Krever rett til å skyte dompap og blåmeis

- Det er et viktig prinsipp at grunneier har rett til å beskytte eiendommen sin, sier Senterpartiets Geir Pollestad.

SKADEFELLING: Dompap er en av småfuglene som i dag kan avlives uten tillatelse hvis den påfører skade på avling, husdyr, tamrein, skog, fisk, vann eller annen eiendom, som det heter i forskriften. Foto: Paul Kleiven / SCANPIX
SKADEFELLING: Dompap er en av småfuglene som i dag kan avlives uten tillatelse hvis den påfører skade på avling, husdyr, tamrein, skog, fisk, vann eller annen eiendom, som det heter i forskriften. Foto: Paul Kleiven / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Et nytt forslag krever at bøndene må søke hos Fylkesmannen hvis de vil skyte dyr på eiendommen sin. Senterpartiets Geir Pollestad skriver til klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft at han ikke ser noen positive gevinster av forskriftsendringen.

- Når en flokk med gjess lander på åkeren har du ikke tid til å søke, dokumentere at det er nødvendig og at avvergende tiltak er prøvd ut. Når søknaden så skal offentliggjøres og det skal gis mulighet for klage og anke er det allerede for seint. Når reven er i hønsehuset skal man slippe å søke, sier Pollestad.

I dag slipper bøndene å spørre noen hvis de vil skadefelle dyr.

Lovløse tilstander En som ikke har vanskelig for å se den positive gevinsten er Kjetil Aadne Solbakken, generalsekretær i Norsk Ornitologisk Forening. Han sier det nye forslaget er en klar forbedring.

- Dagens praksis hvor man kan skadefelle fugler uten å søke først er uoversiktlig. Nå kan folk ta seg til rette og det er ingen mulighet til å få innsyn i hva som skadefelles, sier Solbakken.

Pollestad mener at skadefelling allerede gjennomføres i et begrenset omfang og mørketall vil finnes uansett hvilket system man innfører.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.