Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever ombud for psykisk utviklingshemmede

-Grotesk ansvarsfraskrivelse, mener Høyre, mens FrP krever eget ombud for psykisk utviklingshemmede, på bakgrunn av Dagbladets reportasje om overgrepsofferet Nina.

FORESLÅR EGET OMBUD: - Det skal ikke være mulig å oppleve det Nina har opplevd. Jeg tror et ombud kunne bidratt til at dette hadde blitt håndtert på en helt annen måte, sier stortingsrepresentant Kari Kjønnaas Kjos. Foto: TRULS BREKKE
FORESLÅR EGET OMBUD: - Det skal ikke være mulig å oppleve det Nina har opplevd. Jeg tror et ombud kunne bidratt til at dette hadde blitt håndtert på en helt annen måte, sier stortingsrepresentant Kari Kjønnaas Kjos. Foto: TRULS BREKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet) Forslaget vil nå bli fremmet på stortinget.

-Verdal kommunes håndtering av saken vitner om grotesk ansvarsfraskrivelse, feighet satt i system og er et godt argument for kommunesammenslåing, sier Høyres justispolitiske talsmann på stortinget, André Oktay Dahl. 

- Nå er det på tide vi våkner. Jeg frykter at psykisk utviklingshemmede blir utsatt for både overgrep og omsorgssvikt som ikke rapporteres og følges opp. Et eget ombud er nødvendig for å ivareta interessene til en sårbar gruppe, sier FrPs helsepolitiske talskvinne på stortinget, Kari Kjønnaas Kjos.

- Skal ikke være mulig-Det skal ikke være mulig å oppleve det Nina har opplevd. Jeg tror et ombud kunne bidratt til at dette hadde blitt håndtert på en helt annen måte, sier Kjos til Dagbladet.

Dagbladet skriver i dag at hele kommuneledelsen i Verdal kommune i 1995 unnlot å politianmelde en arbeidsleder i den kommunalt eide bedriften Verdal ASVO. Dette selv om de var nesten sikre på at han hadde gjort én av de sysselsatte, psykisk utviklingshemmede Nina, gravid.

En viktig grunn var at Verdal ASVOs ledelse, støttet av Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, hevdet at det seksuelle «forholdet» var frivillig fra Ninas side, og at hun «var klar over hva hun gjorde». (Nina er Dagbladets pseudonym på overgrepsofferet.)

Kommunen medvirket til at overgrepsofferet aborterte og ble sterilisert. Pårørende og hjelpeverge ble verken informert om overgrepsmistanken eller de påfølgende inngrepene.

Året etter de traumatiske opplevelsene fikk Nina sparken av Verdal ASVO på grunn av utagerende oppførsel.

Fem år etter overgrepssaken ble nye overgrep oppdaget av en omsorgsarbeider. Politiet ble varslet, rullet opp saken og mannen ble dømt. 
Gammel kampsak FrP har tidligere fremmet forslaget om et eget ombud for psykisk utviklingshemmede, og vil nå gjøre et nytt forsøk på å få det vedtatt.

Stortingsrepresentant Kjos viser til at Disimilisgründeren Kai Zahl, Kåre Willoch, og andre kjente personer støttet kampen om et eget ombud for denne gruppa.

- Nå er det mange av oss som krever at man gjør noe for psykisk utviklingshemmede. Derfor tar vi opp denne kampen på nytt nå, sier hun. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!