Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever nyvalg i Thailand

Domstol mener valget var i strid med grunnloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Thailands grunnlovsdomstol avgjorde i dag at forrige måneds parlamentsvalg var i strid med Thailands grunnlov, melder nyhetsbyrået AP.

Nå krever domstolen nyvalg i håp om å få en slutt på den politiske krisen i Thailand, slik at landet kan forme ny regjering.

Det Demokratiske parti, som sitter i opposisjon til regjeringens Thai Rak Thai, boikottet valget 2. april, men har nå lovet å stille opp til nyvalg.

Ingen dato er foreløpig satt for nyvalget.

- Få orden på rotet

Kjennelsen, som ikke var uventet, kom etter at Thailands kong Bhumidol Adulyadej forrige måned ba landets øverste domstoler om «å få orden på rotet».

Statsminister Thaksin Shinawatra skrev ut nyvalg i forrige måned for å prøve å få bukt med den økende kritikken mot hans embete.

Men folkets raseri vedvarte, opposisjonen boikottet valget og flere hundre gikk til anmeldelse etter at valget ble stemplet som udemokratisk og i strid med thailandsk grunnlov.

- Valgkomiteens organisering av nyvalget var i strid med grunnloven, sa Paiboon Warahapaithoon, talsmann for domstolen i en TV-overført pressekonferanse.

FORNØYD: Demonstranter tok til gatene etter domstolens kjennelse. Det blir nyvalg i Thailand, etter at Thaksins valgkomité fikk kritikk for sin gjennomføring av valget i april. Foto: Scanpix
FORNØYD: Demonstranter tok til gatene etter domstolens kjennelse. Det blir nyvalg i Thailand, etter at Thaksins valgkomité fikk kritikk for sin gjennomføring av valget i april. Foto: Scanpix Vis mer

Valget stred mot grunnloven

Selv om loven sier at et nyvalg må skrives ut innen 60 dager etter at regjeringen oppløses, mener domstolen at valgkomiteen kalte til urnene for tidlig. Det tok bare 37 dager, og dommerne mener det går mot intensjonene nedfelt i loven.

I tillegg påpekte domstolen at valgavlukkenes plassering i valglokalene var i strid med bestemmelsene om konfidensialitet.

Fikk kritikk, tok ferie

Demonstrasjonene i Thailand begynte etter at kritikere anklaget Thaksin for omfattende korrupsjon og misbruk av makt. Han ble også kritisert for å ha feilhåndtert et muslimsk opprør sør i landet, og for å ha kneblet landets medier.

Thaksin svarte med å oppløse parlamentet i februar. I nyvalget vant Thaksins parti, Thai Rak Thai 57 prosent av stemmene, men kritikken var massiv. Millioner av thailendere stemte blankt, og  opposisjonen boikottet valget, slik at  plassene i underhuset i Thailands parlament ikke kunne fylles.

Få dager etter valget annonserte Thaksin at han ville ta en pause fra politikken. Makten gikk midlertidig til vise-statsministeren.

I forrige uke lovet sågar den omstridte statsminister at han ville gå av, etter trykk fra kong Adulyadej.

KRITISK: Talsmann for grunnlovsdomstolen, Paiboon Warahapaitoon sier retten fant nyvalget verdig kritikk.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling