Krever nytt oljeoppgjør mens partene venter på Rikslønnsnemnda

Fagforbundet Industri Energi har sendt plassoppsigelse for 159 medlemmer i et boreselskap og vil ha ny mekling som kan få betydning for hele sokkeloppgjøret.

KAN BLI NY STREIK: Forbundsleder i Industri og Energi Leif Sande vil sammenlikne avtalen på faste installasjoner med tariffavtalen forbundet har med Norges Rederiforbund på mobile rigger.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KAN BLI NY STREIK: Forbundsleder i Industri og Energi Leif Sande vil sammenlikne avtalen på faste installasjoner med tariffavtalen forbundet har med Norges Rederiforbund på mobile rigger. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Forbundsleder Leif Sande i Industri Energi bekrefter overfor Dagbladet at det er sendt plassoppsigelse for 159 medlemmer i oljeboringsbedriften KCA Deutag til Riksmekleren og Oljeindustriens Landsforening (OLF). Dermed kan det bli ny streik på norsk sokkel.

- Det som er viktigst for oss nå er å sammenlikne denne tariffavtalen med den avtalen vi har med Norges Rederiforbund. Der har vi tariffestet pensjonsavtale. Dessuten er lønnsbetingelsene bedre i avtalen med Rederiforbundet enn det vi har med OLF, sier Leif Sande.

Under forhandlingene og meklingen for borepersonell, forepleiningsansatte og operatører i oljeselskapene stilte fagforbundene Safe og Industri Energi like krav og forhandlet sammen. Forbundet Safe har alle de tre yrkesgruppene med i sin sokkelavtale med OLF. Det har ikke Industri Energi.

- Underlig - Vi har en avtale for oljeboringsbedriftene med Norges Rederiforbund, men ikke med OLF. Derfor ble denne gruppen holdt utenfor forhandlingene og meklingen for vår del. Dette gjelder kun bedriften KCA Deutag som driver med oljeboring på Ringhorne for Esso og Kvitebjørn for Statoil, forklarer Leif Sande.

Informasjonssjef Eli Ane Nedreskår i OLF sier at arbeidsgiverorganisasjonen synes det er underlig at Industri Energi vil ha omkamp om dette oppgjøret.

- Vi har forhandlet og vært i mekling tre ganger. Det som er viktig for OLF er at vi har to avtaler for oljeboring og de må være identiske. Avtalene er med Industri Energi og Safe. De har hatt felles krav og forhandlet sammen, men for all del, de har rett til å gå til plassoppsigelse for sine medlemmer i KCA Deutag, sier Nedreskår.

Varsler sympatiaksjoner Safe har samtidig varslet at de vil delta i forhandlingsutvalget også i denne runden. Forbundsleder  Hilde-Marit Rysst opplyser at kampen i realiteten gjelder for hele avtaleområdet. Hun utelukker heller ikke at medlemmer i Safe kan gå til sympatiaksjoner om det skulle bli nødvendig.

- Hvis vi skulle oppnå enighet for denne gruppen i KCA Deutag, vil de andre få det samme tilbudet. Dette er veldig spesielt ettersom vi nå venter på at Rikslønnsnemnda skal behandle sokkeloppgjøret, sier Eli Ane Nedreskår i OLF.

Ved Riksmeklerens kontor får Dagbladet bekreftet at plassoppsigelsen er mottatt, men at de foreløpig ikke har tatt stilling til hvordan den vil bli behandlet.

Avtalen mellom Industri Energi og Norges Rederiforbund for de mobile riggene ble ferdigforhandlet 31. mai i år. I denne avtalen står det at Industri Energi ikke har lov til å inngå nye tariffavtaler med avvikende lønns- og arbeidsvilkår. I og med at OLF har nektet å gå med på de samme kravene som Industri Energi ble enige om med Norges Rederiforbund, iverksettes denne klausulen for Industri Energis medlemmer i KCA Deutag.