Krever rett til å skyte dompap og blåmeis

- Det er et viktig prinsipp at grunneier har rett til å beskytte eiendommen sin, sier Senterpartiets Geir Pollestad.

SKADEFELLING: Dompap er en av småfuglene som i dag kan avlives uten tillatelse hvis den påfører skade på avling, husdyr, tamrein, skog, fisk, vann eller annen eiendom, som det heter i forskriften. Foto: Paul Kleiven / SCANPIX
SKADEFELLING: Dompap er en av småfuglene som i dag kan avlives uten tillatelse hvis den påfører skade på avling, husdyr, tamrein, skog, fisk, vann eller annen eiendom, som det heter i forskriften. Foto: Paul Kleiven / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Et nytt forslag krever at bøndene må søke hos Fylkesmannen hvis de vil skyte dyr på eiendommen sin. Senterpartiets Geir Pollestad skriver til klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft at han ikke ser noen positive gevinster av forskriftsendringen.

- Når en flokk med gjess lander på åkeren har du ikke tid til å søke, dokumentere at det er nødvendig og at avvergende tiltak er prøvd ut. Når søknaden så skal offentliggjøres og det skal gis mulighet for klage og anke er det allerede for seint. Når reven er i hønsehuset skal man slippe å søke, sier Pollestad.

I dag slipper bøndene å spørre noen hvis de vil skadefelle dyr.

Lovløse tilstander En som ikke har vanskelig for å se den positive gevinsten er Kjetil Aadne Solbakken, generalsekretær i Norsk Ornitologisk Forening. Han sier det nye forslaget er en klar forbedring.

- Dagens praksis hvor man kan skadefelle fugler uten å søke først er uoversiktlig. Nå kan folk ta seg til rette og det er ingen mulighet til å få innsyn i hva som skadefelles, sier Solbakken.

Disse dyrene lever farlig hvis forslaget blir vedtatt:

- Grågås, kanadagås, kortnebbgås, siland, laksand, svartand, fiskemåke, hettemåke, krykkje, havelle, ærfugl, gråhegre, svarttrost, dompap, stær, kongeørn, hønsehauk, spurvehauk, flaggspett, svartspett, gråspurv, kjøttmeis, blåmeis, kaie, kornkråke, pilfink, bokfink, grønnfink, rødstrupe, oter, flaggermus og alle jaktbare arter i de kommuner det ikke er jakt på arten

Pollestad mener at skadefelling allerede gjennomføres i et begrenset omfang og mørketall vil finnes uansett hvilket system man innfører.

- Jeg har inntrykk av at norske bønder liker dompap, gråspurv og blåmeis. Jeg tror ikke noen går rundt og plaffer de ned, men det kan være at noen av disse fuglene påfører skader på avlinger. Da må det være mulig å ta de ut, sier Pollestad.

Må være nødvendig Solbakken sier det fortsatt vil være mulig å skadefelle både dompap, gråspurv og kjøttmeis med det nye forslaget, men nå må det dokumenteres at det er nødvendig.

- Det er feil at dette er arter som påfører mye skade og med det nye forslaget så vil bonden fortsatt ha mulighet til å ta ut fugler som påfører skader på avlinger, men nå må de dokumentere at det er nødvendig. Enhver dompap spiser det som er naturlig for den, men heller ikke dagens regelverk gir mulighet til å bestandsregulere arter, påpeker Solbakken.

Rett til å beskytte eiendom Pollestad sier at det nye forslaget bare vil føre til mer byråkrati og papirarbeid for bøndene, og at forslaget kan komme i konflikt med bøndenes rett til å beskytte eiendommen sin.

- Det er et viktig prinsipp at grunneier har rett til å beskytte eiendommen sin. Det nye forslaget går på bekostning av denne retten, sier Pollestad.

Blåmeis er en annen småfugl som i dag kan avlives uten tillatelse. Foto: Paul Kleiven / Scanpix
Blåmeis er en annen småfugl som i dag kan avlives uten tillatelse. Foto: Paul Kleiven / Scanpix Vis mer
En rødstrupe, som også står på listen, blir håndmatet ved Mosvannet i Stavanger. 

Foto:Håkon Vold
En rødstrupe, som også står på listen, blir håndmatet ved Mosvannet i Stavanger. Foto:Håkon Vold Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer