Krever politi-beskyttelse

Du kjenner dem igjen på de dyre bilene og kilovis med gull hengende rundt halsen. B-gjengen i Oslo har et dårlig rykte, og er heller ikke mors beste barn. Men nå krever de unge pakistanerne med norsk statsborgerskap politibeskyttelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi blir trakassert, stukket med kniv og skutt, sier de.

Til tross for at de føler seg presset og nærmest sviktet av politiet i Oslo, understreker B-gjengen at de fortsatt har tillit til politiet. Selv om de ikke legger skjul på at tilliten er tynn.

En viktig årsak til B-gjengens dårlige forhold til politiet ligger i at gjengen føler at de har fulgt politiets ordre om å oppføre seg ordentlig.

Resultatet av dette er at de selv er blitt skadelidende, hevder de.

Blir angrepet

- Vi er blitt angrepet og terrorisert. Noen er blitt knivstukket og andre skutt. Selv om vi ikke har tatt igjen, er det vi som har fått svi. En av våre ble varetektsfengslet fordi han så på et medlem i A-gjengen. Det er latterlig, sier en sentral kilde i B-gjengen.

Ingen av de unge mennene Dagbladet har møtt, ønsker å stå fram med fullt navn og bilde.

- Ok, vi har et dårlig rykte. Noe skyldes vår egen dumhet. Det er slutt på at vi står fram i Dagbladet og viser våre dyre biler. Det er siste gang noen får se en av oss posere foran en Ferrari.

Gjengkrigen

  • Den såkalte A-gjengen består i hovedsak av unge pakistanere oppvokst og bosatt i Oslo sentrum.
  • B-gjengen består i hovedsak av unge pakistanere bosatt i Oslos utkant og nabokommunene.
  • Gjengene allierer seg med andre innvandrergjenger, særlig unge fra Vietnam og Thailand.

- Hvordan har dere råd til å kjøre Ferrari? Er det slik at B-gjengen tjener penger på selge narkotika og bedrive kriminalitet?

- Norsk ungdommer drikker øl og går på byen. Vi bor hjemme hos foreldrene våre, og vi har jobbet og spart penger. Derfor har vi råd til å kjøre fine biler. Faktum er at vi har blitt framstilt av våre fiender som de slemme. Vi er ikke slemme. Det er bare tull at vi tjener penger på narkotika, sier B-gjengen.

- Dere forstår vel at folk reagerer på stilen deres? Når dere kommer med kilovis med gull hengende rundt halsen?

- Hør nå her: Gull er mote. For oss er det status å ha skikkelige gullkjeder.

Hovedfiende

For B-gjengen er det den pakistanske gjengen Young Guns som er hovedfienden.

En ungdomsgjeng som på åttitallet vokste fram som en maktfaktor i Oslos kriminelle miljø. For folk flest ble Young Guns kjent etter et tragisk drap på Romsås på slutten av åttitallet.

- Det er Young Guns som er årsaken til konflikten mellom A-gjengen og oss. Young Guns styrer A-gjengen, og bruker dem som løpegutter, sier sentrale personer i B-gjengen.

Ifølge B-gjengen er det Young Guns som styrer kriminaliteten i det pakistanske miljøet i Oslo:

- De driver med torpedovirksomhet, dop, våpen, pengeinnkreving og beskyttelsespenger. Det er sju personer som styrer A-gjengen. Vi har nektet å la oss kue av dem, derfor har Young Guns fått A-gjengen til å gå til krig mot oss.

- Betyr det at dere mener at konflikten i det unge pakistanske miljøet skyldes Young Guns og at dere ikke har ansvaret for noe av det som har skjedd?

- Vårt rykte er mye verre enn virkeligheten. Problemet er at politiet ikke forstår at det er forskjell på oss og Young Guns og deres løpegutter A-gjengen, sier medlemmene i B-gjengen som Dagbladet møter.

- De siste månedene har vi anmeldt ti forhold. Blant annet knivstikking og skyting. I Hausmanns gate ble vi beskutt på åpen gate. Hva skjer: Jo politiet henlegger sakene! Er det rart vi blir forbannet?

- Dere hevder altså at årsaken til konflikten er Young Guns?

- Ja, de ville at vi skulle underkaste oss. Vi finner oss ikke i å bli «kødda» med. Vi vil ikke være som A-gjengen, som må betale 70 prosent av det de tjener i avgift til Young Guns. De forsøkte å true oss til å jobbe for Young Guns. Da vi nektet begynte de å terrorisere oss, sier talsmennene for B-gjengen.

Skuddsikre vester

Da Dagbladet møtte B-gjengen, kom de mannsterke med skuddsikre vester.

Selv om de understreker at de ikke er redde, medgir mennene at de har fått store problemer på grunn av bandekrigen i Oslos gater.

- Men er ikke dere også en gjeng med banditter?

- Nei, vi er ikke gangstere. B-en i B-gjengen sto egentlig for BMW. Fordi vi likte å kjøre skikkelige biler. Vi har valgt en livsstil, men vi er ikke gangstere.

B-gjengen hevder at når de anmelder A-gjengen, blir sakene henlagt:

- Når A-gjengen anmelder oss, blir vi derimot arrestert, hevder B-gjengen.

- Hvorfor velger dere nå å snakke ut i Dagbladet om konflikten?

- Vi håper media kan sette press på norske myndigheter. Selv om politiet og andre - også avisene - hevder at vi driver med organisert kriminalitet, er det bare tull. Det har aldri blitt bevist.

Hverken A-gjengen eller Young Guns ønsket å snakke med Dagbladet.

<B>FRYKT:</B> B-gjengen er i krig med A-gjengen. - Vi bruker skuddsikre vester. Politiet gir faen i oss, mens de andre forsøker å drepe oss, sier B-gjengen, som hevder at det er de andre som er de slemme.