Godstog i Norge

Krever opprydning: - Svært alvorlig

SV og Rødt krever at samferdselsministeren kommer på banen. Rapporter avdekker store sikkerhetsmangler ved godstog på norske skinner.

FÅR KRITIKK: Godstogene fra Grenland Rail er blant dem som får kritikk i en ny rapport. Her ved Leirsund i Viken. Foto: Helge Sunde / NTB
FÅR KRITIKK: Godstogene fra Grenland Rail er blant dem som får kritikk i en ny rapport. Her ved Leirsund i Viken. Foto: Helge Sunde / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet skrev mandag at en rekke selskaper som kjører godstog i Norge, har store sikkerhetsmangler. Det kommer fram i flere rapporter fra Statens jernbanetilsyn fra desember.

Jernbanetilsynet er bekymret for godstog-selskapers manglende vurderinger av farer og ulykker. Svært få, om noen, følger regelverket, mener de.

SVs Mona Fagerås kaller funnene «oppsiktsvekkende».

- Her må det ryddes opp. Det bør være like store krav til sikkerhet for alle som ferdes på skinner i Norge, sier Fagerås.

Hun foreslår tydeligere krav til aktørene.

- Tung godsfrakt vil gjøre skinnene utrygge å ferdes på om ikke sikkerhetskravene oppfylles. Det er ikke nok å tette hull, her må det være en helhetlig tenkning bak, og kanskje må vi ha tydeligere krav, sier Fagerås, som er transportpolitisk talsperson i SV.

Ikke sjekket togføreren

BLS Rail og Grenland Rail er blant de som får den hardeste kritikken i Jernbanetilsynets rapporter og kritiseres for omfattende mangler.

Begge kritiseres for ikke å ha fulgt opp tidligere innrapporter avvik. Svenske BLS Rail har manglende beredskapsøvelser, dokumentasjon av vedlikehold og av togførerens kompetanse, ifølge tilsynet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer