Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

E-postsaken

Krever Sandberg-svar på om det pågår «virksomhet som ikke tåler dagens lys»

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ber fiskeriminister Per Sandberg svare på spørsmål. «Selvfølgelig skal jeg svare», uttaler Sandberg.

VILLE IKKE SVARE: Per Sandberg mener Dagbladet driver Donald Duck-journalistikk i saken om e-post-avsløringene. Video: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forrige måned ble fiskeriminister Per Sandberg beskyldt for å ha benyttet seg av «kjøkkenveien» for å unngå at kommunikasjon havnet i offentlige postjournaler, i tillegg ble ministerens statssekretær, Roy Angelvik, beskyldt for å ha delt børssensitiv informasjon.

I dag ble det kjent at Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ber Sandberg svare på to spørsmål knyttet til e-postsaken som Dagbladet avslørte i fjor sommer.

Ifølge et brev, signert komitéleder Dag Terje Andersen, lyder spørsmålene slik:

  • 1. Stemmer det at fiskeriministeren selv ga den private e-postadressen sin til lobbyist Frode Reppe?
  • 2. Ifølge oppslag i media fortalte Frode Reppe også i rettssaken at statssekretær Roy Angelvik delte børssensitiv informasjon knyttet til antall produksjonsområdet tre uker før beslutningen ble offentliggjort. Stemmer det?

- Veldig viktig

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) er medlem i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Han mener at disse to spørsmålene er noe som ikke kan forbli hengende i lufta, og at vi må få en avklaring på det.

- Det er veldig viktig. Det er dype spørsmål som ligger bak, og vi må få svar på om det pågår virksomhet som ikke tåler dagens lys, eller ikke, sier Fylkesnes.

I retten forklarte lobbyisten Frode Reppe at han tror at det «ikke er uvanlig at statsråder gir fra seg private e-postadresser». Dersom det har seg slik at statsråder aktivt bruker privat e-postadresse for å unngå arkiv- og offentlighetsloven, blir Fylkesnes overrasket.

- Jeg har ikke hørt om det før. Det er rett og slett ulovlig, sier han og legger til:

- Jeg er opptatt av at det skal være skikkelige standarder her på Stortinget. Har vi ministere som prøver å unngå lovverket, er jeg veldig opptatt av å komme det til livs. Jeg er også opptatt av å komme til livs all usikkerhet rundt det. Anklagene skaper åpne spørsmål, noe som er helt uholdbart og kan skape politikerforakt, sier Fylkesnes.

Sandberg må svare

Sandberg har tidligere måttet svare til både Stortinget og kontroll- og konstitusjonskomiteen i samme sak. I et skriftlig svar til SV's Torgeir Knag Fylkesnes, skriver Sandberg følgende:

«Jeg har ingenting å skjule i denne saken. Det er ingen hemmelig bakkanal inn til verken meg eller andre i min politiske stab.»

Fylkesnes sier at han har bemerket seg at Sandberg ikke ønsker å uttale seg på grunn av den pågående rettssaken, og at det er et svar som ikke holder for Stortinget.

- Å vente i to år på dom og eventuell ankebehandling, i en sak som omhandler noe helt annet enn det vi lurer på, holder ikke for Stortinget. Det er ikke en gyldig grunn til å ikke uttale seg for oss, sier han.

Sandberg vil svare

Dagbladet har ved flere anledninger prøvd å få en kommentar fra Sandberg angående de alvorlige anklagene, men han har ikke ønsket å benytte seg av mulighetene. Denne gangen uttaler han gjennom sin pressekontakt at han ønsker å kommentere saken i Stortinget før han kommenterer den overfor pressen.

- Man svarer alltid når kontroll- og konstitusjonskomiteen stiller spørsmål, noe annet er respektløst, så selvfølgelig vil jeg besvare spørsmålene, uttaler han.

Heller ikke Roy Angelvik, statssekretæren som angivelig skal ha delt børssensitiv informasjon, ønsker å kommentere saken overfor Dagbladet.

Alvorlig sak

Der hvor kontroll- og konstitusjonskomiteen var splittet i avgjørelsen om de skulle stille Sandberg det første spørsmålet, var de derimot samstemte i avgjørelsen om å stille ham spørsmål om mulig deling av børssensitiv informasjon.

- Dette skal jo være statshemmeligheter. Det er ekstremt fortrolig informasjon som kan påvirke børsen og verdier på selskapet. Det er virkelig informasjon som skal holdes innenfor en lukket sirkel, og det finnes det klare retningslinjer for i departementet, sier han og følger opp:

- Om anklagene er sanne, er dette en meget alvorlig sak – for å si det mildt.

Fylkesnes påpeker at saken fortsatt er uavklart og at Stortinget først og fremst må få vite om anklagene er sanne eller ikke. Sandberg har frist på seks virkedager til å svare.

Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet

E-postsaken

I fjor sommer avdekket Dagbladet at lobbyist Frode Reppe fra Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) sendte flere e-poster til det han trodde var fiskeriminister Per Sandbergs private e-postadresse, og til hans statssekretær Roy Angelvik.

I forrige måned kom det fram i en sivil rettssak at Per Sandberg skal ha gitt sin private e-postadresse til den mektige lakselobbyisten Frode Reppe.

I retten ble det dokumentert at fiskeriminister Sandberg i 2016 ønsket å møte Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) og forskere som hadde stilt seg kritisk til Havforskningsinstituttets (HI) forskning.

Dette var omstridt stridstema, da regjeringen tidligere hadde basert seg nettopp på instituttets forskning i laksespørsmål.

Opplysningene om NSL-møtet med Sandberg kommer fram i en e-post mellom Frode Reppe og statssekretær Roy Angelvik, som er journalført på vanlig måte. Men her slutter også korrespondansen som kunne ettergås i departementets postlister.

Hevder Sandberg hanket ham inn

For forskerne ønsket ikke å møte fiskeriministeren dersom det ble et offisielt møte. Frode Reppe svarte derfor på henvendelsen i en privat e-post til statssekretær Angelvik. Tidspunktet for møtet med Per Sandberg ble derfor ikke kjent.

Ifølge Reppe tok ikke forskerne sjansen på et møte på «stortingstrappa» av frykt for hvordan dette kunne ramme deres egen kommersielle virksomhet. Dette har flere vitner bekreftet i retten.

Dagbladet får opplyst at i dialogen som fulgte, skal det ha blitt avtalt et møte mellom NSL, forskerne og fiskeriminister Per Sandberg den 18. mai 2016. Frode Reppe har forklart i retten at han etter møtet hos fiskeriministeren ble vinket inn igjen til Per Sandberg.

Han fortalte at det var etter dette framstøtet at Sandberg under fire øyne ga ham sin private e-postadresse.

- Han vinket meg inn på kontoret, der han ga meg e-posten på en lapp, fortalte Reppe i sitt vitnemål.

- Jeg ba aldri om å få e-postadressen til Sandberg. Det var ikke jeg som valgte «kjøkkenveien». Sandberg ville ha informasjon. Det kan jeg forstå, forklarte Frode Reppe.

Angivelig deling av sensitiv informasjon

I rettssaken hevdet Reppe i sitt vitnemål at han - i tillegg til selv å sende e-post via skjulte bakkanaler til politisk ledelse – selv mottok sensitiv informasjon fra Angelvik:

- De tunge sakene foregikk når det gjaldt oppdrett. Det sto om det skulle være tretten eller fire produksjonsområder og jeg jobba frenetisk for å få til tretten, sier Reppe som forfattet høringssvaret på vegne av NSL.

- Statssekretæren (Roy Angelvik) ringte og ga meg børssensitiv informasjon tre uker før avgjørelsen. Det var basert på tillit. Jeg fikk vite veldig mye som var konfidensielt fra politikere og andre, men jeg kunne ikke gå videre med det.

Reppe forteller at Angelvik, tre uker før regjeringens beslutning var kjent, ga ham og NSL beskjed om at det skulle bli 13 produksjonsområder. Da Reppe spurte Angelvik om han kunne fortelle dette til noen, fikk han streng beskjed om å holde det hemmelig.

MOTTOK E-POSTER: Svenske Per Sandberg har fått et unikt innblikk i norsk politikk og lobbyvirksomhet. Video: Vegard Venli og Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!