OSLO 20090110:
 Palestinakomiteen arrangerte lørdag ettermiddag en demonstrasjon foran Stortinget til støtte for ofrene i Gaza. Demonstrasjonstoget som gikk mot den israelske ambassaden i Parkveien, ble stanset av politiet og hundretalls demonstranter ble anholdt.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
OSLO 20090110: Palestinakomiteen arrangerte lørdag ettermiddag en demonstrasjon foran Stortinget til støtte for ofrene i Gaza. Demonstrasjonstoget som gikk mot den israelske ambassaden i Parkveien, ble stanset av politiet og hundretalls demonstranter ble anholdt. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIXVis mer

Krever reaksjoner som svir

Det krever KrF-politikeren Hans Olav Syversen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ungdommene som har stått bak voldelige opptøyer i Oslo, må straffes så det svir, krever Hans Olav Syversen (KrF).

- Uavhengig av årsak, er dette totalt uakseptabelt og kan verken unnskyldes eller bortforklares. Ungdommene som har gått løs på politi, bygninger og fredelige demonstranter de seneste dagene, må gis en tydelig reaksjon. De bør straffes så det svir, sier Hans Olav Syversen, justispolitisk talsmann i KrF til NTB.

Rundt 200 personer, mange av dem ungdommer helt ned i 13-årsalderen, ble pågrepet av politiet under de voldelige opptøyene i Oslo sist torsdag og lørdag. Syversen mener opptøyene skaper frykt blant byens innbyggere og fører til at den åpne, offentlige debatten knebles.

Preventivt

- Det er ikke et demokrati verdig. Angrep på fredelige demonstrasjoner, politi og bygninger bør straffes tydelig. En klar reaksjon vil også virke preventivt, sier Syversen.

KrF-politikeren frykter tilstander som i København, der voldelige ungdomsopprør har vært langt mer omfattende enn det vi så langt har sett i Oslo. Aller viktigst mener han det er å få tak i og straffe bakmennene som samlet våpen, sendte ut hat-sms og fikk med seg andre på voldelighetene.

- Det må bli en jobb for politiet å få klarhet i om dette er mer enn en øyeblikksreaksjon. En utvikling som i Danmark må kveles helt i begynnelsen, sier Syversen.

Virkemidlene

Han mener virkemidlene er tilstrekkelige allerede, men åpner for å se nærmere på straffeloven, som allerede er til revisjon i Stortinget, dersom ungdomsopptøyene viser seg å ta det han kaller en ny omdreining.

Ved siden av tydelige straffereaksjoner, mener Syversen det er minst like viktig at det gjennomføres samtaler med foreldre og at ungdommene følges opp gjennom skoleverket. (©NTB)