Krever psykiatrisk soning utenfor Bodø

Frykter familien kan møte drapsmann på gata.

VIL HA DRAPSMANNEN FLYTTET:  En rekke mennesker møtte opp utenfor Bødø fengsel for å kreve soning utenfor Bodø. Foto:  Jonas Sverrisson Rasch
VIL HA DRAPSMANNEN FLYTTET: En rekke mennesker møtte opp utenfor Bødø fengsel for å kreve soning utenfor Bodø. Foto: Jonas Sverrisson RaschVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): En 43 år gammel mann er i Salten tingrett dømt til overføring til tvunget psykisk helsevern etter drapet på tobarnsmora Ann Mari Solås 16. desember.

Tidligere i dag møtte en rekke mennesker opp utenfor Bodø fengsel for å kreve at drapsmannen soner utenfor Bodø.

De etterlatte i saken er redde for at 43-åringen vil komme til å få behandling ved Nordlandssykehusets psykiatriavdeling i Bodø. Faren til den eldste av de etterlatte barna, Jørn Tvervik, har gått ut i Avisa Nordlands papirutgave og krevd at drapstiltalte må sone straffen sin et annet sted enn i Bodø. I følge lokalavisa vurderer familien å flytte dersom han blir værende.
- Svikter de etterlatte
Beate Mikalsen er initiativtaker til demonstrasjonen. Hun ønsker å utøve et press for å få den drapstiltalte ut av byen.

- Ofrene bør bli mer hørt, og de bør få slippe å møte gjerningsmannen. Vi håper å legge et press på Helsevesenet og politikerne, sier hun.

Mikalsen påpeker at det tidligere har rømt pasienter fra lukket avdeling ved Nordlandssykehuset. Særlig det at han i praksis kan være ute om tre år, mener hun kan bli en utfordring for de etterlatte.

Hun mener dette ikke bare gjelder i Bodø, men over hele landet.

- Systemet svikter de som blir utsatt for slike ting, også når det gjelder overfall og voldtekt. Plutselig kan man møte på gjerningspersonen, sier Mikalsen, som ikke er en bekjent av familien, men som har latt seg engasjere når hun har lest om saken i avisa. 

- Jeg håper at barna til Ann-Mari Solås slipper å flytte fra byen. Det burde være en automatikk i slike saker, slik at man slipper å møte på gjerningsmenn etter soning, sier hun.

Solås presiserer at demonstrasjonen ikke er ment som et personangrep på drapsmannen.

- Jobber med alternativer
Avdelingsoverlege ved Nordlandssykehuset psykiatriavdeling, Knut Kjerpeseth, sier til Dagbladet at de forsøker å få mannen overført til en institusjon utenfor Bodø.

- Vi jobber jo med å få denne mannen overført til andre institusjoner. Tromsø er et av disse alternativene. Muligheten er tilstede så lenge vi jobber med det, men i første omgang er vi pålagt å ha han om dommen faller i dag, sier han.

Kilder i Helse Nord sier til Dagbladet at drapssiktede ganske sikkert vil overføres til Tromsø. Det jobbes nå med å få det praktiske på plass. Blant annet handler det om hvem som skal overføres fra Tromsø til Bodø for å skape plass.

SYNES SYND PÅ FAMILIEN:  - Vi synes synd i ungene, og synes drapsmannen burde få hjelp et annet sted, sier Benedikte Aga og Helene Mikalsen, som står Foto:  Jonas Sverrisson Rasch
SYNES SYND PÅ FAMILIEN: - Vi synes synd i ungene, og synes drapsmannen burde få hjelp et annet sted, sier Benedikte Aga og Helene Mikalsen, som står Foto: Jonas Sverrisson Rasch Vis mer

Dette er ukjent for Kjerpeseth.

- Vi jobber med saken og kanskje vi får til en løsning. Muligheten er tilstede så lenge vi jobber med det, men i første omgang er vi pålagt å ha han om dommen faller i dag. Han er jo en relativt enkel person å forholde seg til, så for alt vi vet kan det være et dårlig bytte vi nå gjør, sier han.

Knut Kjerpeseth mener en slik bytting i prinsippet ikke burde utføres.

- Om man skal sende alle man ikke liker en annen plass, hadde jo Nord-Norge vært en sånn plass, for drap og overfall er jo overrepresentert i sør.

TAKKER FOR STØTTEN:Den dreptes far Trond Solås og Jørn Tvervik, som er far til et av barna til de drepte takket de de fremmøtte for støtten. Foto:  Jonas Sverrisson Rasch
TAKKER FOR STØTTEN:Den dreptes far Trond Solås og Jørn Tvervik, som er far til et av barna til de drepte takket de de fremmøtte for støtten. Foto: Jonas Sverrisson Rasch Vis mer