Krever oljeslutt

Venstre-leder Trine Skei Grande krever fullstendig slutt på leting etter olje og skjerper partiets klimapolitikk.

LETESLUTT: Trine Skei Grande mener vi er nødt til å stanse å lete etter ny olje på norsk sokkel. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Det er lov å være skuffet etter et sånt valg, det er i hvert fall jeg. Vi har vært gjennom et tøft valg og et tøft år for Venstre, innrømmet Venstre-leder Trine Skei Grande da hun talte til partiets landskonferanse.

- Vi har to år på oss for å snu det til at vi har medvind i neste valgkamp. Det avhenger at vi jobber i lag, bygger organisasjonen vår og gjør den jobben vi er satt til som politikere: Være ombud, sier Grande videre.

Trine Skei Grande oppsummerer altså valget som tøft og at partiet har vært i motvind. Ansvaret hviler på hennes skuldre.

- Når det går dårlig mange steder samtidig er det først og fremst mitt og ledelsens ansvar. Det er et ansvar jeg tar. Men ingen kan løfte et parti eller vinne et valg alene. Vi må være et lag som står sammen, som er villig til å ta en kamp, sier Grande om sitt eget ansvar for det dårlige valgresultatet.

Krever oljeslutt

Trine Skei Grande varsler hva som kommer til å bli Venstres viktigste kamp i regjering denne våren. Det er å flytte iskanten sørover. Samtidig varsler hun at Venstre vil gå enda lengre i olje- og gasspolitikken.

- En viktig del av Norges klimapolitikk må være en radikal omlegging av oljepolitikken vår. Det må bli slutt på de tider at vi leter etter mer olje selv om vi vet at ifølge Parisavtalen kommer vi ikke til å få solgt det og ifølge klimaregnskapet kan vi ikke tillate oss å forbrenne det. Det må være slutt på de tider at ønske om å la oljen ligge i bakken, blir tolket som et angrep på oljearbeiderne. Det er det virkelig ikke.

- Derfor må Venstre ta kampen i regjering. Ola Elvestuen skal lage en ny forvaltningsplan i Barentshavet. Den skal legges fram for Stortinget til våren. Han har sagt at Barentshavet nord må få varig vern. Grensen for iskanten må flyttes sørover. Det er en kamp Venstre må vinne, for det er en av våre viktigste kamper denne våren.

Lederkamp

26 av de 27 som i dag har toppverv i Venstre ønsker å fortsette, inkludert Venstre-leder Trine Skei Grande. Valgkomiteen har imidlertid en kandidatliste som teller rekordstore 360 navn for å bekle rollene.

Flere av fylkeslagene i Venstre har spilt inn nye navn til å bekle rollen som Venstre-leder etter Grande, som har sittet siden våren 2010.

- For meg er det fantastisk at dette er et skip ingen vil forlate, sa Grande til Dagbladet i går kveld, med henvisning til det store antallet kandidater som nå er spilt inn til ulike posisjoner i Venstres ledelse, sentralstyre og landsstyre.

Flere i partiet frykter at det nå er duket for måneder med åpen kamp om toppvervene i Venstre. Valgkomiteens leder Per A. Thorbjørnsen håper diskusjonene vil holdes internt og maner til ro framover.

- Vi går nå i dvale og dukker opp først til våren, sa Thorbjørnsen da han møtte pressen på Fornebu fredag kveld.

Allerede i går kveld startet valgkomiteen intervjurunder med aktuelle kandidater. Først ute var stortingsrepresentantene. I helga skal også Venstre-leder Trine Skei Grande til «jobbintervju» for vervet hun selv besitter, mens en av de fremste utfordrerne - Abid Raja - først skal i ilden ved en senere anledning.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer