Pride

Krever reiseråd for skeive

UD advarer ikke skeive om faren ved å reise til en rekke land der homofili er forbudt. - Langt fra godt nok, sier Lan Marie Nguyen Berg.

KREVER RÅD: MDG-topp Lan Marie Berg mener UD må gi klarere råd for LHBTIQ+-personer på reise. FOTO: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET
KREVER RÅD: MDG-topp Lan Marie Berg mener UD må gi klarere råd for LHBTIQ+-personer på reise. FOTO: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Skeive skal kunne føle seg like trygge på reise som alle andre, og da må det komme tydelig fram hvor de kan føle seg trygge, sier Lan Marie Nguyen Berg (MDG).

Mange reiselystne nordmenn forbereder seg nå på den første store utenlandsferien på flere år, etter at coronapandemien har stukket kjepper i hjulene for reiselysten. Både når det gjelder krav knyttet til pandemien, passkrisa og andre forhold henviser myndighetene til UDs reiseråd for å orientere seg.

Men for en rekke land gis det ikke spesifikke råd for skeive. I UDs reiseråd skriver de ingenting om faren for LHBTI-personer. I den mer generelle reiseinformasjonen for land som for Sri Lanka og Tonga, der homofili er straffbart ved lov, heter det ingen ting om faren knyttet for dem med en annen legning eller kjønnsidentitet enn flertallet.

Rundt 70 land, eller en tredjedel av verdens land, forbyr homofili eller andre legninger og kjønnsuttrykk ved lov.

- Kan virke diskriminerende

Berg sendte denne måneden - som også er Pride-måneden - inn et skriftlig spørsmål til utenriksminister Anniken Huitfeldt.

«Vil utenriksministeren sørge for at UD sikrer at informasjon som angår LHBT+-personers sikkerhet framkommer i alle reiseråd fra norske myndigheter?» heter det i spørsmålet.

Berg mener informasjonen til skeive i dag er for dårlig, og mener det kan virke diskriminerende.

«UDs reiseråd bruker i dag heteroseksualitet som en norm for alle og overser dermed sikkerheten og rådgivningsbehovet til en gruppe mennesker som på lik linje med heterofile personer ønsker å reise rundt om i verden på en sikker måte» skriver Berg i spørsmålet til Huitfeldt.

Før Berg stilte spørsmålet manglet det ifølge MDG informasjon for flere land, blant annet for Emiratene, der homofile risikerer dødsstraff, og Barbados der det er livstidsstraff for homofile. Seinere er reiseinformasjonen her oppdatert.

- Det er veldig ulik praksis blant ambassadene og de forskjellige landene. For noen land står det ingenting selv om homofili er ulovlig.

- Langt fra godt nok

MDG-toppen mener samtidig at mye av informasjonen er for upresis. Hun viser blant annet til Maldivene, der det i informasjonene står at homofili er ulovlig, mens andre legninger og kjønnsuttrykk ikke spesifiseres.

- Reiseråd som «homofili er ulovlig» er langt fra godt nok fordi i noen land er det sånn at homofile blir hardere straffet enn lesbiske. Derfor trengs det mer spesifikke råd der man bruker LHBT som utgangspunkt, med råd tilpasset seksuell orientering og atferd, kjønnsidentiteter og - uttrykk, sier Berg.

- I noen land kan for eksempel menn i kvinneklær bli straffet, selv om det ikke dreier seg om legning, forklarer hun.

I tillegg til tydeligere advarsler, ønsker Berg seg positive anbefalinger fra UD for land der det er trygt for skeive.

- Hvis meningen med oversikten fra UD er å gjøre reisen trygg så er det greit at de sier her er det trygt for LHBT-personer å reise. Da vet man at noen har gjort den vurderingen og at man ikke står alene om den vurderingen.

- Det bør være enkelt å finne informasjon om hvor det er trygt å reise for LHBT-personer, legger Berg til.

- Ikke for spesifikke grupper

I sitt svar til Lan Marie Berg skriver utenriksminister Anniken Huitfeldt at det ikke er aktuelt å innføre egne reiseråd for skeive.

«Vi utsteder ikke offisielle reiseråd for spesifikke persongrupper», heter det i svaret.

Huitfeldt henviser til UDs app «Reiseklar» der det står mer utførlig informasjon for hvert land. I tillegg tar UD nå grep.

«Vi har nylig bedt alle våre utenriksstasjoner vurdere om informasjonen rettet mot LHBTIQ- personer på reise i deres tjenesteland kan bli enda tydeligere.»

Berg mener det ikke er godt nok.

- Jeg er glad for at utenriksministeren sier at de vil vurdere å tydeliggjøre reiserådene, men jeg savner en mer tydelig bestilling og at vi kan få en slags norm for hvordan de skal rapportere.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer