DØMT: Oppfinneren Peter Madsen ble i april dømt til livstid for drap og mishandling av journalisten Kim Wall. I løpet av soningen har han hatt kontakt med flere kvinner, ifølge Berlingske Tidende. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Danmark
DØMT: Oppfinneren Peter Madsen ble i april dømt til livstid for drap og mishandling av journalisten Kim Wall. I løpet av soningen har han hatt kontakt med flere kvinner, ifølge Berlingske Tidende. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix DanmarkVis mer

Peter Madsen:

Krever sexnekt for Madsen: - En hån

De danske partiene Dansk Folkeparti (DF) og Socialdemokratiet (S) vil begrense livstidsfangers mulighet til å inngå relasjoner med kvinner utenfor murene.

Forrige uke ble det kjent at Peter Madsen, som er dømt til livsvarig fengsel for mishandling og drap på journalisten Kim Wall, velger å ikke anke saken til høyesterett.

Nå vil danske politikere undersøke muligheten for å begrense Madsens og andre livstidsdømte menns mulighet til å inngå relasjoner med personer utenfor murene, skriver Berlingske Tidende.

- Vår kriminalomsorg skal ikke være et ekteskapskontor for psykopater, sier Peter Kofod Poulsen i Dansk Folkeparti (DF).

Partiet ønsker nå at justisminister Søren Pape Poulsen - som representerer Det Konservative Folkeparti (K) - skal undersøke om det kan innføres en lov som begrenser livstidsdømtes sexliv.

RETTSSAK: Rettssaken mot Peter Madsen fortsetter. Han er tiltalt på drapet på den svenske journalisten Kim Wall. Dette er saken. Video: NTB Scanpix/NTB Scanpix Danmark/Frida Andersen Vis mer

Flørt med fengselsbetjent

Tidligere har avisa skrevet at Madsen har hatt besøk av fire forskjellige kvinner i Storstrøm Fængsel siden han ble dømt til livsvarig fengsel i april i år.

I august ble det også kjent at Madsen hadde innledet et forhold til en fengselsbetjent i samme fengsel. Flørten ble imidlertid ikke kjent før oppfinneren ble flyttet til Herstedvæster Fængsel, som en følge av et overfall begått av en medfange.

Etter at Madsen ble overført til Herstedvæster Fængsel, oppdaget ledelsen i fengselet omfattende brevveksling mellom Madsen og fengselsbetjenten. Dermed ble kvinnen oppsagt på dagen.

- Det er selvfølgelig galt. Det er sånt man ikke skal gjøre, men vi gjorde det likevel. Mer er det ikke å si om det. Jeg vet ikke om det utvikler seg til noe mer. Det kan jeg ikke vite med 100 prosents sikkerhet, sa hun til Ekstra Bladet.

Da Madsen møtte til ankebehandling i september, var fengselsbetjenten og to andre kvinner plassert på stolrekken bak ham.

- En hån

Også partiet Socialdemokratiet (S) ved Trine Bramsen er skeptisk til at Peter Madsen og andre livstidsfanger skal ha muligheten til et aktivt kjærlighetsliv.

- Det er en hån mot Kim Walls minne og hennes etterlatte at en person, som har begått en så utilgivelig forbrytelse, kan få besøk av kvinner på den måten. Det handler også om rettferdighetsfølelsen, sier hun.

Bramsen mener det ville vært bedre om besøk av kjærester og kvinnelige bekjente forbeholdes dem som over lengre tid viser god oppførsel og et endret syn på det motsatte kjønn.

- For øyeblikket er det motsatt, altså en rettighet fangen har fra starten, som kan fratas ham om han ikke oppfører seg, sier hun.

Giftet seg med fange

Peter Madsen er imidlertid ikke den eneste livstidsdømte dansken som har hatt et mye omtalt forhold til kvinner etter dommen.

I dokumentaren «Morderen på den hvite hesten», som kom i fjor, blir vi kjent med Mariann Poulsen som giftet seg med Peter Lundin, en av Danmarks mest beryktede mordere.

Lundin ble i 2001 dømt til livstid for å ha drept og partert sin samboer og hennes to barn på 10 og 12 år. I 1993 ble han også dømt til 20 års fengsel for drapet på sin mor, men straffen ble omgjort til 15 år.

Poulsen ble oppmerksom på Lundin gjennom en dokumentar. Som 14-åring begynte hun å sende brev til ham, og i 2008 giftet hun seg med ham i fengselet. På utsida av murene hadde Poulsen et parallelt liv med kjæreste og barn.

I november 2009 leverte Poulsen skilsmissepapirene til Lundin. Det var siste gang hun så ham.

- Peter var ikke hyggelig. Han dro meg i håret og sa: «Till your death do us part», forteller Poulsen i dokumentaren.

- Dypt urettferdig

Peter Kofod Poulsen (DF) mener at om man begår en slik forbrytelse som både Madsen og Lundin har begått, så er det dypt urettferdig at de kan bruke kjendisfaktoren til å bygge relasjoner til nye kvinner.

- Hvis de har tidligere relasjoner, som for eksempel en kone eller en mor som vil besøke dem, så er det vanskelig å forby. Men vi vil gjerne begrense mulighetene til å bygge nye relasjoner til kvinner utenfor fengselet, sier Kofod Poulsen.