Krever rapport

Helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad reagerer sterkt på Helse Førde-sjefens prioriteringer. Hun krever rapport fra Helse Vest på sin pult innen ei uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/LILLEHAMMER (Dagbladet): -  Jeg har lest sakene, og hvis det Dagbladet skriver er riktig, synes jeg det er svært uheldig, fastslår Brustad (Ap).

Hun har allerede vært i kontakt med Helse Vest, som er det ansvarlige regionale helseforetaket for Helse Førde, og gitt beskjed om at hun krever en rapport om Helse Førde-sjef Jon Bolstads oppsiktsvekkende framferd. Den skal være klar innen ei uke.På spørsmål om hva hun synes er problematisk med designmøbler på direktørkontoret og ansettelser av ekskolleger, svarer hun:


-  Jeg vil nødig være bastant før jeg har fått alle nødvendige opplysninger. Men jeg vil komme tilbake til denne saken når jeg vet mer, for slikt er slett ikke bra, sier Brustad.

-  Et sterkt signal

Brustad vil ha svar på hvordan direktør Bolstads økonomiske prioriteringer er blitt behandlet i Helse Vest. Hun har ingen problemer med å forstå reaksjonene som har kommet fra helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

-  Nei, det forstår jeg godt. Jeg reagerer også sterkt. Det er et sterkt signal når jeg krever en rapport så fort. Jeg stoler selvsagt på at Helse Vest er uhildet og gir meg et korrekt bilde av situasjonen.-  Kan Helse Førde-sakene være et resultat av at helsereformen gir ledere som tror de driver en næringslivsbedrift?

-  Jeg kan ikke si noe generelt om det. Men det kan jo finnes eksempler, sier Brustad.

-  Blir ironisk

SVs tidligere helsepolitiske talsmann, Olav Gunnar Ballo, mener det lett kan skape tvil og mistenksomhet at Helse Førde-sjefen ikke utlyste sjefsstillinger.

-  Ved ikke å lyse ut, betyr det at andre ikke fikk samme muligheten til å søke, sier Ballo, som er tilfreds med at helseforetakene ikke lenger kan stenge styremøtene for allmennheten. Når regjeringen nå har bestemt at også folkevalgte skal inn i styrene, håper Ballo at det går rett vei.

Tillit, ansvarlighet, forsvarlig ressursbruk, solidaritet og mer helse for hver krone var helsereformes mål. Jusamanuensis Bente Ohnstad tviler på at det skjer i praksis.

-  Helse Førde-sakene viser noen av reformens problemer: Man får inn direktører som tror de skal styre en bedrift, slik som i næringslivet, og så oppfører de seg slik i innkjøp og ansettelser. Men det går bare ikke an i det offentlige.

Ohnstad er førsteamanuensis i juridiske fag ved Høgskolen i Lillehammer og har jobbet mye med helselovgivning i helse- og omsorgsdepartementet.

-  Helsesjefene forvalter milliarder av kroner, og det angår oss alle hvordan de brukes. Men dette er tunge saker å sette seg inn i, derfor er det lett for at folk ikke bryr seg før de trenger helsetjenestene selv. Styrene sitter på toppen, men jeg tror vi ofte ser styrer som ikke har så stor reell makt. Jeg spør meg hvem som har ansvaret til sjuende og sist. Noen må sørge for at målene om ansvarlighet og tillit blant folk blir oppfylt, ellers blir det hele mest ironisk, sier hun.

SLETT IKKE BRA: - Jeg vil komme tilbake til denne saken når jeg vet mer, for slikt er slett ikke bra, sier helseminister Sylvia Brustad til Dagbladet.