Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever redegjørelse etter politiets tiggertall-bom

SVs Snorre Valen mener politiets bruk av overdrevne og udokumenterte tall på tiggere i Oslo, skaper fremmedfrykt.

KREVER REDEGJØRELSE: Stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) reagerer på at politiet brukt anslag på tilreisende tiggere de ikke vet hvor kommer fra - og som sannsynligvis er kreftig overdrevet. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
KREVER REDEGJØRELSE: Stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) reagerer på at politiet brukt anslag på tilreisende tiggere de ikke vet hvor kommer fra - og som sannsynligvis er kreftig overdrevet. Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortingsrepresentanten mener ledelsen i oslopolitiet må komme på banen og forklare hvordan de offentlig kunne anslå en tilstrømming av tilreisende tiggere til hovedstaden i sommer, som etter alle solemerker er sterkt overdrevet.

LES OGSÅ: Politiet kan ikke svare for eget tiggertall

- I et debattklima så hardt som det er rundt romfolket, er det spesielt viktig at politiet, som vi har stor tillit til, er etterrettelige og sobre i måten de presentere dette på. Vi må kunne legge til grunn av dokumentasjonen er riktig.

- Dette må de rydde opp i og redegjøre for, sier Snorre Valen til Dagbladet.

- Tall tatt ut av lufta Politiet i Oslo har slått fast at det var «2000 tiggende rumenere» i hovedstaden i fjor sommer, og varslet i vår en solid økning denne sommeren.

Da Dagbladet i starten av juni fulgte opp politiets påstander kunne imidlertid ingen svare på hvor 2000-tallet kommer fra. Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon, som jobber med oppfølging av tilreisende og bostedsløse på gata i hovedstaden, mente det reelle tallet var langt lavere. De mente også spådommen for årets tilstrømming var for høy.

- Vi mente på forsommeren at 2000-tallet i fjor var tatt ut av luften, og at vi forventet omtrent 400 i sommer. Vi ser ingen endring fra i fjor, og antallet er omtrent som vi trodde det ville bli. Faktisk har vi dager nå i sommer med færre tiggere enn vi hadde tidligere i vår, sa Knut Haugsvær i Frelsesarmeen til Dagbladet i slutten av juli.

LES OGSÅ: - Når ingen tar ansvar for dette tallet, var det åpenbart feil av politiet å bruke det

Politiets agenda Valen, som sitter i SVs sentralstyre, mener politiet bidrar til å skape fremmedfrykt.

KAMPANJE: - For meg fremstår dette som en politisk kampanje for å få gjennom en bestemt type lovgivning, sier Trine Skei Grande (V).
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
KAMPANJE: - For meg fremstår dette som en politisk kampanje for å få gjennom en bestemt type lovgivning, sier Trine Skei Grande (V). Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

- Det står en folkegruppe i sentrum for dette, romfolk med rumensk bakgrunn, minner han om.

- I tillegg er det alvorlig fordi vi får et skjevt virkelighetsbilde, og da kan vi ende med å ta beslutninger på feil grunnlag. Tiltak, eksempelvis som vi politikere setter i gang, må dimensjoneres etter hvor stort problemet faktisk er.

Valen får følge av Venstre-leder Trine Skei Grande, som sier seg enig i kravet om at politiet må redegjøre.

- For meg fremstår dette som en politisk kampanje for å få gjennom en bestemt type lovgivning, sier Grande, og viser til oslopolitiets åpne agenda om å gå gjeninnført tiggerforbud.

- Jeg håper for framtida at når politiet sier: «Sånn er det», så er det faktisk sånn. De har ikke truffet nå, og må ha gode argumenter for hvorfor de har brukt slike tall og anslag, sier hun.

- Hadde opplysninger Så gjenstår det å se om stortingsrepresentantene blir fornøyde med svaret politiledelsen i Oslo kommer med. I en e-post til Dagbladet gir visepolitimester i Oslo Sveinung Sponheim følgende kommentar:

2000: Det var «bortimot 2000 tiggende rumenere» i Oslo i juli 2012, mente visepolitimester Roger Andresen. Politiet har imidlertid ikke foretatt tellinger som har gitt et slikt tall, og har seinere innrømmet at de ikke visste hvor tallet kommer fra. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
2000: Det var «bortimot 2000 tiggende rumenere» i Oslo i juli 2012, mente visepolitimester Roger Andresen. Politiet har imidlertid ikke foretatt tellinger som har gitt et slikt tall, og har seinere innrømmet at de ikke visste hvor tallet kommer fra. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

- Politiet er opptatt av å være i forkant og møte utfordringer. Oslo politidistrikt hadde informasjon og opplysninger om, også fra de tilreisende selv, som underbygget at mange var på vei til Oslo, og at et betydelig større antall tilreisende tiggere ville komme til Oslo i år enn tidligere. Vi tok høyde for det i vårt arbeid. Imidlertid har det seg vist å ikke bli en realitet at så mange har slått seg til i Oslo.

- SOLID ØKNING: I april varlset politimester i Oslo Hans Sverre Sjøvold en solid økning i tilstrømmingen av tiggere til Oslo i sommer. Økningen lar vente på seg. Foto: Jacques Hvistendahl
- SOLID ØKNING: I april varlset politimester i Oslo Hans Sverre Sjøvold en solid økning i tilstrømmingen av tiggere til Oslo i sommer. Økningen lar vente på seg. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling