KREVER MILLIARD:  Leder av Fellesforbundet Arve Bakke går i bresjen for kravet om to uker med lønn for alle fedre i forbindelse med fødsel. Kravet blir sentralt i årets lønnsoppgjør. Foto:  Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KREVER MILLIARD: Leder av Fellesforbundet Arve Bakke går i bresjen for kravet om to uker med lønn for alle fedre i forbindelse med fødsel. Kravet blir sentralt i årets lønnsoppgjør. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Krever pappamilliard

Gutta på golvet vil ha betalt perm ved fødsel for alle fedre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et flammende innlegg på LOs representantskapsmøte i dag lovet Fellesforbundets leder Arve Bakke å slåss for dette kravet ved årets lønsoppgjør.

- Vi må få slutt på den urettferdigheten det er at halvparten av fedrene får permisjon med lønn, resten ikke. Det er bare ansatte i offentlig sektor og 20 prosent i privat sektor som får to ukers betalt permisjon i forbindelse med fødsel. Dette skal vi prioritere å få gjort noe med i år, sier Bakke.

Industrien først LO's representantskap vedtok i dag rammene for årets lønnsoppgjør. Den såkalte «frontfagsmodellen» skal legges til grunn. Det betyr at det er Fellesforbundet og Norsk Industri som skal forhandle først om hva norsk økonomi tåler av lønnsvekst.

Dette er kravene som vil bli finregnet på fram til forhandlingene starter:

• Kjøpekraften skal sikres for alle.
• Resultatet skal fremme likelønn og hindre lavlønn.
• Det kreves strukturelle tiltak for likelønn, som tiltak som fremmer grunnbemanning, heltid, kompetanseheving og lønnsevne i utsatte bransjer.
• Kvinnedominerte grupper skal prioriteres i offentlig sektor.
• Likelønn i relevante bransjer i privat sektor skal prioriteres.

Jens må betale? Et av likestillingskravene er altså lønnet omsorgspermisjon for fedre i forbindelse med fødsel, noe det store flertallet i privat sektor ikke har rett på i dag.

- Vi reiser kravet til arbeidsgiverne. Men det kan hende vi må be myndighetene om å bidra, sier Bakke til Dagbladet.

Flere talere på LO's representantskapsmøte var fortørnet over at toppledere som selv får høye tillegg, krever moderasjon av vanlige arbeidsfolk.  Topper i finansnæringen hadde i fjort en lønnsvekst på 16, 4 prosent. LO-leder Roar Flåthen kalte skyhøye lederlønninger for «et uvesen».

- Solidariteten må gjelde alle, også ledere må vise kollektiv fornuft, sa Flåthen.