Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever nye Sandberg-svar etter oppsiktsvekkende påstander

Adresseavisa hevder Statsministerens kontor ble varslet om Sandbergs forhold til Iran for flere måneder siden. Varselet skal ha kommet fra Sandbergs fraseparerte kone.

NYE VENDINGER: Mens Per Sandbergs datter tror faren kan ende med å trekke seg, hevder Adressa at hans fraseparerte kone varslet SMK for flere måneder siden. Foto: Espen Sand / NTB scanpix
NYE VENDINGER: Mens Per Sandbergs datter tror faren kan ende med å trekke seg, hevder Adressa at hans fraseparerte kone varslet SMK for flere måneder siden. Foto: Espen Sand / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spørsmålene rundt Per Sandbergs Iran-besøk hoper seg opp. Og mandag må statsminister Erna Solberg svare opposisjonen på en rekke spørsmål i saken. Dette er spørsmål hun hittil har nektet å svare pressen på.

Saken tok en ny vending søndag.

Adresseavisen melder nå at Per Sandbergs fraseparerte kone, Line Miriam Sandberg, allerede i mai meldte fra til Statsministerens kontor om mulige sikkerhetsbrudd vedrørende fiskeriministeren.

Line Miriam Sandberg er også statssekretær i helse- og omsorgsdepartementet.

SAKEN: Per Sandberg (Frp) reiste til Iran på ferie med sin kjæreste Bahareh Letnes, noe han kalte en «privat og spontan ferietur». Turen har skapt kaos og nå sitter mange med ubesvarte spørsmål. Vi forklarer deg hva saken egentlig handler om. Video: Anna Näumann / Dagbladet / NRK Vis mer

Bekymringsmelding

Ifølge Adresseavisen skal Per Sandberg ha svart med å sende inn en egen bekymringsmelding til SMK.

Dagbladet har søndag bedt om kommentar fra Line Miriam Sandberg, men ikke fått svar. Heller ikke Per Sandberg har besvart Dagbladets henvendelser søndag.

Statsministeren har ikke svart Dagbladet på når hun ble gjort oppmerksom på Per Sandbergs forhold til Bahareh Letnes. Både opposisjonen, sikkerhetseksperter og Sandbergs egne partifeller har refset Sandberg for hans opptreden i saken.

Private årsaker

Tidligere denne helgen, i et intervju med TV 2, sier Sandbergs datter Charlotte Sandberg at faren ikke informerte om sine ferieplaner fordi han ville unngå at de ble lekket til mediene.

- Som datter har jeg forståelse for at når ferie og reiseplaner blir lekket internt, så vil man reagere med skepsis og handle deretter, uttaler hun.

Sandbergs datter sier hun ikke tror saken kommer til å ende med mistillitsforslag.

MANDAL: Fiskeriministeren ønsket ikke å kommentere hvorvidt PST mente at han og Bahareh Letnes burde være kjærester. Video: Christian Roth Christensen Vis mer

- Jeg tror derimot det er en stor sjanse for at han velger å gå av selv på grunn av familiesituasjonen, og at grensen er nådd i forhold til medias jakting, og hvordan de påvirker andre enn bare han selv, sier hun.

Spørsmål til Solberg

Opposisjonen krever svar fra Erna Solberg på flere spørsmål:

  • Hva kan potensielt ha blitt lekket fra Sandbergs telefon?
  • Hvilke konsekvenser får dette for Sandberg?
  • Har Solberg fremdeles tillit til sin fiskeriminister?
  • Har det skjedd tilsvarende brudd på rutinene i andre departementer?

- Erna Solberg må forsikre oss om at Per Sandberg er innforstått med alvoret han står i, og at dette ikke vil skje igjen. Så får vi se hvor gode svarene vi får er, sier Terje Aasland (Ap) til Dagbladet.

Aasland sier han er forundret dersom Erna Solberg fortsatt har tillit til Sandberg.

- Denne saken dreier seg mer og mer om statsministerens manglende evne til å ha kontroll over egen regjering og sette sikkerhet øverst på agendaen. Lederskapet hennes så langt, har vært veldig passivt.

- Nå kommer det også mer og mer informasjon på bordet, deriblant påstander i media denne helgen, som vi også må ta inn i vår videre behandling av denne saken, sier Aasland videre.

- Bør gå av

Une Aina Bastholm i MDG krever fortsatt Per Sandbergs avgang, uavhengig av Solbergs svar til Stortinget.

- Jeg synes det er rart at deler av opposisjonen må ha konsekvensene på bordet før de kan ta stilling i saken. Det er åpenbart at Sandberg ikke har utvist god rolleforståelse, sier Bastholm til Dagbladet.

Bastholm mener helgens utvikling i saken etterlater enda større rot og bør gi Erna Solberg enda mer hodebry.

- Dersom det er private grunner som er årsaken til at Sandberg ikke opprettholdt sikkerhetsreglene for en statsråd, så er det uholdbart. Dersom Per Sandberg av private grunne ikke kunne orientere statsministeren om at han skulle til Iran, så burde han ikke reist. Han har satt Norges sikkerhet i fare ved å ikke følge sikkerhetsreglene.

KLØFTA: Statsminister Erna Solberg forteller at Per Sandberg brøt flere regler under sin feriereise til Iran. Video: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

MDG-toppen mener Sandberg selv bør gå av snarest.

- Han etterlater et ryddigere bord hvis han selv ber om å få gå av. Statsministeren må nå redegjøre overfor Stortinget om når hun ble gjort oppmerksom på Sandbergs uvanlige forhold over tid til iranske myndigheter, fortsetter Bastholm.

Erna: - Ikke akseptabelt

Statsminister Erna Solberg sier til NRK søndag at hun ikke kommer ikke til å kommentere enkeltdeler av det som er spekulasjoner og saker i mediene. Hun gjentar derimot kritikken mot Per Sandberg.

- Jeg har hele tiden vært tydelig på at bruddene han har begått ved å ikke å si i fra hvor han dro, og det at han tok med telefon til Iran, er brudd på vårt regelverk som ikke er akseptabelt. Dette har også Sandberg beklaget, sa Erna Solberg til VG søndag.

Hun har tidligere fortalt Dagbladet at hun skal svare Stortinget mandag.