Krever sex-kontrakt for professorer gjeninnført

Faglige veiledere måtte skrive under på at de ikke skulle krenke stipendiater seksuelt.

TOK INITIATIV: Stortingskandidat for Arbeiderpartiet i Oslo, Karin Yrvin, var blant studentene som på midten av 90-tallet tok initiativ til etiske retningslinjer for veiledere ved Universitetet i Oslo. Nå ber hun universitetet vurdere å gjeninnføre erklæring veilederne måtte skrive under på, som dokumenterte at de forsto innholdet i regelverket. Foto: Henning Lillegård
TOK INITIATIV: Stortingskandidat for Arbeiderpartiet i Oslo, Karin Yrvin, var blant studentene som på midten av 90-tallet tok initiativ til etiske retningslinjer for veiledere ved Universitetet i Oslo. Nå ber hun universitetet vurdere å gjeninnføre erklæring veilederne måtte skrive under på, som dokumenterte at de forsto innholdet i regelverket. Foto: Henning Lillegård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I Dagbladet i går slo Hovedverneombud Mette Børing ved Universitetet i Oslo (UiO) alarm om en ukultur med seksuell trakassering, mobbing og hundsing av studenter, stipendiater og ansatte ved Det odontologiske fakultet.

Børing er gjort kjent med minst ti episoder av seksuell trakassering ved fakultetet. I de fleste tilfeller omhandler sakene faglige veiledere som utøver seksuelt press overfor sine stipendiater. Universitetsledelsen ved direktør Gunn Elin Aa. Bjørneboe varsler allerede full granskning etter Dagbladets avsløringer.

Måtte signere sex-kontrakt10. juni 1997 vedtok Det akademiske kollegium «Yrkesetiske retningslinjer for veiledere». Veiledere måtte underskrive på at de var kjent med innholdet i disse retningslinjene, som blant annet var helt klare på at veiledere skal vokte seg for å krenke stipendiater seksuelt.

- Utgangspunktet var en studentundersøkelse som viste at flere studenter hadde opplevd seksuelt press ved universitetet. Det ble oppført en arbeidsgruppe som utarbeidet retningslinjene. Da det ble publisert provoserte det mange veiledere, sier Toni Benterud, som var likestillingsrådgiver ved universitetet den gangen og sto oppført som redaktør av regelverket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer