Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever saken flyttet fra kulturdepartementet

Klager på vedtaket om å tilbakebetale 40 millioner kroner etter medlemsjuks.

BEDRAGERISIKTET:  Biskop Bernt Eidsvig og en nær medarbeider er siktet for grovt bedrageri. Det er ventet at politiet vil konkludere etterforskingen før jul. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BEDRAGERISIKTET: Biskop Bernt Eidsvig og en nær medarbeider er siktet for grovt bedrageri. Det er ventet at politiet vil konkludere etterforskingen før jul. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter Dagbladets avsløringer av hvordan Oslo katolske bispedømme førte opp intetanende personer i sitt medlemsregister og krevet statsstøtte for dem, startet Fylkesmannen i Oslo og Akershus gransking. Den konkluderte i juli med et krav om å tilbakebetale over 40 millioner kroner for medlemsjuks. Bispedømmet svarte umiddelbart at de ville klage på vedtaket.

Inhabil Det er kulturdepartementet som er klageinstans, men nå ber bispedømmet om at et saken flyttes til et annet departement.

- I klagen konkluderes det med at Fylkesmannens lovtolkning er feilaktig, og at den hovedsakelig er basert på et rundskriv fra Kulturdepartementet i vinter, skriver bispedømmet i en pressemelding.

Særlig reagerer bispedømmet på det departementet skrev i et brev til alle landets fylkesmenn i juni:

«Den senere tid har vist at det i enkelte trossamfunn har utviklet seg en praksis, hvor voksne personer er registrert som formelle medlemmer/tilhørige i trossamfunnet, uten at personene det gjelder er kontaktet eller forespurt. En slik praksis er etter departementets vurdering uheldig og i strid med lovens forutsetninger.»
De mener formuleringen viser at departementet allerede har konkludert med at bispedømmets praksis er ulovlig.

Departementet skriver i en epost til Dagbladet at de vil ta stilling til påstanden om inhabilitet før de starter klagebehandlingen.

Telefonkatalogmetoden Den ugyldige innmeldingen skjedde ved at ansatte i bispedømmet fant polsk- og spanskklingende navn i telefonkatalogen, søkte opp personnummeret deres i Folkeregisteret og registrerte dem som medlemmer - uten at personene selv fikk vite om det.

- Vi mener at personer som har meldt seg inn ved dåp eller konvertering i utlandet allerede er innmeldt i Den katolske kirke, uavhengig av hvilket land eller bispedømme de opprinnelig ble innmeldt i. Dette er i tråd med hvordan de nordiske folkekirkene, inkludert Den norske kirke praktiserer, sier konstituert administrativ leder for Oslo katolske bispedømme, Lisa Wade.

«Kulturdepartementet er fylkesmannens overordnede forvaltningsorgan i saker etter trossamfunnsloven, og følgelig klageinstans. Departementet har foreløpig ikke mottatt klagen, men er kjent med at den er sendt Fylkesmannen i Oslo og Akershus. Dersom klager mener departementet er inhabil som behandlingsinstans, vil dette spørsmålet bli vurdert etter forvaltningslovens habilitetsregler før klagen blir behandlet,» skriver departementet i en e-post til Dagbladet.

Vil avklare tiltale før jul I tillegg til statens krav om tilbakebetaling risikerer bispedømmet et tilsvarende krav fra norske kommuner. Den kommunale støtten er i snitt omtrent på nivå med den statlige. Oslo kommune, som er den kommunen som gir desidert mest støtte til bispedømmet, har varslet at de vil kreve tilbakebetaling bare statens krav er avklart.

Oslo politikammer etterforsker straffesaken og har siktet biskop Bent Eidsvig, en finansdirektør og bispedømmet for grovt bedrageri av 50 millioner kroner.

- Slik det ligger an nå, håper vi at en eventuell tiltale kan foreligge før jul, men det kommer an på hva som dukker opp i saken, og eventuelt hvilke andre saker som dukker opp, har politiadvokat Kristine Rusdal i finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt sagt til Vårt Land.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!