KRAV OM SJU ÅRS FORVARING:  Den 44 år gamle mannen (sladdet) som har sittet på tiltalebenken i Oslo tingrett har møtt sine ofre blant annet via rollen som lærer. Ett av hans ofre fortalte i dommeravhør at læreren har ødelagt skolegangen hans. Nå har aktor lagt ned påstand om sju års forvaring. Tegning: Fedor Sapegin.
KRAV OM SJU ÅRS FORVARING: Den 44 år gamle mannen (sladdet) som har sittet på tiltalebenken i Oslo tingrett har møtt sine ofre blant annet via rollen som lærer. Ett av hans ofre fortalte i dommeravhør at læreren har ødelagt skolegangen hans. Nå har aktor lagt ned påstand om sju års forvaring. Tegning: Fedor Sapegin.Vis mer

Krever sju års forvaring for overgrepslærer (44)

Bistandsadvokat: - Overgrep 80 ganger mot en av de sju guttene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokaten har lagt ned påstand om forvaring i inntil sju års for enn 44 år gammel lærer som er tiltalt for seksuelle overgrep mot sju gutter.

Aktor trakk fram at overgrepene mot seks av guttene var særdeles grove og vanskelig for de unge ofrene og familiene deres.

Over en periode fra 1998 og fram til 2010 skal læreren, treneren og vaktmesteren ved skoler i Oslo og på Romerike ha brukt sin posisjon til å komme i kontakt med gutter som han har utnyttet seksuelt.

Dagbladet har sett på flere alvorlige overgrep fra lærere mot elever, som har havnet hos politiet eller rettsapparatet siden 2011.

- Overgrepene ble begått over lang tid, de startet da guttene var svært unge og varte til de var 15 år, sa statsadvokat Irlin Irgens da hun innledet prosedyrene i Oslo tingrett mandag.

Pedofil Hun la ned påstand om forvaring i inntil sju år, med en minstetid på fire år og åtte måneder for 44-åringen som er beskrevet som pedofil av de sakkyndige.

- Dette har pågått i så mange år og de sakkyndige sier i sin erklæring at dette ikke vil endre seg. Det er viktig at retten får en mulighet til å prøve dette når tiden for løslatelse kommer, sa Irgens.

I prosedyren gikk statsadvokaten gjennom alle de forholdene påtalemyndigheten mener den tiltalte skal straffes for.

Læreren har innrømmet de fleste av tiltalepunktene.

 Påtalemyndigheten la etter tvil ned påstand om frifinnelse på ett tiltalepunkt om at 44-åringen utnyttet sin stilling til å skaffe seg sex fra en 17 år gammel gutt han også var gymlærer for.

80 ganger De andre forholdene dreier seg om yngre gutter, fem gutter under 14 år og en under 16 år.

For de to alvorligste punktene i tiltalen dreier det seg om mange overgrep begått over flere år, og på mange forskjellige steder.

- Dette er regelmessige, alvorlige overgrep mot en ung gutt og over lang tid. Hvis min klient sier det har skjedd to ganger i måneden, betyr det at han har opplevd 80 alvorlige overgrep i løpet av de fire årene dette pågikk, sa bistandsadvokat Gard A. Lier i sin prosedyre.

I forbindelse med guttens forklaring, sa Lier at læreren hadde ødelagt hele skolegangen for hans klient.

Den tiltalte er beskrevet som hyggelig og tillitvekkende. Denne tilliten skal han ha utnyttet til å komme i kontakt med guttene og deres familier. Han ble venn med faren til den ene gutten, han satt barnevakt, var lærer og spesiallærer for gutten og var med på hytteturer.

Misbrukte vennskap - Han misbruker vennskapet han har bygd opp til foreldrene og særlig faren hans. Det må være veldig forvirrende å leve med når overgrepene skjer på skolen, under spesialundervisning, hjemme og til med i hans egen seng, sa Irgens om forholdet.

Bistandsadvokaten skildret en situasjon der hele familien var blitt rammet av overgriperen. 44-åringen var til stede på alle arenaer der den utsatte gutten var.

Den kule læreren Under argumentasjonen om straff kom statsadvokaten til at en riktig fengselsstraff ville vært ni års fengsel, men at 44-åringen skal ha en brukbar strafferabatt ettersom han har tilstått mange av forholdene.

Uten denne tilståelsen ville det i mange av forholdene vært ord mot ord.

Likevel mener påtalemyndigheten forvaring er riktig reaksjon.

- Han var den greie, kule læreren, treneren og vaktmesteren. Han vært en veldig godt likt likemann og så går det over i misbruk.

- Vi snakker om alvorlige overgrep over mange år og med stor intensitet. Det er av liten betydning at den tiltalte ikke tidligere er straffet. Tvert om. Han ble nesten oppdaget i 2001, men lærte ikke av det og fortsatte, sa Irgens før hun leste opp påstanden.

(NTB).

 TO ÅR TILSTÅELSESRABATT:  Statsadvokat Irlin Irgens la mandag ned påstand om sju års forvaring for 44-åringen som er tiltalt for overgrep mot sju gutter i alderen 7-16 år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix.
TO ÅR TILSTÅELSESRABATT: Statsadvokat Irlin Irgens la mandag ned påstand om sju års forvaring for 44-åringen som er tiltalt for overgrep mot sju gutter i alderen 7-16 år. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix. Vis mer