Krever nytt klimaforlik i Stortinget

SV-lederen har konkrete kuttplaner for norsk industri og ber Ola Elvestuen komme til Stortinget for å øke utslippskuttene.

VIL HA NYE KOSTER: SV-leder Audun Lysbakken ber Ola Elvestuen snarest komme til Stortinget for å få i stand et bredt klimaforlik. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN
VIL HA NYE KOSTER: SV-leder Audun Lysbakken ber Ola Elvestuen snarest komme til Stortinget for å få i stand et bredt klimaforlik. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

SV-leder roper varsku etter tidenes tørkesommer. Audun Lysbakken sier denne sommeren bør ha fått de grå partiene på Stortinget til å åpne øynene og innse hvilke ødeleggelser som følger med de menneskeskapte klimaendringene.

Lysbakken krever nå et nytt klimaforlik i Stortinget, for å få fart på utslippskuttene i Norge:

- Vi må sørge for at løftene om utslippskutt faktisk holdes. Derfor krever SV et nytt klimaforlik, allerede i høst. Ola Elvestuen må invitere Stortinget til forhandlinger så vi kan få et taktskifte i klimapolitikken så raskt som mulig, sier Lysbakken til Dagbladet.

Klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen (V) presenterte forrige uke tall som viser at norske klimagassutslipp gikk ned i 2017. Lysbakken er ikke fornøyd:

- Det går ned, men det går ikke fort nok og vi kommer ikke til å rekke 2020-målene i dette tempoet.

Kutt og kutt

Han kommer derfor med to konkrete forslag til utslippskutt som vil monne umiddelbart:

- SV vil elektrifisere anlegget på Melkøya og fase ut fossil fyringsolje i industrien, forteller han.

I tillegg vil Lysbakken forhandle om en oppjustering av Norges langsiktige utslippsmål.

- Fra mot 2030 må Norges kuttmål økes til 50 prosent sammenlignet med 1990-utslipp. For å få til det må vi satse tungt på jernbane for å reduserer flytrafikken. Vi krever også at regjeringen iverksetter umiddelbare tiltak mot konsekvensene av klimaendringene. Bøndene må få en krisepakke etter tørkesommeren og vi må ha en helt annen satsing på flom- og skredsikring. Vi er ikke godt nok forberedt på de utslagene klimaendringene kan få.

Skuffet over norsk klimadebatt

I den svenske valgkampen har klima vært et stadig viktigere tema. Blant annet har det svenske Senterpartiet, Centern, markert seg kraftig på klimapolitikk de siste ukene.

Audun Lysbakken er skuffet over at det samme ikke kan sies om Norge: Under partilederdebatten i Arendal var ikke klima tema i det hele tatt.

- Avhengigheten av fossil energi setter fyr på Europa. Vi skal ikke koble ethvert værutslag opp mot dette, men mange forskere ser en sammenheng mellom sommeren vi hadde og klimaendringene. Så da er spørsmålet: Hva gjør vi med den erkjennelsen? Jeg mener vi ikke gjør nok. At klima ikke engang var et tema under partilederdebatten på Arendalsuka er et treffende eksempel på at Norge nå må våkne, sier Lysbakken.

Utslippene går ned, men...

Utslippene av klimagasser i Norge gikk ned med 1,7 prosent i fjor.

Klimaminister Ola Elvestuen hevdet det er godt nytt, men verken Lysbakken eller Naturvernforbudet er fornøyd.

- De foreløpige tallene fra SSB viser at det går i sneglefart å få redusert utslippene, og vi er fortsatt langt unna å nå Norges lite ambisiøse klimamål for 2020. Vi trenger derfor kraftige tiltak, blant annet i statsbudsjettet for 2019, som regjeringen legger fram i oktober, sa Silje Lundberg, leder i Naturvernforbundet forrige uke.

KLIMAENDRING?: National Geographic publiserte en video som viste en isbjørn som slet med sult på grunn av klimaendringer. Nå sår eksperter tvil om klimaendringer faktisk førte til isbjørnens sult. Video: National Geographic. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer