Krever skuddsikker vest til dørvaktene

Oslo hotell- og restaurantpersonales forening har framsatt et overraskende hovedkrav foran tariffoppgjøret til neste år: De mener at samtlige dørvakter i hovedstaden må få skuddsikre vester - for å beskytte seg mot voldsmenn. - Jeg føler meg tryggere med skuddsikker vest. Man vet aldri hva som kan skje, sier dørvakt Per-Kristian Bjørnstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg føler meg tryggere med skuddsikker vest. Man vet aldri hva som kan skje, sier dørvakt Per-Kristian Bjørnstad.

Det er i forbindelse med neste års tariffoppgjør at forbundet krever risikotillegg og skuddsikre vester for dørvaktene i hovedstaden. Kravet ble fremmet på foreningens allmøte i går.

- Restaurantbransjen i Oslo har farlige arbeidsplasser. Det florerer med trusler om mord og bruk av stikk- og skytevåpen. Kravet vi nå har kommet med, er ett av våre viktigste foran tariffoppgjøret, sier nestleder Unni Ødegaard i Oslo hotell- og restaurantpersonales forening.

Drapstrusler

På utestedet Smuget i Oslo har dørvaktene brukt skudd- og stikksikre vester i flere år. Per-Kristian Bjørnstad (23) fra Oslo er glad for å ha en ekstra beskyttelse.

- Det skjer veldig mye rart i byen. Det er fint at foreningen nå krever at samtlige dørvakter bør ha tilgang til vester. Vi jobber i en utsatt bransje, blant annet får vi drapstrusler. Det er svært lite hyggelig, sier 23-åringen, som alltid bærer vesten i jobbsituasjon.

Ansvarshavende Tom Sandstad på Smuget håper alle utestedene i Oslo uansett skaffer vester til dørvaktene sine.

- Vi har ikke hatt så veldig mange alvorlige episoder, men vi har hatt tilfeller hvor personer har angrepet dørvaktene våre med kniv. Vi har også lagt ned folk med slagvåpen. Vaktene må få best mulig beskyttelse, og da er skudd- og stikksikker vest en viktig faktor, sier han.

Glemt gruppe

Oslo Hotell- og Restaurantpersonalets Forening har i alt 1600 medlemmer og er den største fagforeningen i Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet.

- Det er på tide at noen taler dørvaktenes sak. De har så langt vært en glemt gruppe. I tillegg til at vi krever at det minimum skal være to skudd- og stikksikre vester tilgjengelig på hver bedrift, må dørvaktene få et risikotillegg på 40 kroner ekstra pr. time. Vi krever også at dørvaktene skal få dekket taxi hjem etter endt vakt, sier nestleder Ødegaard.