Godstog i Norge

Krever opprydning: - Svært alvorlig

SV og Rødt krever at samferdselsministeren kommer på banen. Rapporter avdekker store sikkerhetsmangler ved godstog på norske skinner.

FÅR KRITIKK: Godstogene fra Grenland Rail er blant dem som får kritikk i en ny rapport. Her ved Leirsund i Viken. Foto: Helge Sunde / NTB
FÅR KRITIKK: Godstogene fra Grenland Rail er blant dem som får kritikk i en ny rapport. Her ved Leirsund i Viken. Foto: Helge Sunde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet skrev mandag at en rekke selskaper som kjører godstog i Norge, har store sikkerhetsmangler. Det kommer fram i flere rapporter fra Statens jernbanetilsyn fra desember.

Jernbanetilsynet er bekymret for godstog-selskapers manglende vurderinger av farer og ulykker. Svært få, om noen, følger regelverket, mener de.

SVs Mona Fagerås kaller funnene «oppsiktsvekkende».

- Her må det ryddes opp. Det bør være like store krav til sikkerhet for alle som ferdes på skinner i Norge, sier Fagerås.

BEKYMRET: SVs Mona Fagerås. Foto: Terje Pedersen / NTB
BEKYMRET: SVs Mona Fagerås. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Hun foreslår tydeligere krav til aktørene.

- Tung godsfrakt vil gjøre skinnene utrygge å ferdes på om ikke sikkerhetskravene oppfylles. Det er ikke nok å tette hull, her må det være en helhetlig tenkning bak, og kanskje må vi ha tydeligere krav, sier Fagerås, som er transportpolitisk talsperson i SV.

Ikke sjekket togføreren

BLS Rail og Grenland Rail er blant de som får den hardeste kritikken i Jernbanetilsynets rapporter og kritiseres for omfattende mangler.

Begge kritiseres for ikke å ha fulgt opp tidligere innrapporter avvik. Svenske BLS Rail har manglende beredskapsøvelser, dokumentasjon av vedlikehold og av togførerens kompetanse, ifølge tilsynet.

En rekke andre selskaper får i ulik grad kritikk for sikkerhetsvurderingene.

Både BLS Rail og Grenland Rail har svart til Dagbladet at de har rettet opp i avvikene. BLS Rail understreker at sikkerhet er avgjørende og at de har iverksatt tiltak.

Rødt: Svært alvorlig

Rødt forventer at samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) rydder opp. De ber ham vurdere å stille strengere krav til nye selskaper før de får starte opp.

- Det er svært alvorlig at et togselskap ikke har oversikt over egne sikkerhetsavvik eller ikke avholder sikkerhetsøvelser, slik Dagbladets sak viser, sier stortingsrepresentant Geir Jørgensen fra Rødt.

Han mener mange av feilene som har fått leve i flere år, burde vært oppdaget allerede fra første togavgang. Rødt foreslår også mer penger til vokterne av jernbanen.

- Det er bra at sikkerhetsbrudd til slutt oppdages. Men vi må vurdere om det trengs mer penger til Jernbanetilsynet, siden oppgavene deres er blitt mer omfattende enn før. Disse funnene peker i nettopp den retningen, sier Jørgensen.

KRITISK: Rødts Geir Jørgensen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
KRITISK: Rødts Geir Jørgensen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

Kritiserer Høyre-regjeringen

Rødt-politikeren mener det kan se ut som Jernbanetilsynets budsjetter ikke har holdt tritt med endringene i norsk jernbane.

- Jernbanen ble splittet opp av Høyre-regjeringen, og det er i tillegg kommet flere nye selskaper det siste tiåret. Men bevillingene til tilsyn har reelt sett stått på stedet hvil, sier Rødt-politikeren.

Høyre har ikke vært tilgjengelig for en kommentar tirsdag.

Ser etter nye måter

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) svarer at han er opptatt av høy sikkerhet i jernbanen og at kravene er under utvikling. Det ligger til rette for bruk av ny teknologi, sier han.

SVARER: Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap). Foto: Heiko Junge / NTB
SVARER: Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap). Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

- Vil du ta noen grep selv?

- I denne saken ser det ut til å være manglende etterlevelse av gjeldende regelverk, ikke manglende eller mangelfullt regelverk. Jeg er uansett opptatt av at alle aktørene tar sin del av ansvaret for å opprettholde et godt sikkerhetsnivå på jernbanen, og ser etter nye måter å forbedre sikkerheten på, sier Nygård.

Han understreker at han passer på at Statens jernbanetilsyn har ressurser nok.

Små, private selskaper


Jernbanetilsynet har pekt på at godstog, i motsetning til persontog, ofte er små selskaper uten avtale med staten. Det gjør at de er mindre ressurssterke og rammer sikkerheten, mener tilsynet.

Fremskrittspartiet går ikke like langt i å kreve ytterligere tiltak mot disse aktørene, men mener er det er bra at Jernbanetilsynet rydder opp.

- At det avdekkes slike mangler viser at systemet fungerer. Uansett om man ferdes på vei, bane, sjø eller luft, skal det være trygt, sier Morten Stordalen, transportpolitisk talsperson i Frp.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer