Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Krever sex-kontrakt for professorer gjeninnført

Faglige veiledere måtte skrive under på at de ikke skulle krenke stipendiater seksuelt.

TOK INITIATIV: Stortingskandidat for Arbeiderpartiet i Oslo, Karin Yrvin, var blant studentene som på midten av 90-tallet tok initiativ til etiske retningslinjer for veiledere ved Universitetet i Oslo. Nå ber hun universitetet vurdere å gjeninnføre erklæring veilederne måtte skrive under på, som dokumenterte at de forsto innholdet i regelverket. Foto: Henning Lillegård
TOK INITIATIV: Stortingskandidat for Arbeiderpartiet i Oslo, Karin Yrvin, var blant studentene som på midten av 90-tallet tok initiativ til etiske retningslinjer for veiledere ved Universitetet i Oslo. Nå ber hun universitetet vurdere å gjeninnføre erklæring veilederne måtte skrive under på, som dokumenterte at de forsto innholdet i regelverket. Foto: Henning Lillegård Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): I Dagbladet i går slo Hovedverneombud Mette Børing ved Universitetet i Oslo (UiO) alarm om en ukultur med seksuell trakassering, mobbing og hundsing av studenter, stipendiater og ansatte ved Det odontologiske fakultet.

Børing er gjort kjent med minst ti episoder av seksuell trakassering ved fakultetet. I de fleste tilfeller omhandler sakene faglige veiledere som utøver seksuelt press overfor sine stipendiater. Universitetsledelsen ved direktør Gunn Elin Aa. Bjørneboe varsler allerede full granskning etter Dagbladets avsløringer.

Måtte signere sex-kontrakt
10. juni 1997 vedtok Det akademiske kollegium «Yrkesetiske retningslinjer for veiledere». Veiledere måtte underskrive på at de var kjent med innholdet i disse retningslinjene, som blant annet var helt klare på at veiledere skal vokte seg for å krenke stipendiater seksuelt.

- Utgangspunktet var en studentundersøkelse som viste at flere studenter hadde opplevd seksuelt press ved universitetet. Det ble oppført en arbeidsgruppe som utarbeidet retningslinjene. Da det ble publisert provoserte det mange veiledere, sier Toni Benterud, som var likestillingsrådgiver ved universitetet den gangen og sto oppført som redaktør av regelverket.

Mange veiledere nektet å signere dokumentet. Under hovedpunktet «Respekt for kandidatens personlige og faglige integritet», heter det i avsnitt c:

«Veileder må ikke komme med bemerkninger eller opptre på måter som kan virke krenkende og seksuelt utfordrende for kandidaten.»

Dette utdypes ytterligere i vedlagte kommentarer til de yrkesetiske retningslinjene:

«Krenkende bemerkninger må vurderes ut fra mottakers oppfatning av disse. Dette kan være ord eller handlinger av erotisk/seksuell art, som fører til at den som utsettes for dette, føler seg krenket, redd eller ille til mote. Det kan dreie seg om tilsynelatende spøkefulle hint eller gester, kommentarer om kropp eller privatliv, fortrolig/intim eller seksuell berøring eller forslag om eller krav om seksuelle tjenester, eventuelt knyttet til trussel om straff eller løfte om belønning.»

- Gjeninnfør kontrakten
En av de som fremmet forslaget om retningslinjene var Oslo arbeiderpartis og stortingskandidat Karin Yrvin. Hun studerte statsvitenskap ved UiO på 90-tallet.

KONTRAKTEN: Slik så erklæringen ut. Faksimile: Universitetet i Oslo
KONTRAKTEN: Slik så erklæringen ut. Faksimile: Universitetet i Oslo Vis mer

- Retningslinjene skulle opplyse om hva som greit mellom studenter/stipendiater og de vitenskapelige ansatte. Vi ønsket et apparat som de som ønsket det kunne henvende seg til, sier hun.

Etter å ha lest dagens Dagbladet mener hun at noe må gjøres og støtter universitetsledelsen bestemmelse om granskning.

- Jeg mener Universitetet må vurdere å gjeninnføre disse kontraktene. Jeg mener det er feil at de ble fjerna, sier Yrvin til Dagbladet.

Hun mener sex-saken er svært pinlig for hovedstadens universitet.

- Denne saken er veldig pinlig for universitetet og avsløringen viser hvor stort problem dette er og har vært. At de kunne gå tilbake på et slikt engasjement kan jeg ikke forstå, sier hun.

Hovedverneombud Mette Børing som slo sex-alarmen mener kontrakten er absurd, og synes det er helt merkelig at en underskrift må til for å holde sex-presset unna ved UiO.

- Det burde være en selvfølge at alle veiledere forstår at dette ikke skal foregå, sier Børing.

- Mye protester
Instiuttleder Pål Barkvoll ved Odontologisk fakultet er kjent med erklæringen på 90-tallet der de vitenskapelige ansatte måtte underskrive at de ikke kom til å inngå et seksuelt eller romantisk forhold med stipendiater og studenter.

SLO ALARM: Hovedverneombud Mette Børing ved Universitetet i Oslo mener en sex-kontrakt ikke er veien å gå. Hun mener det burde være en selvfølge at alle forstår at de ikke kan seksuelt trakassere noen som helst. Foto: Krister Sørbø
SLO ALARM: Hovedverneombud Mette Børing ved Universitetet i Oslo mener en sex-kontrakt ikke er veien å gå. Hun mener det burde være en selvfølge at alle forstår at de ikke kan seksuelt trakassere noen som helst. Foto: Krister Sørbø Vis mer

- Det var mye protester mot den kontrakten. Forholdet mellom veiledere og studenter skal være bygget på tillit og det skal være unødvendig med en kontrakt som slår fast dette. Jeg håndterte noen saker tilbake i tid som dreide seg om veiledere som var for nærgående og brøt den intime sonen, men det har i min tid som leder aldri vært snakk om mer alvorlige saker som seksuelle overgrep og lignende, sier Barkvoll, som selv har skrevet under på en slik erklæring

- Etisk bevissthet
Assisterende HR-direktør ved UiO, Johannes Falk Paulsen, opplyser til Dagbladet at de etiske retningslinjene fortsatt er blant de gjeldende regelverkene ved universitetet.

Da retningslinjene kom ble det en mekanisme hvor alle måtte signere på at de forsto innholdet, men det ble aldri en nedskreven regel og ble etter hvert mer uvanlig.

Rektor Sissel Østberg ved Høyskolen i Oslo sier at de har ingen kontrakt som de ansatte må skrive under på.

- Dette handler om helt vanlig etisk bevissthet, men dersom det skulle avdekkes uverdige forhold, må vi vurdere det, sier Østberg.

OPPRETTES SAK: Den tidligere doktorgradstipendiaten mener hun ble seksuelt presset av sin veileder gjennom flere år. Nå ligger saken hos Arbeidstilynet og Likestillingsombudet. Foto: Krister Sørbø
OPPRETTES SAK: Den tidligere doktorgradstipendiaten mener hun ble seksuelt presset av sin veileder gjennom flere år. Nå ligger saken hos Arbeidstilynet og Likestillingsombudet. Foto: Krister Sørbø Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling