Krever ny Nikitin-etterforskning

MOSKVA (Dagbladet): Det russiske riksadvokatembedet nedla i dag påstand om at etterforskningen av Aleksandr Nikitin skal gjenopptas. Avgjørelsen i høyesterett behandling av Nikitin-saken ventes å falle før klokka 10 norsk tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nikitins forsvarer er optimistisk.

- De kan ikke sende saken tilbake til ny etterforskning, sier Nikitins advokat, menneskerettighetsjuristen Juri Schmidt til Dagbladet.

Da høyesterettsbehandlingen av Nikitin-saken ble utsatt for to og en halv uke siden forlangte riksadvokatembedet at saken skulle sendes tilbake til byretten i St. Petersburg og behandles av en annen dommer. Den gang ble høyesteretts behandling utsatt.

Aleksandr Nikitin kom ut under en pause i rettsaken i Moskva og var tydelig nervøs. For ham og for Russland som rettstat vil alt annet enn en stadfesting av frikjennelsen fra St. Petersburg være en katastrofe.

Truer rettstaten

Saken handler nemlig like mye om hvorvidt det er adgang til å bruke hemmelig og tilbakevirkende lovgiving i straffesaker. Dette er forbudt ifølge den russiske grunnloven. Og det var dette forbudet som var bakgrunnen for at St. Petersburg byrett 29. desember i fjor frikjente Nikitin. Byretten fastslo at tiltalen mot Nikitin er «åpenbart grunnlovsstridig».

Dagbladet :på nettet følger høyesteretts behandling av Nikitin-saken

Optimist: Aleksandr Nikitin tror ikke på en ny etterforskning.