RASK HANDLING: Både helsepolitisk talskvinne i KrF, Laila Dåvøy, og partileder Dagfinn Høybråten vil ha rask handling og en ny opptrappingsplan for rusfeltet. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
RASK HANDLING: Både helsepolitisk talskvinne i KrF, Laila Dåvøy, og partileder Dagfinn Høybråten vil ha rask handling og en ny opptrappingsplan for rusfeltet. Foto:Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer

Krever rusmilliard

KrF vil ha mye mer penger til rusomsorg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KrF vil sette av en milliard kroner til en ny opptrappingsplan for rusomsorgen.

- Nå trenger vi handling. KrF vil ha en opptrappringsplan for rusfeltet når den vi har går ut ved nyttår, sa helsepolitisk talskvinne i partiet, Laila Dåvøy, da hun la fram KrFs alternative rusplan sammen med partileder Dagfinn Høybråten.

Partiet har ennå ikke tatt stilling til hvor mange år det skal ta å få hele milliarden på plass i budsjettene.
 
I planen lanserer partiet en rekke forslag, og er på mange punkter på linje med det regjeringsoppnevnte Stoltenberg-utvalget som la fram sine anbefalinger i forrige uke, men på ett sentralt punkt skiller de lag. KrF går sterkt mot heroinassistert behandling.

- Rusfrihet er målet
- Det er bedre å endre behandlingstilbudet enn å gi heroin og medisiner for at rusavhengige skal tilpasse seg eller bli mer mottagelige for behandlingen, sier Høybråten.

Rusmilliarden skal ifølge partiet gå til en helhetlig og individuelt tilpasset behandling av de aller sykeste rusavhengige.

MER PENGER: KrFs helsepolitiske talskvinne, Laila Dåvøy presenterte i dag partiets ruspolitiske plan. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
MER PENGER: KrFs helsepolitiske talskvinne, Laila Dåvøy presenterte i dag partiets ruspolitiske plan. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

- Målet er blant annet at det ikke skal være ventetid. Det opprettes nye rusakutter nå, men hva er vitsen med å sende folk til avrusning, hvis de etter endt avrusning må ut på gata igjen og vente på videre behandling, sier Dåvøy.

- Offensivt
Selv om hun er dypt uenig i å gi heroinbehandling til de sykeste rusavhengige, berømmer hun Thorvald Stoltenberg og utvalget.

- Det går også inn for en helhetlig behandling, og har fått satt de rusavhengige på dagsordenen på en offensiv måte. Men vi trenger ikke å vente på en lang høringsrunde før regjeringen bestemmer seg. Vi vet hva som trengs, og kan begynne i morgen, sier Dåvøy.