Krever seks års fengsel for alle tre

Aktor la i dag ned påstand om fra seks til seks år og et halvt års fengsel for de tre guttene som mishandlet Kjetil Rusvik (32) på Holmlia. Bistandsadvokaten krevde i tilleg over fem millioner kroner i erstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGRETT (Dagbladet.no):  Tre unge menn fra Askim og Oslo står tiltalt for grov mishandling av 32 år gamle Kjetil Rusvik. Han ble totalt pleietrengende etter midhandlingen som skjedde på en buss på Holmlia 7. januar i år.

Aktor Johan Øverberg la i formiddag  ned påstand om seks års fengsel for to av de tiltalte og seks år og seks måneder for tredjemann som er tiltalt for mishandlingen og ranet av Rusvik.

Massiv vold

Aktor mener det er overveiende sannsynlig at alle deltok i voldshandlingene og at de måtte ha skjønt at Kjetil Rusvik kunne bli alvorlig skadd.

- Utenfor bussen skjer det en massiv voldsutvøvelse. Massiv. Den skjer i fellesskap. Deres faktiske handlinger er kanskje ikke helt like, noen er kanskje verre enn andre. Men de er alle delaktige i en felles voldsutøvelse som pågår over tid i og utenfor bussen. Et samlet angrep mot en forsvarsløs person, sa Øverberg under sin avsluttende prosedyren.

Aktors bevis i saken er tiltaltes forklaringer, vitneforklaringer og overvåkingsvideoen i bussen.


- Måtte vite at det var dødelig

- Et spark mot hodet må man være forberedt på kan ende med døden.  Kjetil Rusvik er over-invalid, over hundre prosent invalid. Han kunne like gjerne ha dødd, sa aktor. Han påpekte ønske om å skjerpe reaksjonene ved voldsutøvelser.

TOTALT PLEIETRENGENDE:  Kjetil Rusvik er nå totalt pleietrengende. Foto: SCANPIX
TOTALT PLEIETRENGENDE: Kjetil Rusvik er nå totalt pleietrengende. Foto: SCANPIX Vis mer

Aktor la ned påstand om strengest straff for en 18-åring fra Oslo med chilensk opphav. Han har hele tiden nektet straffskyld for både vold og ran, men aktor mener det er sannsynlig at han sparket Kjetil Rusvik i hodet.

Det ble ikke funnet blodspor på klærne til ham, i motsetning til de to andre tiltalte. Men videobildene viser at han tar sats og sparker, men de viser ikke hva sparket treffer.

Forsvarsløs

Øverberg legger også til grunn skjerpende omstendigheter, som at Kjetil Rusvik var forsvarsløs og et lett offer da han ble holdt, slått og sparket og frarøvet lommeboka.

- Han var et lett offer, en easy match. Angrepet skjedde uprovosert, de var flere i fellesskap og angrepet hadde karakter avmishandling. Det foregikk over tid og var en sammenhengende rekke av voldshandlinger med spark mot hode, kneing, harde slag, sa aktor.

- De tok ikke livet av ham. Men de tok livet fra ham. Det tilsier en alvorlig straffreaksjon.

Det finnes få formildende omstendigheter i saken, mener aktor. En tredjemann får et halvt års fengsel mer enn de andre fordi han ikke har bidratt til oppklaring av saken gjennom sin forklaring. Han var den eneste som erklærte seg ikke skyldig på alle punkter da saken startet i Oslo tingrett sist mandag.

- Som å kollidere i 80 km/t

Petar Sekulic som forsvarer den 18 år gamle tiltalte fra Oslo med norsk opphav, sier til pressen at han er overrasket, og mener at påstanden er alt for streng. 

Doktor Rolf Hanoa undersøkte Kjetil Rusvik vitnet i retten i går, og fortalte at han var utsatt for svært kraftig vold. Han fortalte at han aldri før hadde opplevd å få inn en så alvorlig skade som var utført av vold.

Legen sammenlignet skadene på Rusviks  med skader etter en bilkollisjon i 80 kilometer i timen, eller med fall fra stor høyde med hodet først. Han mente slagene måtte ha blitt påført med stor energi.

Krever fem mill. i erstatning

Bistandsadvokat Jan Gunnar Ness ber retten dømme de tre unge mennene til å betale 5.018.913 kroner i erstatning til Kjetil Rusvik.

- Det skal veldig mye til for å kompensere for den smerte som Kjetil Rusvik er blitt påført og kommer til å lide av resten av sitt liv, sa bistandsadvokaten, som sier han håper kravet vil fungere preventivt.

Kravet stilles solidarisk mot alle tre, og betyr at man kan kreve inn pengene fra de av dem som kan betale.

- Dette er tap av liv, det er ikke tvil om det. Dette er en handling som har skjedd i fellesskap. kravet fremmes derfor solidarisk mot alle tre, sa advokat Ness.