Krever ny Irak-politikk

- USA og Storbritannia sier at aksjonen mot Irak var vellykket. Det betyr at tida er inne til å endre politikk overfor Irak. Der bør Norge ta et initiativ.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette sier informasjonsrådgiver Lars Grønseth i Redd Barna til Dagbladet. Grønseth er kritisk til at norske politikere støttet bombeangrepene mot Irak i desember, men han er vel så kritisk til at man har akseptert de økonomiske straffetiltakene mot sivilbefolkningen i landet.

Økonomisk krig

- Vi snakker ikke bare om et fire dagers bombeangrep mot mål i Irak. Vi snakker om en snart åtte år lang økonomisk krig mot et lutfattig folk. Straffetiltakene mot Irak rammer ikke diktatoren Saddam Hussein. De rammer folket. Nå er det på høy tid at norske politikere tar initiativ til å endre politikk i forhold til Irak, sier Grønseth.

Katastrofelederen i Kirkens Nødhjelp, Stein Villumstad, deler Grønseths kritikk.
- Jeg er slett ingen forsvarer av Saddam Hussein, men det er grunn til spørre om hvilken målsetting man hadde med å gå til angrep på Irak nå i desember. Og neste spørsmål blir da: Sto midlene de tok i bruk i forhold til denne målsettingen?
- Når den norske regjeringen gikk ut og støttet bombingen, forutsetter jeg at regjeringen stilte disse spørsmålene og kom til at de likevel kunne forsvare angrepet, sier Villumstad.

Et plaget folk

- Fram til Golf-krigen i 1990 var det irakiske helsevesenet et av de beste i hele den arabiske verden. Nå er situasjonen ganske annerledes. Landet mangler operasjonsutstyr, sprøyter og hansker, antibiotika, bedøvelsesmidler og laboratorieutstyr. Resultatene er at svært mange både barn og eldre dør, mennesker som ville ha overlevd under andre forhold, sier Grønseth.

- Saddam Hussein fortjener overhodet ingen sympati, men virkningene av Irak-politikken bør likevel være et tankekors også for norske politikere, sier Grønseth til Dagbladet.

Katastrofelederen i Kirkens Nødhjelp, Stein Villumstad, ber også folk om å tenke gjennom hva den irakiske befolkningen er blitt utsatt for i de siste åra.

- Når må det være på tide å drøfte hvordan verdenssamfunnet skal møte utfordringene i Irak, sier han.

ØKONOMISK KRIG: Mat og medisiner er mangelvare i Irak.