GOLIAT

Krever NYE Goliat-tall: - Når vi har bedre dokumentasjon, vil vi vurdere mistillit

MDG og SV er ikke tilfreds med Terje Søviknes' beregninger av lønnsomheten på skandalefeltet Goliat. Men partiene blir trolig stoppet av Ap og Sp.

GOLIAT: Helikopterlanding på Goliat-plattformen i Barentshavet. Feltet har vært preget av store forsinkelser og kostnadsoverskridelser i milliardklassen. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
GOLIAT: Helikopterlanding på Goliat-plattformen i Barentshavet. Feltet har vært preget av store forsinkelser og kostnadsoverskridelser i milliardklassen. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): MDG og SV er ikke tilfreds med Terje Søviknes' ferske lønnsomhetsberegning for Goliat-feltet.

I dag ber partiene derfor Stortinget om å kreve en ny beregning fra oljeministeren for å få svar på hvor høy oljepris som faktisk behøves før Norge tjener penger på det omstridte Goliat-feltet.

- Vi er sterkt tvilende til om Søviknes har gitt riktig og utførlig informasjon til Stortinget i denne saken, sier Per Espen Stoknes, stortingsrepresentant for MDG til Dagbladet.

Forrige mandag kom Terje Søviknes' med en fersk lønnsomhetsberegning for Goliat-feltet, etter påstander om at feltet kan bli et tapsprosjekt for AS Norge. Beregningene viste at staten begynner å tjene penger i 2024, men tallbruken i beregningene fikk kritikk.

- Søviknes har uttalt offentlig at Goliat «uansett er lønnsomt», men sier ikke noe om under hvilke forutsetninger dette gjelder, forklarer Stoknes i MDG.

Reagerer på avkastningskrav

Spesielt reagerer MDG og SV på at olje- og energidepartementet krevde et avkastningskrav på 5,9 prosent fra Goliat for å kalle investeringen lønnsom. Det er lavere enn hva finansdepartementet anbefaler. Dersom avkastningskravet oppjusteres, vil Goliat naturligvis også behøve en høyere oljepris for å tjene penger.

En oversikt DNB har gitt Dagbladet viser at banken har 28 aksjefond som i perioden fra 2009 og fram til i dag har gitt høyere avkastning enn 5,9 prosent (se egen tabell).

AVKASTNING: Alle disse DNB-fondene har langt høyere avkastning enn det Terje Søviknes krever av Goliat. Grafikk: DNB
AVKASTNING: Alle disse DNB-fondene har langt høyere avkastning enn det Terje Søviknes krever av Goliat. Grafikk: DNB Vis mer

I forslaget Stortinget stemmer over i morgen krever MDG og SV at Søviknes legger finansdepartementets avkastningskrav til grunn når han vurderer Goliats lønnsomhet. Dét kravet er på 7 prosent avkastning.

Vurderer mistillit mot Søviknes

Stoknes forteller Dagbladet at han ikke gir seg før «alle fakta er på bordet» og mener Søviknes med forrige ukes lønnsomhetsberegning på ny, og for tredje gang, lot være å gi Stortinget riktig informasjon om Goliat.

- Vi har inntrykk av at Søviknes uttaler seg i stor grad som en oljeminister som taler frem oljenæringens interesser, og ikke som en energiminister med det norske folks fremtidige interesser som hovedprioritet, sier Stoknes og gjentar det partiet hans tidligere har fortalt Dagbladet.

- Når vi har fått tak i bedre dokumentasjon, vil vi vurdere mistillit ut fra håndteringen så langt.

Terje Søviknes' kommentar til saken

- Jeg har svart Stortinget utførlig om spørsmål knyttet til lønnsomheten til Goliat. Faktum er at feltet er utbygd og at det først er etter at produksjonen er avsluttet at en vil vite hva det økonomiske utbytte av feltutbyggingen faktisk ble, sier Søviknes til Dagbladet.

- Overfor Stortinget har jeg belyst verdien av feltet i dag, når investeringen forventes være tilbakebetalt og hvilken avkastning på investeringene som er mest sannsynlig gitt dagens informasjon. Disse beregningene er gjort med oppdaterte tall fra operatøren. Jeg har i tillegg gjort beregninger, både før og etter skatt, med feltdata fra et konsulentselskap. Disse beregningene er ikke underlagt taushetsplikt slik data fra operatøren er, fortsetter statsråden.

- De beregningene med denne modellen inkluderer også hvordan investeringsanalysen hadde sett ut i det tenkte tilfellet der en i 2009 - når Goliat ble besluttet - satt med dagens informasjon om gjennomføringen av utbyggingen, om framtidig utvikling for feltet og oljemarkedet. Denne beregningen ble gjort for å svare på en konkret spørsmål fra Stortinget. I denne ble det - som i spørsmålet fra Stortinget, brukt 4 pst reell diskonteringsrente.

Trolig nedstemt

Men forslaget om å beregne lønnsomheten ved Goliat enda en gang får trolig ikke flertall i Stortinget.

MDG og SV behøver antageligvis Ap, KrF og Senterpartiets støtte for å tvinge Søviknes til å regne på saken enda en gang.

De tre partiene forteller Dagbladet at de kommer til å stemme mot forslaget.

«Svært lite trolig at vi vil støtte dette forslaget», skriver Sandra Borch (Sp) i en SMS til Dagbladet. Hun sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget for partiet.

Også Ap vender tommelen ned.

- Vi går ikke inn for forslaget men ønsker en tett dialog mellom regjering og Stortinget i tiden framover i spørsmål rundt lønnsomhetsberegninger på alle felt. Vi kommer til å påse at kompetansen i Oljedirektoratet også benyttes, foruten operatørenes kompetanse, sier Hege Liadal i Ap.

Stoknes i MDG sier han er skuffet over svarene fra de to rødgrønne partiene.

- MDG synes det er oppsiktsvekkende slapt at Sp og Ap ikke vil løfte en finger for å komme til bunns i saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer