Krever ny krisepakke: - Uverdig

- Køene utenfor matsentralene og andre tilbud blir lengre, sier Lan Marie Berg (MDG). Nå krever hun at regjeringen kommer med en krisepakke til dem med dårligst råd.

KREVER KRISETILTAK: Stortingsrepresentant Lan Marie Berg (MDG) mener regjeringen må komme med en krisepakke til dem med dårligst råd. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KREVER KRISETILTAK: Stortingsrepresentant Lan Marie Berg (MDG) mener regjeringen må komme med en krisepakke til dem med dårligst råd. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det er uverdig at Arbeiderpartiet ikke har kommet med en krisepakke for dem med dårligst råd, sier Lan Marie Berg (MDG) under tirsdagens trontaledebatt i Stortinget.

Hun peker på at oljenæringen fikk en krisepakke med oljeskattepakken på mange milliarder under corona - mer enn de selv ba om, og at næringslivet har fått enorme hjelpetiltak under både pandemien og i møte med strømkrisa.

- Mens vanlige folk ble permitterte fra jobbene sine, ble det flere milliardærer i Norge. Hvor blir det av en krisepakke for dem med dårlig råd? spør Berg fra talerstolen.

Økende ulikhet

I debatten trekker Berg fram at det er over 400.000 husholdninger i Norge som nå sliter økonomisk.

- Køene utenfor matsentralene og andre tilbud blir lengre. Mange må velge mellom grunnleggende behov som tilstrekkelig mat eller oppvarming, sier hun.

Berg peker på at ulikhetene i Norge har økt kraftig de siste åra. Nå mener hun Støre må tette avgrunnen mellom milliardærene og matkøene og krever krisetiltak fra regjeringen til dem med dårligst råd.

- Det blir vanskeligere og vanskeligere for mange grupper å håndtere hverdagen. Vanlige folk er også de med lave inntekter og som er hardest rammet av verdens kriser, fortsetter hun.

Krever tiltak

Torsdag legger finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) fram statsbudsjettet for neste år. Regjeringen har allerede varslet at det vil komme omfordelende grep, men det gjenstår å se hvor omfattende disse blir.

I forrige uke ble det kjent at regjeringen henter inn 33 milliarder kroner på økt skatt på kraft og havbruk. Kilder har videre bekreftet til Dagbladet at formuesskatten er noe av det som økes i det kommende statsbudsjettet.

I tillegg kan det bli snakk om å øke satsen for formuesskatt og det kan komme endringer i inntektsskatten.

Etter ett år med høye strømpriser og krav om en bedre fordelingspolitikk, mener Berg det er «åpenbart» at svarene som regjeringen så langt har kommet med, ikke monner.

- Jeg forventer at regjeringen legger fram en like omfattende tiltakspakke som andre grupper har nytt godt av de siste åra, sier Berg.

Hun trekker videre fram ett av MDGs egne forslag:

- Et bra sted å starte vil være med skattereduksjon til de med minst inntekt og innføre MDGs strømbonusordning som er anbefalt av ekspertene som den mest rettferdige løsningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer