Krever olje-hjelp fra Jens i valgkampen

- Etter fisk, så er jo ungdom den største eksportvaren fra Lofoten, sier tidligere AP-ordfører i Vesterålen.

VALGKAMP MED OLJE-TJA: Statsminister Jens Stoltenberg holder lav profil i striden rundt oljeutvikling i Lofoten og Vesterålen. Ap har vedtatt å bestemme seg i 2010. I mellomtiden profilerer både Høyre og Frp seg sterkt på oljestøtte i valgkampen. Her besøker Stoltenberg Kårstø-anlegget i Nord-Rogaland.
Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
VALGKAMP MED OLJE-TJA: Statsminister Jens Stoltenberg holder lav profil i striden rundt oljeutvikling i Lofoten og Vesterålen. Ap har vedtatt å bestemme seg i 2010. I mellomtiden profilerer både Høyre og Frp seg sterkt på oljestøtte i valgkampen. Her besøker Stoltenberg Kårstø-anlegget i Nord-Rogaland. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BØ (Dagbladet): Tidligere Arbeiderparti-ordfører Ørjan Robertsen mener Jens Stoltenberg må komme til Lofoten or å slåss for oljeutvinning, både av hensyn til partiets oppslutning ved valget 14. september - og av hensyn til Nord-Norge.

- Vi opplever forgubbing i lokalsamfunnene og den produktive delen av ungdommen forsvinner. Nå trenger vi at Ap kommer på banen, sier Robertsen til Dagbladet.

Til daglig leder LoVe Petro, en lobbyorganisasjon bestående av over 200 lokale bedrifter i Lofoten og Vesterålen. Totalt er 3000 personer ansatt i disse selskapene.

- Uten løsninger
Han har sett seg lei på at motstanderne av oljeutvinning ikke kommer med forslag til alternative leveveier for innbyggerne.

- For to år siden var Venstre og SV på besøk her og vi spurte dem hva folk skulle leve av, uten at de hadde noen egne forslag eller løsninger. Da de kom tilbake på et folkemøte i sommer hadde de fremdeles ingen svar.

Hans klare oppfordring til statsministeren kommer etter at motstanderne i lang tid har drevet en aktiv kampanje i på øyriket. Denne uken har 260 Natur og Ungdom-aktivister sommerleir i Henningsvær og oljesølet på Langesund trekkes inn i debatten som et eksempel på risiko forbundet med næringen.

KREVER AT JENS KOMMER TIL LOFOTEN: Ap-mann og leder av LoVe Petro Ørjan Robertsen mener fiskeriressursene ikke vil lide av omfattende oljeutvnning i Lofoten. - Da ville jeg ikke vært for dette. Foto: Jo Straube.
KREVER AT JENS KOMMER TIL LOFOTEN: Ap-mann og leder av LoVe Petro Ørjan Robertsen mener fiskeriressursene ikke vil lide av omfattende oljeutvnning i Lofoten. - Da ville jeg ikke vært for dette. Foto: Jo Straube. Vis mer

- Kristin har gullkort
- I løpet valgkampen må statsminister komme hit for å klargjøre Arbeiderpartiets standpunkt, slik de har i Høyre.

-
Det er jo et paradoks at Kristin Halvorsen hele tida bruker gullkortet norsk oljeøkonomi har gitt henne, mens Stoltenberg ikke vil si om partiet vil utvinne olje her i Lofoten, sier Robertsen.

- De fleste mener jo at Arbeiderpartiet uansett vil gå inn for å bore her, etter valget?

- Ja, hehe. Det stemmer vel, sier Robertsen.

• Les: Siv vil åpne for oljeutvinning innen 100 regjeringsdager

KLARE TIL NY KAMP: Tidligere leder av Folkeaksjonen mot utbygging av Alta-Kautokeino-vassdraget Alfred Nilsen og kampfellen Per Flatberg åpnet i går kveld Natur og Ungdoms sommerleir. Foto: Jo Straube
KLARE TIL NY KAMP: Tidligere leder av Folkeaksjonen mot utbygging av Alta-Kautokeino-vassdraget Alfred Nilsen og kampfellen Per Flatberg åpnet i går kveld Natur og Ungdoms sommerleir. Foto: Jo Straube Vis mer

Åpning med Ap-regjering
LoVe-sjefen mener en ren Arbeiderpartiregjering best vil sikre utvinning med lokal verdiskapning og en åpning av Nordland VI, VII og feltet utenfor Senja i Troms.

- Vi har jo faktisk et bredt nok flertall på stortinget i dag til å grunnlovsfeste utvinning her, rundt 66 prosent. Men mindretallets diktatur, de små partiene, Sv, Sp og Venstre, står i veien, sier Ronbertsen.

Han har merket seg at Frp-leder Siv Jensen åpnet sin valgkamp fra Lofoten.

Eksporterer ungdom
Mandag lovet hun i Dagbladet at en åpning av Lofoten for oljeutvinning skal skje i løpet av de hundre første regjeringsdagene, om det er mulig. Robertsen tror APs lave profil i saken kan skade oppslutningen deres i Nord-Norge.

- Vi greier ikke å skape nok arbeidsplasser og ser oljeutvinning som en mulighet til å skape flere. La oss si det slik: etter fisk, så er jo ungdom den største eksportvaren fra Lofoten i dag, sier Robertsen.

DEN GANG: Jens Stoltenberg åpnet som olje- og energiminister mange nye oljeblokker på sokkelen. Nå lurer Lofoten-tilhengerne hvor det blir av ham og krever et besøk i valgkampen. Foto: Scanpix
DEN GANG: Jens Stoltenberg åpnet som olje- og energiminister mange nye oljeblokker på sokkelen. Nå lurer Lofoten-tilhengerne hvor det blir av ham og krever et besøk i valgkampen. Foto: Scanpix Vis mer
SÅRBART: Verøy i Lofoten eksporterer verdier for nærmere 900 000 kroner per innbygger i året, i all hovedsak fiskeprodukter. Flott natur holder allikevel ikke på ungdommen. Utsikt fra helikopter. Foto: Eiliv Frich Flydal/Dagbladet
SÅRBART: Verøy i Lofoten eksporterer verdier for nærmere 900 000 kroner per innbygger i året, i all hovedsak fiskeprodukter. Flott natur holder allikevel ikke på ungdommen. Utsikt fra helikopter. Foto: Eiliv Frich Flydal/Dagbladet Vis mer