Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever redegjørelse: - Kongehuset har etablert en meget uheldig praksis

Per Olaf Lundteigen (Sp) leder arbeidet med bevilgningene til kongehuset. Nå reagerer han på at hoffet bruker penger til vedlikehold og vaktmesterarbeid på de kongeliges private eiendommer.

REAGERER: Per Olaf Lundteigen (Sp) er saksordfører for bevilgningene til kongehuset i Stortinget. Han krever at Slottet og Det kongelige hoff legger fram en redegjørelse for hvor store utgifter hoffet har hatt til lønn for arbeid på de kongeliges private eiendommer. 
<div>Foto: John T. Pedersen / Dagbladet</div>
REAGERER: Per Olaf Lundteigen (Sp) er saksordfører for bevilgningene til kongehuset i Stortinget. Han krever at Slottet og Det kongelige hoff legger fram en redegjørelse for hvor store utgifter hoffet har hatt til lønn for arbeid på de kongeliges private eiendommer.
Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Stortinget leder Per Olaf Lundteigen (Sp) arbeidet med å bevilge penger til kongehuset. For ham har det vært ukjent at kongens hoff bruker av sine penger til forvaltning, drift og vedlikehold på de kongeliges private eiendommer.

- Kongehuset har etablert en meget uheldig praksis. De kongelige må faktureres for hoffets kostnader i tilknytning til vedlikeholds- og driftsarbeidet på eiendommene deres. Inkludert lønn til de ansatte som gjør jobben, sier Lundteigen til Dagbladet.

20,5 mill. i apanasje

Lundteigen sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen, som er ansvarlig for bevilgningene til kongehuset.

Økonomireglementet for Det kongelige hoff fastslår at pengene til hoffet må brukes i samsvar med forutsetningene satt av Stortinget.

- Er pengene bevilget fra Stortinget til Det kongelige hoff brukt riktig?

- Nei, Slottet har ikke brukt pengene i henhold til Stortingets forutsetninger, sier Lundteigen.

I dag skriver Dagbladet at Det kongelige hoff bruker betydelige beløp i lønn til ansatte som gjør forefallende vedlikehold, vaktmestertjenester på de kongeliges private eiendommer. Det skjer uten refunderinger av lønnsmidlene fra kongefamilien.

Og hoffets pengebruk skjer til tross for at kongeparet og kronprinsparet får apanasje som Stortinget de siste 15 årene har slått fast skal dekke utgifter til drift og vedlikehold av eiendommene. I år er apanasjen på totalt 20,5 millioner kroner, skattefritt.

- Hoffet må slutte å gjøre drift- og vedlikeholdsarbeid der uten at det skrives fakturaer til eierne, altså de kongelige, sier Lundteigen.

Monarkist

Lundteigen er en profilert monarkist og har forsvart både kongehuset og styreformen varmt, sist gang da debatten om republikk var oppe i Stortinget tidligere i år.

- Stortingsflertallet ønsker å ha kongedømme og vi skal betale hva det koster, med en effektiv drift. Men det skal være et klart skille i hvordan pengene de kongelige får i apanasje og det hoffet får av driftsmidler skal brukes, sier Lundteigen.

Etter at Dagbladet sendte flere spørsmål til Kommunal- og moderniseringsdepartementet, rykket statsråd Jan Tore Sanner (H) ut til Slottets forsvar. Han sier at departementet har vært kjent med praksisen i på Slottet.

Og nå kan de kongelige få ryggdekningen de trenger for å fortsette som før:

- Vi vil i statsbudsjettet for 2017 tydeliggjøre teksten i budsjettet slik at den enda mer eksplisitt dekker etablert praksis, sa Sanner.

Svaret fra statsråden imponerer ikke stortingsmannen.

- Sanner sitt svar viser bare behovet for å gjøre det jeg nå sier, svarer Lundteigen.

- Brukt etter forutsetningene

Hoffsjef Gry Mølleskog hoffsjef på Slottet. Dagbladet har spurt Mølleskog og kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet om pengene fra Stortinget er brukt i henhold til forutsetningene.

- Bevilgningen til Det kongelige hoff, post 50, brukes etter forutsetningene i Statsbudsjettet, og det rapporteres på bruken i årsberetningen som sendes til Det kgl. Kommunal- og moderniseringsdepartement, Stortingets presidentskap og Stortingets kontrollorgan, Riksrevisjonen, skriver Hagen på vegne av Slottet til Dagbladet.

I årsberetningene er ikke utgiftene til hoffets arbeider på de kongelige arbeider spesifisert, slik at offentligheten eller stortingspolitikerne får vite hvor mye dette koster skattebetalerne i året.

- Ikke klar over dette

Stortingsrepresentant og medlem av Kontroll- og konstitusjonskomiteen, Michael Tetzschner (H) var også ukjent med Slottets praksis.

- Jeg var ikke klar over dette, sier Tetzschner til Dagbladet.

- Min forståelse er at det som er til privat drift av eiendommer må tas fra apanasjen. Utgifter til offisielle ting, som representasjon, dekkes av bevilgningene til hoffet, sier Tetzschner til Dagbladet.

PRIVAT EIENDOM APANASJEN: Michael Tetzschner (H) sier til Dagbladet at han ikke har kjent til kongehusets praksis med å bruke penger bevilget til hoffet til vedlikehold av private eiendommer og har oppfattet det slik at privat eiendom dekkes av apanasjen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
PRIVAT EIENDOM APANASJEN: Michael Tetzschner (H) sier til Dagbladet at han ikke har kjent til kongehusets praksis med å bruke penger bevilget til hoffet til vedlikehold av private eiendommer og har oppfattet det slik at privat eiendom dekkes av apanasjen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Bevilger Stortinget penger til hoffet for at ansatte ved hoffet skal ta seg av eiendommene?

- Nei, det gjør de ikke. Det er slik jeg har oppfattet systemet, sier Tetzschner.

- Har Det kongelige hoff brukt pengene i henhold til Stortingets forutsetninger, når de er brukt på lønnsmidler for vedlikeholdsarbeid på de kongeliges private eiendommer?

- Jeg vil ikke drive privat revisjon av hoffets utgifter her og nå. Jeg bare viser til budsjettdokumentene og en naturlig leseforståelse av dem, sier Tetzschner.

- Hvilke tanker gjør du deg om at Sanner og departementet sier de har kjent til Slottets praksis?

- Hvis det har utviklet seg en de facto praksis i forståelse med departementet, så tar jeg det til etterretning. Det virker som en utvisking av grenseflaten mellom en bevilgningen til private formål og bevilgningen til hoffet, sier Tetzschner.

- Ikke tillitvekkende

Dagbladet har spurt Slottet om hvor store utgifter hoffet har til vedlikeholdsarbeidene på de private eiendommene, men Slottet opplyser ikke om det.

- Det høres litt rotete ut. At man ikke vil anslå eller si hvor mye av hoffets utgifter som går til vedlikehold av private eiendommer er ikke tillitvekkende. Det er klokt å synliggjøre hva som koster hva. Det skal være enkelt tilgjengelig og for Slottet er det ikke vanskelig å være åpne, hvis de vil, sier stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V) til Dagbladet.

Han leverte tidligere i år et forslag om å underlegge deler av hoffet Offentlighetsloven, slik at skattebetalere og pressen kan følge pengestrømmene.

- Man opererer i uklart farvann. Det ville være fornuftig av kongehuset å være åpne om eiendomsforvaltningen, sier statsviter Aarebrot.

Krever redegjørelse

Nå krever Lundteigen en redegjørelse for pengebruken før statsbudsjettet skal vedtas til høsten.

- Stortinget må nå få en redegjørelse fra Slottet i god tid før statsbudsjettet for 2017 skal vedtas. Der er det naturlig at hoffet opplyser hvor store utgifter de har hatt til slikt vedlikeholdsarbeid. Og at de opplyser hvor mange timer hoffets ansatte har brukt drift- og vedlikeholdsarbeid på de kongeliges private eiendommer, sier Lundteigen.

På gjentatte spørsmål lar Slottet være å opplyse hvor store utgifter hoffet har til slikt arbeid i året, men kilder som kjenner arbeidene ved de private eiendommene godt, anslår at det går med flere årsverk hvert år til arbeidet. Det kan bety at det går med flere millioner kroner fra hoffets budsjetter.

Kongehuset må følge Stortinget

Statsviter Frank Aarebrot understreker at apanasjen til de kongelige privat og midlene til hoffet er bevilget fra Stortinget med ulike formål, og at kongehuset må følge Stortingets vedtak.

- Stortingets forutsetning er jo klar. Det betyr at man skal ha en konto for vedlikehold av de statlige eiendommene og en konto for vedlikehold av de private eiendommene. Dersom vedlikehold av de private eiendommene ikke var nevnt i det hele tatt i statsbudsjettet, så ville situasjonen vært en annen. Men når det står eksplisitt i statsbudsjett, så må konge og Slottet ta hensyn til det Stortinget har bestemt, sier Aarebrot.

Større apanasje

Lundteigen åpner for at hoffet kan fortsette å gjøre liknende oppgaver i framtida, så fremt de kongelige selv betaler regninga av apanasjen og egne midler.

- Jeg kan forstå at ansatte ved hoffet utfører slikt arbeid på de kongeliges private eiendommer, ettersom de kjenner dem godt allerede. Men utgiftene for dette arbeidet må faktureres eierne, altså de kongelige, sier Lundteigen.

Lundteigen er selv bonde. Han er oppgitt over at kronprins Haakon for få år siden kvittet seg med melkekyrne på Skaugum

- Det var et stort tap for monarkiets tradisjon i Norge at kronprinsen valgte å nedlegge en svært god og respektert drift med kuer på Skaugum. Det er noe som mange monarkister har reagert på. Det må være selvsagt at kronprinsen viser seg som et forbilde i drift av sin eiendom, heller enn å forpakte bort eiendommen og ikke lenger ha økonomisk ansvar for driften av sin egen gård.

- For meg er det viktig at driften på Skaugum gård opprettholdes for eierens regning, sier Lundteigen.

Han åpner for å øke apanasjen om det er nødvendig for at de kongelige skal kunne finansiere vedlikeholdet av sine egne eiendommer.

- Dersom det trengs for at de skal klare å vedlikeholde sine private eiendommer for egen regning i framtida, er jeg i prinsippet åpen for å øke apanasjen til de kongelige, sier Lundteigen.

- Svekker tilliten

Etter at Dagbladet stilte spørsmål om en eiendom hoffet gjorde i stand til salg for kronprins Haakon i fjor sommer, ble det klart at kronprinsen ble fakturert for arbeidene. Slottet ville verken si når fakturaen ble utstedt eller hvor mye den lød på. Det reagerer Lundteigen på.

- Det er uheldig at Slottet ikke nå legger fram fakturaen for det arbeidet åpent. Det svekker tilliten til dem, og det vet de selv. Vi på Stortinget har sagt fra om dette før, da vi ba dem være åpne om gaver, sier Lundteigen.


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!