Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus

Krever ny kontantstøtte

Det varsles blodbad i næringslivet, og Virke krever en egen kontantstøtte for norske bedrifter. Både Ap, Frp og Sp er positive.

KRISEPAKKE TRE: Regjeringen kommer med flere tiltak for næringslivet. Virke krever at staten hjelper bedriftene betale husleie. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KRISEPAKKE TRE: Regjeringen kommer med flere tiltak for næringslivet. Virke krever at staten hjelper bedriftene betale husleie. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Fredag legger regjeringen fram en tredje krisepakke for et coronarammet norsk næringsliv hvor det nå spås «blodbad».

Som konsekvens av krisa krever arbeidsgiverorganisasjonen Virke nå at den tredje krisepakka inkluderer en kontantstøtte for norske bedrifter i coronakrise.

- Vi må ha en kompensasjonsordning hvor staten hjelper bedriftene med å betale faste kostnader som husleie fram til man letter på sanksjonene, sier Ivar Horneland Kristensen i Virke til Dagbladet.

Se til Danmark

Horneland Kristensen ber derfor regjeringen la seg inspirere av Danmark og lage en norsk løsning av kompensasjonsordning for bedriftene. I Danmark gikk staten tidlig inn og bidro til å dekke de faste kostnadene i bedriftene.

- Vi har en smittedugnad, og vi må samtidig ha en dugnad som sørger for at vi faktisk har et næringsliv når vi er gjennom denne krisa.

- Billigere enn gjerdet

I krisepakke nummer to fant regjeringen fram 100 milliarder i lånegarantier til norsk næringsliv.

I tillegg har myndighetene gitt utsettelser på en rekke betalinger fra bedriftene til staten. Men dette er ikke nok for å redde de mange små- og mellomstore bedriftene, ifølge Virke.

- Det er billigere for samfunnet enn å sitte på gjerdet, og virksomheter går nå tom for penger. Faghandel, trening og reiseliv er de som virkelig har fått det, sier Virke-sjefen.

490 000 arbeidsplasser

Han peker på at 19 prosent av Virkes medlemsbedrifter allerede er helt stengt.

Og flere vil det trolig bli, ifølge Horneland Kristensen.

- Regjeringen har gjort mye bra på det kortsiktige, som å endre permitteringsreglene, men vi mener tida nå er inne for å få på plass en kompensasjonsordning. Krisa vi står i nå er større en finanskrisa.

- Dette er en slags kontantstøtte for næringslivet?

- Ja, det er jo forsåvidt det. 490 000 arbeidsplasser står i fare, sier han.

Virke-sjefen får støtte fra opposisjonen på Stortinget. Ap, Frp, Sp og SV har flertall på Stortinget, og sammen har de fire partiene forhandlet opp regjeringens krisepakker ved to anledninger.

ERNA SOLBERG: Lat som dere er på hytta, men bli hjemme. Video: Regjeringen / Bilde: NTB Scanpix Vis mer

Støtte på Stortinget

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier han også ønsker en kontantstøtte til bedriftene.

- Jeg får massivt med tilbakemeldinger fra folk over hele landet som er urolige for bedriftene og lokalsamfunnet. En kontantstøtte kan sørge for at bedriftene ikke går over ende i disse månedene uten omsetning. Slik kan flest mulig gå fra permittering til arbeidsplass, ikke fra permittering til ledighet, sier Vedum til Dagbladet.

Den danske modellen både Vedum og Virke ser til, gir støtte til bedrifter i tre måneder for å dekke faste kostnader.

- Slik kan litt flere bedrifter klare seg gjennom krisa, sier Vedum.

- Burde dette ha kommet tidligere?

- Det må i hvert fall komme så fort som mulig. Vi kommer til å ta dette inn i forhandlingene om den tredje krisepakka, og har varslet regjeringen om det i dag. Jeg tror vi kan få samlet et politisk flertall om dette.

Markedets usynlige hånd

Også Frp er positive:

- Jeg kan bekrefte at vi kommer til å foreslå en slik modell, sier Hans Andreas Limi (Frp) til Dagbladet.

Han mener utleierne må være med på dette spleiselaget.

- Vi ser for oss en hel eller delvis kompensasjon av faste utgifter, avhengig av hvor kritisk fallet i inntjening har vært for en bedrift. Tid er også helt kritisk her, fordi mange bedrifter står på kanten av stupet nå. Det må også være et spleiselag - utleier må stille opp med reduksjoner i husleie, sier han.

- Hva med markedets usynlige hånd, som dere i Frp holder så høyt?

- Markedets usynlige hånd kan løse mange problemer som politikerne ikke kan løse, men nå er vi i en akutt krise. Nå snakker vi om å redde bedrifter som i en normalsituasjon ville vært levedyktige, derfor er det viktig, sier Limi.

Hele Norges coronakart