han hadde gitt seks millioner kroner til en stiftelse initiert og styrt av ungdoms- og omgangsvennen Felix Tschudi.  Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
GRILLET STØRE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) møtte i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité mandag 7. mai etter at Dagbladet hadde avslørt at han hadde gitt seks millioner kroner til en stiftelse initiert og styrt av ungdoms- og omgangsvennen Felix Tschudi. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen mener Tschudi-saken viser at habilitetsreglene ikke tar høyde for de nære båndene i dagens Nettverk-Norge. 

I en kronikk i dagens Dagbladet skriver han at hele forvaltningsloven bør endres.

Dette har han også tatt til orde for tidligere:

- Loven fra 1967 er overmoden for omskriving, og habilitetsreglene er for liberale og upresise, sa han til Dagbladet kort tid etter at utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) ble grillet i Stortinget om milliontilskuddet til en stiftelse initiert og styrt av ungdoms- og omgangsvennen Felix Tschudi. 

- I dag er man inhabil i forhold til sine søsken, men ikke når saken gjelder en nevø eller niese. Da kan en spørre seg om det stilles for høye krav til inhabilitet, sa han.      

Krever nye habilitetslov Konsekvensen av de uklare habilitetsreglene er at mange havner i gråsonen og får svekket tillit, ifølge jusprofessoren. Dette og en rekke andre forhold gjør at han konkluderer dagens kronikk slik:

- Tiden er i det hele overmoden for å sette i gang arbeidet med en ny forvaltningslov.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer