Krever saken flyttet fra kulturdepartementet

Klager på vedtaket om å tilbakebetale 40 millioner kroner etter medlemsjuks.

BEDRAGERISIKTET:  Biskop Bernt Eidsvig og en nær medarbeider er siktet for grovt bedrageri. Det er ventet at politiet vil konkludere etterforskingen før jul. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BEDRAGERISIKTET: Biskop Bernt Eidsvig og en nær medarbeider er siktet for grovt bedrageri. Det er ventet at politiet vil konkludere etterforskingen før jul. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter Dagbladets avsløringer av hvordan Oslo katolske bispedømme førte opp intetanende personer i sitt medlemsregister og krevet statsstøtte for dem, startet Fylkesmannen i Oslo og Akershus gransking. Den konkluderte i juli med et krav om å tilbakebetale over 40 millioner kroner for medlemsjuks. Bispedømmet svarte umiddelbart at de ville klage på vedtaket.

Inhabil Det er kulturdepartementet som er klageinstans, men nå ber bispedømmet om at et saken flyttes til et annet departement.

- I klagen konkluderes det med at Fylkesmannens lovtolkning er feilaktig, og at den hovedsakelig er basert på et rundskriv fra Kulturdepartementet i vinter, skriver bispedømmet i en pressemelding.

Særlig reagerer bispedømmet på det departementet skrev i et brev til alle landets fylkesmenn i juni:

«Den senere tid har vist at det i enkelte trossamfunn har utviklet seg en praksis, hvor voksne personer er registrert som formelle medlemmer/tilhørige i trossamfunnet, uten at personene det gjelder er kontaktet eller forespurt. En slik praksis er etter departementets vurdering uheldig og i strid med lovens forutsetninger.» De mener formuleringen viser at departementet allerede har konkludert med at bispedømmets praksis er ulovlig.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.