Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever raskt lederskifte i pengefondet

- Strauss-Kahn er åpenbart ikke i en posisjon hvor han kan lede IMF, mener USAs finansminister.

KREVER LEDERSKIFTE: Presset på den overgrepssiktede IMF-sjefen Dominique Strauss-Kahn øker. Kravene om at han må trekke seg fra stillingen, vokser i styrke. Foto: Michael Nagle/Getty Images/AFP/Scanpix
KREVER LEDERSKIFTE: Presset på den overgrepssiktede IMF-sjefen Dominique Strauss-Kahn øker. Kravene om at han må trekke seg fra stillingen, vokser i styrke. Foto: Michael Nagle/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fram til nå har regjeringen i USA vært forsiktig i sine uttalelser, men tirsdag ba finansminister Timothy Geithner om at Det internasjonale pengefondet (IMF) i det minste må utnevne en ny midlertidig leder.

- Jeg kan ikke kommentere saken, men Strauss-Kahn er åpenbart ikke i en posisjon hvor han kan lede IMF, påpekte Geithner.

Etter at han ble siktet for voldtektsforsøk i helgen, sitter IMF-sjefen nå bak lås og slå på den beryktede fengselsøya Rikers Island i New York.

Her holdes han isolert fra de andre fangene, og en talsmann for IMF hevder at fondet overhodet ikke har vært i kontakt med sin egen toppsjef etter at skandalen var et faktum.

- Det vil naturligvis være viktig å ta kontakt med ham når tiden er moden, framholder talsmann William Murray.

- Ideelt om han går Offisielt har det foreløpig ikke skjedd endringer i IMFs toppledelse. Men et medlem av fondets styre, som ikke ønsker å bli navngitt, mener det vil være ideelt hvis Strauss-Kahn selv velger å trekke seg.

Andre medlemmer av styret har angivelig ikke noe ønske om et umiddelbart lederskifte. Flere styremedlemmer bekrefter at fondet vil ta kontakt med Strauss-Kahn for å høre om han selv ønsker å fortsette i stillingen.

Ny nestsjef? Mens IMF-sjefen befinner seg i en heller vanskelig posisjon på Rikers Island, er det nestsjefen, amerikaneren John Lipsky, som har overtatt den daglige ledelsen av fondet.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters vurderer USA å foreslå at Lipsky byttes ut med landsmannen David Lipton, som i dag er rådgiver i Det hvite hus. Dette er ikke offisielt bekreftet, men Lipsky har uansett varslet at han vil trekke seg fra sin stilling i IMF i august.

- Kan skade fondet Også i Europa stilles det spørsmål ved hvor lenge Strauss-Kahn kan fortsette som IMF-leder. Den østerrikske finansministeren Maria Fekter svarer slik på spørsmål om ikke franskmannen bør trekke seg:

- I denne situasjonen, hvor han er nektet løslatelse mot kausjon, må han vurdere om alternativet er at han skader organisasjonen.

Flere viktige utviklingsland har tidligere tatt til orde for en endring av systemet som sikrer at sjefsstillingen i IMF alltid går til en europeer. Regjeringen i Sør-Afrika har nå stilt seg bak dette kravet, mens Brasil noe overraskende gir uttrykk for at Strauss-Kahn bør fortsette.

- Jeg er rystet over situasjonen og håper virkelig at situasjonen løser seg slik at Dominique kan komme tilbake. Han er trolig en av de beste IMF-sjefene vi har hatt de siste årene, sier den brasilianske finansministeren Guido Mantega til TV-stasjonen GloboNews.

Gresk bekymring Samtidig er det bekymring i Hellas for at IMFs neste leder vil være mindre innstilt på å redde europeiske land som er rammet av gjeldskrise.

Lederen for gruppen av finansministre fra eurolandene, Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker, uttalte mandag at det var altfor tidlig å diskutere et mulig lederskifte i pengefondet. Han pekte på at Strauss-Kahn så langt verken er blitt funnet skyldig eller dømt for noen forbrytelse.

Dersom IMF-sjefen blir dømt, risikerer han opptil 25 år i fengsel. Amerikanske jusseksperter mener det kan gå et halvt år før rettssaken er i gang.

(NTB)

KREVER LEDERSKIFTE:Stadig flere lurer på hvor lenge den fengslede Dominique Strauss-Kahn kan fortsette som leder for IMF. Foto: REUTERS/SCANPIX
KREVER LEDERSKIFTE:Stadig flere lurer på hvor lenge den fengslede Dominique Strauss-Kahn kan fortsette som leder for IMF. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media