PROFESJONELLE LEDERE:  Politiets Fellesforbund ønsker profesjonelle ledere, når 12 nye politimestere skal anstettes. Foto: Gunnar Hultgreen
PROFESJONELLE LEDERE: Politiets Fellesforbund ønsker profesjonelle ledere, når 12 nye politimestere skal anstettes. Foto: Gunnar HultgreenVis mer

Krever proffe politisjefer

Politiets Fellesforbund ønsker profesjonelle kvinner og menn til å lede norsk politi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går kunne Dagbladet fortelle hvem som etter alle solemerker får de 12 stillingene som politimestre i Norge - etter at norsk politi nå blir omorganisert.

Slik det ligger an vil de aller fleste av de nye politimesterembetene bli besatt av tidligere politimestere. 18 av dagens 27 politimestre får ikke fortsette, mens ni av dagens toppsjefer får beholde jobben og får større distrikt og mer ansvar.

-Prosess Forbundsleder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund (PF) reagerer på at Dagbladet kan fortelle hvem som etter all sannsynlighet kommer til å få de 12 ettertraktede politimester-stillingene.

- Vi er i en prosess hvor det skal defineres hvilke kriterier som skal ligge til grunn for ansettelsene. Denne prosessen er ikke sluttført. Jeg vil ikke uttale meg om enkeltpersoner og de som Dagbladet skriver kommer til å få jobbene. Men vi i PF kjenner flere av dem som dyktige politiledere, sier Bolstad.

-Eliteserien Forbundslederen velger å bruke fotballterminologi når han skal definere hvilke ledere politiet trenger.

- Vi har nå spilt i 1. divisjon, nå skal politiet opp i eliteserien. Da trenger vi gode ledere som har lederegenskaper, og som har evnen til å inspirere og gjøre spillerne gode.

- Politiet trenger slike ledere og det trengs en kultur som verdsetter og fremme god ledelse, sier Bolstad.

- Har dere ikke slike ledere i politiet i dag?

- Det er mange gode ledere i politiet. Nå må vi sikre oss at vi får de beste lederne til å lede de 12 nye politidistriktene, sier Bolstad og fortsetter:

- Det er lagt et kraftig politisk press på at vi skal få et nærpoliti. Befolkningen skal få et bedre politi, og da må vi ha de beste lederne til å styre politidistriktene.

-Ikke terningkast - Betyr det at politifaglig kunnskap og erfaring fra rettssystemet ikke er like viktig som lederkunnskaper?

- Politifaglig erfaring er selvsagt viktig, det påpekte Gjørv-kommisjonen også i sin tid. Nå er vi i en prosess, som skal definere hva vi trenger. Politidirektoratet har invitert både Hovedverneombudet og fagforeningene til å være med på denne prosessen. Vi ønsker en nøye gjennomgang av kriteriene som skal legges til grunn for rekrutteringen av de 12 nye politimesterne, sier Bolstad.

Forbundslederen vil ikke gi terningkast til de som Dagbladet vet ligger an til å få jobbene.

- Jeg vil ikke prate noen ned, men vi ønsker en ryddig prosess, slik at vi får de beste politimesterne. De nye politimesterne må ha en allsidig og god bakgrunn, sier Bolstad.