Krever omvalg etter korrupsjons­skandale: - Nok er nok

Østerrikes statsminister Sebastian Kurz vil ha nyvalg etter korrupsjonsavsløringene som førte til at visestatsminister Heinz-Christian Strache gikk av.

IBIZA: Lørdag kunngjorde Østerrikes visestatsminister, Heinz-Christian Strache, at han trekker seg etter dette. Video: Der Spiegel / NTB Scanpix Vis mer

- Nok er nok, sa Østerrikes statsminister Sebastian Kurz lørdag.

En politisk korrupsjonsskandale har rammet Østerrike, og landets visestatsminister, Heinz-Christian Strache, har gått av.

Kurz fortalte et samlet pressekorps at han hadde spurt Østerrikes president om å holde et nytt valg «så snart som mulig.»

Ifølge CNN har president Alexander van der Bellen uttalt til pressen at det vil bli holdt et nytt valg, og dermed er dette enden på koalisjonen som styrer i landet i dag: Det konservative Folkepartiet (ÖVP) og Frihetspartiet (FPÖ).

- Østerrikere har rett til en regjering de kan stole på. En regjering som er verdsatt og respektert i Europa og i hele verden. Vi må gjenoppbygge tilliten, og dette er bare mulig med et nytt valg, sier van der Bellen.

Datoen for nyvalget er ikke bestemt ennå.

TRAKK SEG: Østerrikes statsminister Sebastian Kurz (t.v.) og nylig avgåtte visestatsminister Heinz-Christian Strache. Lørdag kunngjorde Kurz at han vil skrive ut nyvalg etter skandalen som førte til at Strache trakk seg. Foto: AP / NTB Scanpix
TRAKK SEG: Østerrikes statsminister Sebastian Kurz (t.v.) og nylig avgåtte visestatsminister Heinz-Christian Strache. Lørdag kunngjorde Kurz at han vil skrive ut nyvalg etter skandalen som førte til at Strache trakk seg. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Kontrakter i bytte for støtte

Avsløringen av en video fra i fjor skaper bekymring for om visestatsminister Straches parti FPÖ aktivt har jobbet for å undergrave det liberale demokratiet og mediefriheten i landet, samtidig som det hjalp konservative statsminister Kurz å styre i koalisjonen, skriver The New York Times.

I ukevis har opposisjonspartier bedt Kurz om å avslutte den kontroversielle koalisjonen med FPÖ, som har dokumenterte bånd til høyreekstreme og til Russland, skriver avisa videre.

Det som skulle bli Heinz-Christian Straches fall, var da to tyske aviser publiserte en video hvor visestatsministeren angivelig tilbyr offentlige kontrakter i bytte om økonomisk støtte til valgkampen.

- FPÖ skader vårt lands rykte, sa statsminister Kurz lørdag, ifølge CNN.

Lørdag valgte altså Strache å levere inn sin oppsigelse. Under pressekonferansen lørdag la Strache opp til en dobbeltstrategi, skriver Süddeutsche Zeitung, en av avisene som publiserte videoen.

- Politisk attentat

Slik beskriver den tyske storavisa pressekonferansen:

På den ene siden framsto han angrende og unnskyldte seg for en «katastrofal og ytterst pinlig» oppførsel, med henvisning til videoen.

- Det var fylleoppførsel, en typisk alkoholdrevet machogreie, sa Strache.

Han fortalte at han ønsket å gjøre inntrykk på den «attraktive verten», og kalte det «tenåringsoppførsel».

Han ba så om unnskyldning overfor statsminister Kurz, før han henvendte seg til kona:

- Philippa, jeg er oppriktig lei meg. Jeg kan forstå at du er såret og skuffet.

Strache skalv i stemmen mens han sa dette, og hadde tårer i øynene. Men i neste øyeblikk skiftet han strategi, og framstilte seg som offer for ondsinnede makter.

Han sa han hadde gjennomlevd mange intriger, men det han nå har opplevd, «kan ikke overgås i falskhet og nedrighet». Strache ga skylda til politiske motstandere og «kriminelle nettverk», og snakket videre om «en etterretningsstyrt aksjon».

Straches konklusjon:

- Det var et målrettet politisk attentat.

«Faktisk ikke var helt lovlige»

I en kommentar skriver Der Spiegel, den andre avisa som publiserte videoen, at Sebastian Kurz «for lenge har vært stille og akseptert krumspring og oversett skandaler. Som om det ikke var klart fra begynnelsen at han var involvert med et parti som ikke har noen reservasjoner når det kommer til nynazister».

«Videoen viser at personer som Strache er villige til å bedra og selge demokratiske verdier. Om nødvendig til og med for russiske oligark-nieser.»

I skandalevideoen ser man Strache, partifellen Johann Gudenus og en kvinne som utgir seg for å være niesen til en russisk oligark. Møtet mellom kvinnen og Strache fant sted på den spanske øya Ibiza i juli 2017, tre måneder før valget i Østerrike.

Det påfølgende valget gikk godt for Strache og hans parti, det høyreorienterte Frihetspartiet (FPÖ), som dannet koalisjonsregjering med det konservative partiet ÖVP.

Dekkhistorien til kvinnen var at hun ønsket å investere 250 millioner euro (2,5 milliarder kroner) i Østerrike, men forklarte at pengene «faktisk ikke var helt lovlige».

- Felle

Partene diskuterer blant annet kasinolisenser, salg av et gammelt luksushotell og veiprosjekter. Det diskuteres også hvorvidt Strache kan hjelpe kvinnen med å sette i stand et oppkjøp av storavisa Kronen Zeitung, mot at avisa skriver artikler som gagner FPÖ, skriver Der Spiegel.

Etter hvert fatter Strache mistanke, og sier til partikameraten at det er en felle, men partifellen beroliger ham. Nå er det altså klart at Strache hadde rett i mistanken.

Det seks timer lange møtet ble tatt opp med et skjult kamera, og det er usikkert hvem som har laget videoopptaket.

Kvinnen, som utgir seg for å være russisk, er i virkeligheten en serbiskfødt østerriksk kvinne. Hun skal til og med ha vært Gudenus', Straches partifelle som deltok på møtet, samboer, ifølge Der Spiegel.